Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Bahrain - kendt for aktivisten Alkhawaha og motorløbet formel 1

Det lille kongedømme blandt Golfstaterne er bygget på 33 øer - og har med tiden tabt konkurrencen til Qatar og Emiraterne om at blive Golfens økonomiske magnet.

Af JETTE ELBÆK MARESSA

Bahrain kunne i lang tid gemme sig bag de store. Lilleputstaten havde ganske vist forsøgt at slå sig op på såvel skibsdrift, som luftfart og forsøgt at omdanne hovedstade Manama til Golfens finansielle centrum. Men ingen af delene er rigtigt lykkedes for landet, som måtte se sig overhalet af Abu Dhabi og Dubai.

En af forklaringerne på, at investorer har holdt sig tilbage er landets noget anspændte politiske situation. Bahrain har et monarki, som går i arv, og emiren, som den øverste leder hedder, er ikke meget for at dele sin magt.

Godt nok har Bahrain en forholdsvis moderne grundlov, som garanterer, at alle statsborgere er lige for loven, lige som pressefrihed og forsamlingsfrihed er skrevet ind i loven, men det kniber gevaldigt med at omsætte de fine ord til praksis, hvilket blandt andet kan forklares med, at emiren enten direkte eller indirekte sidder på såvel den lovgivende, som den dømmende og udøvende magt. Uvæsentligt er det heller ikke, at grundloven forbyder dannelse af politiske partier.


Bahrain

Demonstranter i Bahrain i en fredelig demonstration marts 2011. I tusindvis demonstrerede folk uden for Kong Hamad bin Isa Al Khalifas palads i det vestlige Manama.
Foto: Hasan Jamali

Politik har traditionelt været mændenes domæne i Bahrain, først i 2002 fik kvinderne stemmeret, om end ingen kvinder blev valgt.

Bahrain er et ungt land, som først erklærede sin selvstændighed i 1971, efter at Storbritannien havde meddelt, at man trak sit militær ud.   Dette træk så Iran som en mulighed for at indlemme Bahrain.

Men Bahrains loyalitet har ligget hos Vesten og USA, som brugte landet som base under Golfkrigen i 1991. Siden har Bahrain indgået sikkerhedspolitiske aftaler med USA og Storbritannien.

Det var derfor en smal sag for styret at slå hårdt igen, da demonstranter besatte Perlepladsen i marts 2011. Styret slog dem brutalt ned hjulpet af soldater fra Saudi-Arabien. Vesten forholdt sig tavs.

Med den danske-baharainske aktivist Abdulhadi al-Khawaja var med til at fastholde verdens opmærksomhed mod ø-staten, da han gik en langvarig sultestrejke i protest mod den måde og de omstændigheder, han blev anholdt på.

Hans sag blev, ganske vist forgæves, taget op af flere udenrigsministre med Danmark i spidsen.

Sagen bevirkede desuden, at interessen for det prestigefyldte formel 1 løb blev noget større end sædvanligt, både det og dronning Margrethes tildeling af den fornemme orden storkorset til Bahrains konge blev stærkt omdiskuteret. 

Landefakta
Bahrain
Bahrain er en øgruppe ud for Saudi-Arabien. Landet har godt 1,2 millioner indbyggere og med kun 760 kvardratkilometer i størrelse, er Danmark 56 gange større end Bahrain.