Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Hammer, segl og Kentucky Fried Chicken

Foran næsten hver eneste skolebygning ser man hver aften masser af små scootere, "motorbikes", ankomme med to eller tre unge på hver. De skal hverken til korsang eller ind og spille billard, de skal derimod ind og studere engelsk eller IT - eller begge dele.

Af Lasse Nørgaard

Efter at have arbejdet på kontor eller i butik i 8-10 timer, sætter de unge vietnamesere sig på skolebænken om aftenen for at lære noget nyt. Og engelsk og IT er fremtiden, er de overbevist om.

Vietnameserne har altid været flittige og hårdtarbejdende, men mange års krig har gjort, at den økonomiske udvikling er gået langsomt. Den mest kendte krig er også den nyeste, nemlig Vietnam-krigen fra 1965-75, hvor det kommunistisk støttede Nordvietnam kæmpede mod det amerikansk støttede Sydvietnam, herunder mod tusindvis af amerikanske soldater.

Krigen, der i Vietnam hedder "den amerikanske krig", sluttede med sejr til Nordvietnam, og nord og syd blev genforenet. Tyve år tidligere havde vietnameserne vundet over de franske koloniherrer, og i 1979 vandt de en mindre krig mod Kina.

Vietnam har altså vundet krige mod tre af verdens stormagter. Det har styrket stoltheden og nationalitetsfølelsen.

Efter Vietnamkrigen/den amerikanske krig blev Vietnam boykottet af de vestlige lande i næsten 20 år. Et kommunistisk ledet land i Sydøstasien, der ovenikøbet havde ydmyget USA, var svært at acceptere. Vietnams invasion af Cambodia i 1979, hvor soldaterne drev Pol Pot og de Røde Khmerer på flugt, blev brugt som yderligere undskyldning for at boykotte landet.

I 1986 indførte Vietnam en række reformer under navnet Doi Moi, der betyder "renovation" eller "fornyelse". Landet åbnede op for markedsøkonomi og for visse politiske reformer, bl.a. fik bønderne mulighed for at leje jord af staten og selv sælge deres produkter. Og det fik produktionen til at stige. For 15 år siden måtte Vietnam importere ris for at have mad nok. I dag er Vietnam verdens næststørste eksportør af ris (efter Thailand).

 

21-årige Dong er sammen med sin bror hver morgen på det flydende marked i Cantho i Vietnam for at sælge forældrenes frugter. Foto: Mik Eskestad

Siden er det gået stærkt, og Vietnam har opnået en kolossal økonomisk fremgang. Senest er man begyndt at eksportere kaffe - til Brasilien!

Den økonomiske vækst har gjort mange rige. For syv år siden kørte alle i hovedstaden Hanoi på cykler, i dag kører de på scootere, og flere og flere køber bil. Og den gamle smukke by med de smalle gader er allerede under stort pres fra den voksende trafik.

Sidste år indgik Vietnam en handelsaftale med sin gamle ærkefjende USA. Aftalen åbner for alle former for amerikanske investeringer i Vietnam samt lettere adgang til det amerikanske marked for vietnameserne. Den enlige Kentucky Fried Chicken-restaurant på hovedgaden i Ho Chi Minh City får snart følgeskab af adskillige andre.

Vietnam styres stadig som en socialistisk et-parti stat, men reformerne og den politiske stabilitet har gjort, at det i dag er et højt elsket land med nærmest en magisk tiltrækningskraft blandt diplomater, bistandsorganisationer, investorer og turister.

Landefakta
Vietnam
Vidste du, at hovedstaden hedder Hanoi, at arealet er 329.600 km², og at befolkningen er på ca. 82,7 millioner mennesker?