Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Buddha, konge og fædreland

Hver eneste biografforestilling i Thailand starter med, at publikum rejser sig, og der bliver spillet en hyldestmelodi til kongen. Hver morgen kl. 8 og igen om aftenen kl. 18 spiller radioen, jernbanestationer, rutebilstationer og alle offentlige steder nationalmelodien, mens folk rejser sig og står stille et par minutter.

Af Lasse Nørgaard

Konge og fædreland betyder meget i den thailandske hverdag. Kong Bhumibol er uden sammenligning den mest respekterede monark i verden, og samtidig den, der har regeret længst tid i verdenshistorien. Han kom på tronen som 19-årig i 1946, og efter nogle turbulente år i starten har han siden været samlingspunkt for thaierne og Thailand.

Udenlandske medier misforstår nogle gange kongens status og beskriver ham som en halvgud fjernt fra folket, men Kong Bhumibol har netop opnået den store respekt ved at være en mand af folket. Han har rejst landet tyndt, besøgt stort set hver en landsby og sat gang i flere tusinde projekter. Thaierne elsker deres konge for hvad han har gjort - og stadig gør.

Thaierne elsker også deres land. Børnene lærer i skolen, at Thailand i Asien og Etiopien i Afrika er blandt de lande, der aldrig har været koloniseret. Det betyder ikke, at alt har været fred og harmoni, for Thailand har haft sine krige og også interne uroligheder. Men de sidste mange år har Thailand været et fredeligt land, der har modtaget flygtninge fra de urolige nabolande. Og sammen med at thaierne er en homogen befolkning både etnisk og religiøst, giver det et stærkt sammenhold og en stærk nationalitetsfølelse.

Buddhismen er den herskende religion. Det er en ikke-voldelig og tolerant religion, men der er ingen tvivl om, at thaierne ikke ville tøve med at gribe til våben og kæmpe indædt for deres land, hvis det blev nødvendigt.

Når man skal drille thaierne, kan man sige, at umiddelbart efter buddha, konge og fædreland, så kommer Manchester United på fjerdepladsen som national besættelse.

Thaierne er vilde med fodbold. Når der spilles EM og VM sidder thaierne klistret til TV-skærmene, selv hvis kampene bliver spillet om natten. Så har skolerne store problemer, fordi både lærere og elever kommer for sent eller er for sløve.

Thailands hastige økonomiske vækst har betydet, at mange thaier pludselig er blevet rige. Der er kommet mange nye statussymboler - efter nogles mening på bekostning af både religion og traditionelle værdier. Mange thaier føler, at de også skal være med på vognen, og de tager store lån, som de ikke kan betale tilbage.

Trods den økonomiske udvikling vokser antallet af fattige - det er nu over 10 pct. af befolkningen.

I 1997 blev Thailand ramt af en alvorlig økonomisk krise, ikke mindst på grund af alle de ikke-tilbagebetalte lån, men nu er økonomien igen på vej frem.