Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Smørhul i Himalaya

Det ene er et lille bjergrige i Himalaya, uden adgang til havet og i selvvalgt isolation. Det andet er et fladt landbrugsland, omgivet af hav og bestående af hundredvis af øer og en enkelt halvø.

Af Lasse Nørgaard

Umiddelbart skulle man ikke tro, at Bhutan og Danmark har særlig meget til fælles - ud over at de begge er små lande, og begge er monarkier. Men danskere, der har arbejdet i Bhutan, siger, at der er en hel del fællestræk - især når det drejer sig om mentalitet.

Bhutaneserne har samme ironiske humor som danskerne, og de foretrækker at sige tingene ligeud. De er også kendt for at være åbne, ærlige og hårdtarbejdende - og der er ingen korruption.

Bhutan er samtidig meget anderledes end Danmark og et af de mest særprægede lande i verden. Den lille bjergstat har selv valgt at leve i isolation for at bevare sin særegne kultur og natur. Kun få tusinde turister får adgang hvert år, og de betaler mange penge for at vandre i det smukke og rene land.

I Bhutan er det forbudt at ryge, det er forbudt at tage plasticposer med ind i landet, og hver familie må højst eje to geder - for at begrænse afskovningen. Både mænd og kvinder skal gå i traditionelt tøj, og indtil for ganske nylig var der hverken TV eller internet.

Bhutans konge, Jigme Singye Wangchuck, bor i en stor træhytte i skoven sammen med sine fire koner, der er søstre. Han spiller basketball og er en populær monark, der gradvist forsøger at indføre demokrati. Han trådte selv tilbage som regeringschef i 1998, og for tiden er man ved at forberede en demokratisk grundlov for Bhutan.

Kongen taler ikke om bruttonationalprodukt. Som sin egen lille stille protest mod alverdens lande, der mener, at den eneste form for udvikling er forbedret økonomi og øget forbrug, taler han i stedet om bruttonationallykke.

Og rigdom har Bhutan, der har været en selvstændig stat siden det 8. århundrede. En rigdom i sprog, kultur, arkitektur og musik og dans, som er unik for landet - ligesom den tibetanske buddhisme har overlevet her.

En bonde pløjer sine marker med en gammeldags oksekærre i Wangdue Phodrang. Størsteparten af befolkningen i Bhutan lever af landbrug. Foto: AP Photo/John McConnico

Kulturelt er Bhutan næsten ukendt, men for et par år siden kom Khyntse Norbus film "The Cup" om et par unge munke, der gør, hvad de kan for at komme til at se VM i fodbold på TV, og som til sidst får lov til at se finalen i templet, hvis de selv kan skaffe penge til et satellitmodtager - en varm og sjov film, der blev en succes i mange lande.

Bhutan er også rigt på ressourcer, især vandkraft og mineraler. Men det er ikke noget industrialiseret land, og det bjergrige terræn gør det svært at udvinde og eksportere ressourcerne. Bhutan sender dog en del elektricitet fra vandkraftværker til Indien, og eksporterer desuden en del træ og landbrugsprodukter.

Bhutan er et af hovedmodtager-landene for dansk bistand. Det er især sundhedssektoren, der får støtte, men der bliver også givet penge til miljø, udvikling af byer og demokratisering.

Regeringen gør også meget selv. I sommeren 2002 gik sundhedsministeren fra den østlige del af Bhutan til den vestlige del, en 15 dages stroppetur, der fulgte de gamle karavaneruter. Formålet var at få donorer til at støtte turen for at skaffe penge til en ny fond for sundhed, der skal bruges til indkøb af medicin og vacciner. Hver gang donorerne gav et beløb, gav den bhutanesiske regering et tilsvarende beløb.

Landefakta
Bhutan
Vidste du, at hovedstaden hedder Thimphu, at arealet er 47.000 km², og at befolkningen er på mere end 2 millioner mennesker?