Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Englen Maggie i Burundi

"Helvede på Jord". Sådan beskriver mange Burundi, til trods for at det lille smukke og bakkede centralafrikanske land engang blev kaldt "Afrikas Schweiz".

Af Lasse Nørgaard

De fleste historier fra Burundi tegner et deprimerende billede af livet i landet. De handler om massakrer og borgerkrig, kriminalitet og mord, om flygtninge og frygt. Men midt i al elendigheden dukker historien om Marguerite Barankitse op.

Marguerite Barankitse vil helst kaldes Maggie, men hun har også et andet tilnavn, nemlig "Burundis engel". Hun har brugt de seneste 12 år af sit liv på at tage sig af over 10.000 børn, der er blevet ramt af borgerkrigen i landet og af konflikterne i nabolandene. Det er forældreløse børn, børn, der er på flugt, børn, hvis forældre er døde af aids - og børn, der selv har aids. 

Kvinder og børn, der har været flygtninge i nabolandene og nu vender hjem, får også hjælp til at komme i gang med en ny tilværelse. Børnene kommer i skole, mens kvinderne får mulighed for at lære at sy eller andet, der kan sikre dem en indkomst.

Det var under borgerkrigen i 1993, at Maggie reddede de første 25 forældreløse børn. 72 voksne i Maggies hjemby, Ruyigi, var blevet myrdet, og efter at have sørget for deres begravelse i en massegrav, flygtede Maggie og børnene ud i bushen.

Efter flugten tog Maggie flere og flere børn under sine vinger. "Året efter var antallet af forældreløse børn vokset til 100, næste år til 500, og i dag er det 10.000," fortæller Maggie til BBC. De mange børn bor nu i fire store landsbyer.

Maggie modtog i juni 2005 FNs Flygtningepris, The Nansen Award. Som en grusom bekræftelse på, hvor nødvendigt hendes arbejde er, blev 160 kvinder og børn dræbt nogle få måneder forinden. De blev slået ihjel kort efter at være vendt tilbage fra DR Congo, hvor de havde været flygtninge. Bag massakren stod sandsynligvis FLN, den nationale befrielsesfront, som er den eneste oprørshær, der ikke har underskrevet landets fredsaftale efter borgerkrigen.

FLN skaber kaos, men det er de ikke ene om. Der er tusindvis af våben fra borgerkrigens tid i omløb blandt befolkningen, og Burundi er præget af voldskultur og høj kriminalitet. Hver dag bliver der myrdet mellem seks og ti personer, landevejsrøvere hærger uden for hovedstaden Bujumbura, og i selve byen er der et område, der er så ramt af mord og skyderier, at det i folkemunde bliver kaldt "Tjetjenien" - efter den krigshærgede republik, hvor oprørskampen for selvstændighed mod den russiske centralmagt har kostet titusinder livet og lagt landet i ruiner.

Der er mange årsager: Mistroen mellem de etniske grupper hutuer og tutsier er enorm, og landet er med syv millioner indbyggere overbefolket, så der er kamp om ressourcerne. De mange års borgerkrig har også betydet, at skolerne er blevet forringet, handlen mellem byerne står stille, ligesom der næsten ingen industri og job er. Et besøg i Bujumbura kan kun beskrives som en deprimerende oplevelse.

Et lyspunkt er landets nye grundlov, der - måske - kan sikre fred. Grundloven skal bl.a. garantere en rimelig repræsentation af både hutuer og tutsier i parlament, hær og politi, men skeptikere siger også, at loven er en institutionalisering af den etniske opdeling. Nogle hutuer føler, at tutsierne får for meget magt, mens nogle tutsier er nervøse over at overlade landet til et flertal af hutuer. Og oprørshæren FLN er bevæbnede modstandere af både grundlov og fredsaftale.

FN har nu tusindvis af fredsbevarende styrker i landet. De koster millioner hver dag, og kritikere af situationen siger, at verden endnu en gang har forpasset chancen til at hjælpe med udviklingshjælp, mens tid var, og at man nu må betale prisen for at rette op på borgerkrigens ødelæggelser.

Men med Burundi er det svært at se nogen løsning. Og derfor bliver der måske brug for Maggie - og andre engle - i mange år fremover.


På flugt i Burundi
I Burundis hovedstad, Bujumbura, bærer indbyggerne deres få ejendele på hovederne, mens de forlader en park, hvor de i en uge i 2003 har søgt ly for kampene i gaderne.
Foto: AP Photo/Karel Prinsloo

Landefakta
Burundi
Burundi ligger i det centrale Afrika med grænser til DR Congo, Tanzania og Rwanda.