Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Buddha, bjergtoppe og barne-gudinder

Her blev Buddha født, 500 år før Jesus. Her ligger verdens højeste bjerg, Mt. Everest. Og her har man ikke blot utallige hindu-guder fra mytologien, men sågar en levende gudinde. Hun kaldes Kumari Devi og er en lille pige, der bor i et tempel omgivet af præster tæt på hovedstaden Kathmandus centrum, Durbar-pladsen.

Af Lasse Nørgaard

Hun lever næsten i isolation, bortset fra et antal ceremonier hvert år, hvor hun bliver båret rundt. Under den vigtigste ceremoni skal hun velsigne Nepals konge.

Den lille pige er gudinde, indtil hun får sin første menstruation - eller mister en masse blod ved en ulykke. Så bliver hun afsat, og man går igang med at vælge en ny 3-5-årig gudinde blandt guld- og sølvsmedenes små døtre. De små piger skal opfylde en lang række fysiske krav og gennemgå en ceremoni, hvor en række dansende mænd forsøger at skræmme dem fra vid og sans. En rigtig gudinde lader sig ikke skræmme. Pigerne skal også igennem en række andre prøver, før den nye Kumari Devi bliver valgt og kan flytte ind i templet.

Der er flere sagn om, hvorfor Nepal har en barnegudinde, men først og fremmest afspejler hun, at nepaleserne er et dybt troende folk. Her er tusindvis af templer, guder, statuer og medier at tilbede eller bede til, og her eksisterer en særlig blanding af to af verdens store religioner, hinduisme og buddhisme.

Desuden er astrologer og håndaflæsere en integreret del af samfundet. F.eks. var det en gruppe astrologer, der fastsatte den bedste dag at erklære Nepal uafhængigt på, ligesom de bliver spurgt til råds for at finde den bedste dag at krone nye konger på. Mange besøger jævnligt en astrolog og vil næsten med garanti gøre det før en større rejse. Hvis astrologen siger, at det er et dårligt tidspunkt at rejse på, vil rejsen blive udsat.

Nepal er et yndet rejsemål for mange udenlandske turister. Både landets mennesker, kultur og natur tiltrækker især dem, der elsker at gå i bjerge eller studere religion og arkitektur. Nok ligger meget af Himalaya i Nepal, men det er samtidig et land med store områder og nationalparker, der ligger langt lavere - kun nogle få hundrede meter over havoverfladen. Nepal er det land i verden, hvor højdeforskellene er størst. Fra de lave plateauer i få hundrede meters højde til toppen af Mt. Everest, der er 8848 meter højt.

Og Nepal er et lille land, kun ca. 3 ½ gang så stort som Danmark.

Drenge på klosterskole i Nepal. Foto: Mik Eskestad

Nepal ligger klemt inde mellem Kina og Indien, og de to store naboer har i århundreder præget landets befolkning, kultur og økonomi. Nepal er som Indien et kaste-samfund, og der er store spændinger mellem de forskellige etniske grupper. Kasteløse og etniske minoriteter bliver diskrimineret på grund af deres religion eller kultur.

Demokrati er blevet indført gradvist og grundfæstet med en ny grundlov, der blev vedtaget i 1990. Men det har ikke forhindret hverken overtrædelse af menneskerettighederne, eller at undtagelsestilstand er blevet erklæret i perioder.

De senere år har regeringen kæmpet mod den maoistiske oprørsbevægelse, der har betydelig opbakning mange steder på landet. Hæren og politiet er blevet styrket, men det har ikke løst konflikten, der koster tusindvis af liv, gør landet ustabilt og skader økonomien.

Monarkiet spiller en særlig rolle i Nepal. Kongen har tidligere været enevældig, men trods demokratiets indførelse blander han sig ofte i politik. Den nuværende konge har f.eks. afsat den demokratisk valgte premierminister og indsat sin egen kandidat, der sammen med en midlertidig regering skal forhandle med maoist-bevægelsen om fred, så der kan gennemføres nationale og lokale valg senere.  

Den nuværende konge blev monark i sommeren 2001. Han er bror til den tidligere konge, der blev dræbt under en massakre i paladset, hvor i alt 10 kongelige blev skudt. Den officielle forklaring er, at kronprinsen gik amok og skød alle - inklusive sig selv - fordi dronningen ikke ville acceptere hans valg af brud. Men selv om nepaleserne tror på meget, så er det en forklaring, de har svært ved at tro på.


Drenge i kloster
Drenge på klosterskole i Nepal.

Foto: Mik Eskestad


Helligt sted i Kathmandu
Foto: Mik Eskestad

Landefakta
Nepal
Vidste du, at hovedstaden hedder Kathmandu, at arealet er 140.800 km², og at befolkningen er på ca. 27 millioner mennesker?