Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Et land med det hele - undtagen sneskred

Europæere elsker at finde spor af kolonitiden i afrikanske og asiatiske lande. Også selv om de fleste i dag tager afstand fra den brutale og racistiske politik, der lå til grund for koloniseringen af "de vilde", er der en vis historisk fascination - og for nogle også romantik - i at finde tegn fra den tid.

Af Lasse Nørgaard

I Filippinerne er det umuligt ikke at blive overvældet af den indflydelse, de forskellige besættelsesmagter har haft. Alene navnet, for de 7107 øer er opkaldt efter Charles d. 1 søn Filip, der senere blev Filip d. 2. af Spanien. Men ligesom med andre tidligere kolonier, er det vigtigt at huske, at landene har historie, kultur og værdier, der ikke har noget med koloniherrerne og -damerne at gøre.

Ud over katolske katedraler fra den spanske kolonitid er hovedstaden Manila en smeltedigel af kaotisk trafik, skræmmende skyskrabere, amerikanske fastfoodforretninger, enorme shoppingcentre (bl.a. verdens største), stinkende slumkvarterer med store affaldsbjerge, forurenede kanaler og rodede betonkvarterer med omfarts- og overfartsveje overalt præget af reklamer for lokale, japanske og amerikanske produkter.

Manila er også en by med et gammelt spansk fort i en smuk gammel bydel midt i centrum, historiske hoteller, et nyrenoveret kvarter med bohemebutikker og chicke restauranter og med tusindvis af nye blå skilte, der opfordrer fodgængere til ikke at SMSe, mens de krydser vejene!

Skiltene er nødvendige, fordi Filippinerne har verdensrekord i at SMSe. I betragtning af at millioner af fattige filippinere ikke har mobiltelefon, betyder det, at middel- og overklassen sender SMSer i et ufatteligt omfang.

Det gjorde de også under den seneste "Peoples Power"-revolution, der samlede hundredtusindvis af demonstranter mod den korrupte præsident Estrada i begyndelsen af år 2000. Hver gang der var optakt til demonstration, blev der sendt tusindvis af SMSer for at mobilisere folk. Estrada måtte gå af, og han blev afløst af Gloria Magapacal Arroyo, der fra starten fik støtte fra hæren, de katolske bisper og et par tidligere præsidenter, og dermed fik en god start.

14 år tidligere blev den korrupte diktator Ferdinand Marcos væltet på samme vis (dog uden SMS-beskeder) i den første "Peoples Power"-revolution. Han blev afløst af Corazon Aquino, Filippinernes første kvindelige præsident.

Filippinerne er kendt for at være stærke og stolte, venlige og værdige. For 25 år siden forudså eksperter, at landet ville blive et af de økonomisk stærkeste i Asien, en af "tigrene". Men mens lande som Thailand og Malaysia udviklede sig hurtigt, blev Filippinerne bremset af interne uroligheder og korruption, og begge dele præger stadig landet.

Arkæologisk har man fundet spor af mennesker 22.000 år tilbage. Så gammel er Tabon-manden, der blev fundet i hulerne på Palawan, og der er stadig isolerede og næsten ukendte bjergstammer på Palawan og Luzon. På Jesus' tid skabte filippinerne de enorme risterrasser ved Banaue, der bliver betegnet som et af verdens otte vidundere.

Med sin geografiske beliggenhed bliver Filippinerne ofte ramt af naturkatastrofer. De mest voldsomme i senere tid var jordskælvet på Luzon i 1990 og vulkanen Mt. Pinatubos udbrud i 1991. Hvert år rammes landet af katastrofer, og galgenhumoristisk siger filippinerne, at "vi er selvforsynende med alle slags katastrofer - you name it, we got it - undtagen laviner".