Sitemap | Avanceret søgning |

Sådan søger du i videnbanken

I videnbanken kan du søge i alle dokumenter på viden.jp.dk - f.eks. artikler, opgaver, links og fotos fra JP Explorer-ekspeditioner, undervisningstemaer og Galathea 3-ekspeditionen. Det drejer sig om i alt ca. 30.000 dokumenter. Der er flere måder, du kan søge på:

Fritekst-søgning

Med en fritekst-søgning søger du direkte i teksten fra de mange dokumenter, som du kender det fra f.eks. Google. Indtast blot et eller flere søgeord og tryk på "Søg".

Operatorer

Du har mulighed for at få et mere præcist søgeresultat ved at bruge de boolske operatorer "OG", "ELLER" og "IKKE".

Hvis du skriver flere ord i din søgning - uden brug af operatorer - søges der automatisk med "OG". Dvs. at alle de ord, du skriver, skal forekomme.

Hvis du f.eks. søger på "hiv OG malaria" får du alle dokumenter, der indeholder begge ord. Søger du derimod på "hiv ELLER malaria" får du dokumenter, hvor enten det ene eller andet ord forekommer.

Hvis du kun vil have dokumenter, der indeholder ordet malaria, men ikke ordet hiv, kan du søge på "malaria IKKE hiv".

Parenteser

Du kan også anvende parenteser i din søgning. Hvis du f.eks. vil finde dokumenter om hiv eller malaria i Afrika eller Asien, er det bedst at søge således: "(hiv eller malaria) og (afrika eller asien)".

Kontrolleret søgning

De fleste dokumenter på portalen er indekseret af fagfolk. Denne indeksering kan du bruge til at lave en kontrolleret søgning i portalens dokumenter - eller kombinere den med en fritekst-søgning.

I højrespalten har du mulighed for at afgrænse din søgning. Du har måske søgt på "børnesoldater" og har fundet en række dokumenter. Du har nu mulighed for at indkredse disse dokumenter til f.eks. kun at omfatte artikler. Dette gøres ved at klikke på "Dokumenttype" og derefter markere "Artikler". Din søgning bliver nu indkredset til kun at vise dokumenter af denne type. Du kan vælge flere dokumenttyper af gangen.

På samme måde kan du afgrænse på site (de forskellige ekspeditioner og undervisningstemaer), emne, sted, fag og klassetrin.

Hvis du f.eks. ønsker at finde opgaver om Afrika til brug i 7.-10. klasse, kan du markere "opgaver" under "Dokumenttype", "Afrika" under "Sted" og "7.-10. klasse" under "Klassetrin".

Du kan også søge kontrolleret uden samtidig at lave en fritekst-søgning.

Visning af fotos

Hvis der blandt de fundne dokumenter findes et eller flere fotos, har du mulighed for at se disse ved at markere boksen "Vis kun de fundne fotos".