Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Blodbad i Bagdad

De danske soldater har for længst forladt Irak. Landet fremhæves for sit demokrati, men sikkerheden er stadig skrøbelig.

Af Jette Elbæk Maressa, International korrespondent

Engang tiltrak Irak store overskrifter. Det var i årene efter 2003, da alverdens soldater var i Irak for at hjælpe med genopbygningen efter krigen. Nu er det mest i avisernes noter, at man kan læse om, hvordan det går. Det kan man til gengæld næsten hver dag, og de fleste noter fortæller om nye dræbte eller sårede i bombeangreb.

Samme dag, den 23. maj 2011, som de sidste britiske soldater rykkede ud af Basra, hvor også de danske soldater var udstationeret, blev 16 irakere dræbt i bombeangreb forskellige steder i landet.

At gå ud at handle, at feste, at mødes på markedet kan stadig være en risikabel affære i Irak. Ifølge Udenrigsministeriet dør der omkring 100 irakere hver uge. Blodbad i hovedstaden Bagdad hører med til hverdagen.

Bort set fra Afghanistan er der næppe noget land, som har modtaget så megen støtte til demokratisk opbygning som Irak. Projektet med at vende Irak fra et diktatur under Saddam Hussein til en demokratisk stat har vist sig at vare længere end forudset, da en koalition, ledet af USA, gik ind i Irak i foråret 2003.


Selvmordsbombe i Bagdad
Bagdad er jævnligt hærget af selvmordsbomber. Her er det en episode fra 2005, hvor 7 mennesker blev dræbt.
Foto: Flemming Weiss Andersen - Arkivfoto

Målet var at forhindre den brutale leder Saddam Hussein i at bruge de kemiske masseødelæggelsesvåben, som mange påstod, at han havde. Saddam Hussein havde før vist, at han ville bruge masseødelæggelsesvåben mod sit eget folk. Han kunne gøre det igen, også i andre dele af verden, lød begrundelsen dengang.

Efter krigen har det vist sig, at masseødelæggelsesvåbenene ikke fandtes, og det er grunden til, at man stadig diskuterer, om det var rigtigt at invadere Irak.

I løbet af ganske kort tid lykkedes det at nedkæmpe Saddam Husseins styrker. Hussein selv flygtede, men i december 2003 fandt amerikanske styrker ham i et underjordisk hul ved sin fødeby Tikrit. Saddam Hussein blev retsforfulgt af irakerne selv, som dømte ham til døden ved hængning. Den blev udført i december 2006. Billedet af Iraks tidligere hersker med et tykt reb om halsen gik verden rundt og skabte ny debat om, hvor demokratisk Irak var blevet, når man benyttede sådanne henrettelsesmetoder.

Hverken Saddam Husseins død eller tilbagetrækningen af amerikanske soldater har skabt en holdbar fred i Irak. Irakerne selv er delte, og den regering, som premierminister Nouri al Maliki leder, er sammensat af mange forskellige politiske og etniske grupper, som jævnligt truer med at blokere arbejdet for hinanden.

Nogle mener, at Irak i længden ikke kan holde sammen som ét land, men at det vil deles i tre stater: en for kurdere, en for shia-muslimer og en for sunni-muslimer.

»I løbet af de næste 50 år vil det Irak, vi kender i dag, falde fra hinanden. Vi vil i stedet få tre adskilte stater. Det skyldes, at folk ikke kan finde ud at samarbejde. Der skulle en diktator til at holde sammen på et land, som under demokratisk forhold ville være splittet,« sagde Mohammed Ihsan, kurdisk minister med ansvar for forbindelser til centralregering i Bagdad i april 2011 til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Dertil kommer, at militante oprørere modarbejder forsøgene på forsoning og demokrati. Derfor gør de deres til, at hverdagen i Irak bliver så usikker som mulig.

En tur fra lufthavnen ind til byen kan således særdeles risikabel, hvis man ikke har bevæbnede vagter. Forfatteren Ib Michael var i maj 2011 på besøg i Basra, og han beskrev turen som spækket med checkpoints, soldater, sandsække og kæmpestore betonklodser.

Truslen fra terrorister er ikke det eneste, som forhindrer Irak i at udvikle sig. Også korruption og bureaukrati spiller ind, når landet skal bygges op. Irak mangler ordentlige veje, havnene er for små, og el-nettet fungerer ikke.

Fakta Irak
31 mio. mennesker

Ca. 80 pct. er arabere, ca. 15 pct. kurdere. Araberne er delt i sunni- og shiamuslimer.

Landet er rig på olie og har officielt verdens fjerde største oliereserver.

Landefakta
Irak
Vidste du, at Iraks hovedstad hedder Baghdad, og den har 5,7 millioner indbyggere; det er flere mennesker end der bor i hele Danmark.