Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Rigdom og regnskov

Her boede engang verdens rigeste mand. Ja, sultanen af Brunei bor der stadigvæk, men han er ikke længere verdens rigeste.

Af Lasse Nørgaard

For nogle år siden blev Asien ramt af en økonomisk krise, og prisen på råolie faldt. Dermed faldt sultanens indtægter også. Kort efter fandt man ud af, at sultanens bror Jefri havde formøblet en stor del af familiens formue på et firma, der gik rabundus, og med en livsstil, som selv verdens rigeste familie ikke havde råd til i længden.

Broderen blev fyret og flygtede, og Bruneis 300.000 indbyggere fandt ud af, at sultanfamilien måske ikke var så hellig og urørlig, som de hidtil havde troet. De fik også et andet indblik i familiens liv, da en del af Jefris personlige ejendele blev sat på auktion for at skaffe penge til at betale noget af hans gæld. Hundredvis af forgyldte toiletrulleholdere, fly- og Formel 1-simulatorer og berømte kunstværker var under hammeren.

Befolkningen har ellers ikke meget at klage over. Sultanen sørger for job, fri uddannelse, frit sundhedsvæsen og tilskud til bolig. Og ingen skal betale skat. Den årlige indtægt for indbyggerne i Brunei ligger langt over de fleste andre asiatiske lande, så de mangler ikke noget.

Måske bortset fra et parlament, for sådan et eksisterer ikke. Der er ingen politiske partier, og Sultan Paduka Seri Baginda Haji Hassanal er ikke bare sultan, men også premierminister, forsvarsminister og finansminister, og hans bror Mohammed Bolkiah er udenrigsminister.

Sultanen menes stadig at være god for 80 milliarder kroner, så folk i Brunei lider ingen nød. Men Brunei har længe vidst, at landet ikke kan være afhængigt af olie, naturgas og petroleum alene, så derfor forsøger man nu at skabe nye indtægtskilder.

Sultanen har investeret en del penge i udlandet, og deres afkast er en betydelig indtægt for landet. Men Brunei forsøger også at blive et transport-centrum ligesom Singapore, og landet satser på handel og økoturisme. Tre fjerdedele af Brunei er dækket af uberørt regnskov og mangrove-sumpe, og det bør kunne tiltrække flere turister. Til gengæld er der ikke meget landbrugsjord i Brunei, der kun producerer 1 procent af den ris, befolkningen har brug for, og 11 procent af frugterne. Resten bliver importeret.

Brunei var britisk koloni indtil 1984. For et par år siden besøgte den engelske dronning Elizabeth det lille rige land, og hun fik en varm velkomst. Dronningen besøgte også en moské, hvor der var en skole for unge, der skulle giftes. De skal gennem en uddannelse, der skal lære dem accept og tolerance for at begrænse antallet af skilsmisser. Efter sigende foreslog dronningen den britiske udenrigsminister, at sådan en type skoler skulle England måske også indføre. På det tidspunkt var tre af hendes børn blevet skilt - det samme var udenrigsministeren.