Sitemap | Avanceret søgning |
 

Med livrem og landcruisere

Han lagde ud med at gøre sig selv og sin regering til grin. Kort efter at være blevet valgt til præsident i december 2001 bestilte Levy Mwanawasa 41 nye Toyota- og Nissan-landcruisere til sine ministre og viceministre. Men økonomien er vokset med fire-fem pct. årligt, siden Mwanawasa blev valgt.

Af Lasse Nørgaard

Selv om de blev købt på kredit, var det et køb, der undrede mange. Den nye præsident var kendt som en forholdsvis beskeden mand og som en højtuddannet, intelligent og ukorrupt advokat. Samtidig var Zambia på fallittens rand, og kort før det ekstravagante bilkøb havde præsidenten bedt befolkningen om at "spænde livremmen ind", selv om mange næsten ikke kunne spænde den strammere.

Zambia var et land, hvor 86 procent levede under fattigdomsgrænsen på en dollar om dagen, gennemsnitslevealderen var ca. 37 år, og næsten 40 procent af alle børn var under- eller fejlernærede.

Samtidig fik de, der var så heldige at have et arbejde i det offentlige eller i det private erhvervsliv, sjældent en løn, der kunne brødføde en familie.

Den ringe løn er én af årsagerne til, at lægerne på sygehusene af og til strejker. I forvejen er sundhedssystemet næsten i ruiner, der mangler udstyr og sengepladser, 16,5 procent af befolkningen skønnes at være smittet med hiv, og mange flere end tidligere lider i dag af tuberkulose og mæslinger.

Det virkede, som om endnu et afrikansk land igen havde valgt en præsident, der igen ville tilgodese sig selv og sine ministre på bekostning af landets økonomi. I nogle afrikanske lande siger man, at det at blive minister ikke nødvendigvis er det samme som at få et ansvar, men det er ensbetydende med at få en stor bil.

I september 2006 var der valg igen. Og endnu en gang blev Levy Mwanawasa valgt, mens hans parti opnåede flertal i parlamentet. Traditionen tro råbte modstanderne "valgfusk", og traditionen tro var det sikkert også med en vis ret, men faktum er, at Levy Mwanawasa fik langt flere stemmer end ved sidste valg og dermed er præsident i yderligere fem år.

Hvad var der sket mellem det uheldige bilkøb og valget? En hel del. Zambia har forhandlet sig frem til at få afskrevet langt hovedparten af sin gæld, og dermed kan der komme gang i flere investeringer og mere produktion.

Samtidig er prisen på kobber, som Zambia er meget afhængig af, gået op. Zambia er efter USA og Rusland verdens største eksportør af kobber, og trods mange forsøg er det ikke rigtig lykkedes at sadle om og få seriøst gang i en anden produktion og eksport end kobber, f.eks. elektricitet fra landets enorme vandressourcer.

Økonomien er vokset med fire-fem procent årligt, siden Mwanawasa blev valgt. Nogle kalder ham "mr. Lucky", fordi de mener, at det er udefrakommende faktorer, der er skyld i fremgangen. Hans tilhængere siger naturligvis, at han har forhandlet sig til gældsafskrivelsen, og at han forvalter den nye økonomi med fornuft.

Hans hovedmodstander ved det seneste valg, Michael Sata, bliver derimod kaldt "Kongekobraen". Den positive udlægning er, at det er, fordi han er smart og parat til at slå til, mens den negative version er, at han er glat og farlig. Han har dog ry for at have fået sat skik på de ministerier, han har været minister for. Han fremhævede imidlertid præsident Robert Mugabe fra Zimbabwe som en dygtig mand, og det har ikke vundet genklang blandt befolkningen i et land, der er stolt af sine flerpartivalg, sit gryende demokrati og en inflation på under 20 pct, mens denne i Mugabes Zimbabwe er på over 1.200 procent. 

Zambia er et underligt sammensat land med grænser, som de tidligere kolonimagter fastsatte, da de delte Afrika mellem sig. Bemærkelsesværdigt nok er det et af de lande, hvor der har været færrest problemer med landets mange etniske grupper - der er over 70 forskellige i Zambia. Præsident Levy Mwanasawa tilhører en af de mindste grupper.

Efter uafhængigheden blev Zambia i 27 år styret af Kenneth Kaunda, en af de gamle frihedskæmpere. Men han formåede ikke at følge med tiden og nye krav om demokrati, og han blev derfor væltet i 1991, da fagforeningslederen Chiluba overtog magten. Forhåbningerne til den ny leder var store, men også han udviklede hurtigt diktatoriske tendenser, og hans regering blev beskyldt for korruption og angreb på oppositionen og den frie presse. Efter 10 år som præsident kunne Chiluba ikke stille op igen, og partiet og posten blev overtaget af Levy Mwanawasa.

Chiluba er siden blevet anklaget for korruption og for at tilrane sig offentlige midler, men indtil videre har han undgået retsforfølgelse med den sædvanlige henvisning til dårligt helbred, som tidligere diktatorer altid lider af, når de skal stå til regnskab.

Det var Chiluba, der udpegede Mwanawasa som sin efterfølger, men i dag er de to mænd fjender. Måske er det et godt tegn for Mwanasawa og Zambia.


Social uretfærdighed i Zambia
Præsident Levy Mwanawasa lagde som nyvalgt præsident ud med at bestille 41 nye Toyota- og Nissan-landcruisere til sine ministre og viceministre. Det var svært at forstå for befolkningen, hvoraf en stor procentdel lever under fattigdomsgrænsen.
Foto: Mik Eskestad