Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Et simpelt, men besværligt liv

Man kan ikke sige Gaza uden at sige Hamas. Området, der er ledet af den islamiske Hamas-gruppe, er et af de tættest befolkede områder i verden.

Af Sanne Gram, Jyllands-Postens korrespondent

De fleste forbinder Gaza med krig og militante palæstinensere. Senest i begyndelsen af 2009 var der kampe mellem Israel og Hamas, der sidder på magten i Gaza. Selv om kampene sluttede i slutningen af januar, ligger murbrokkerne stadig rundt om i Gaza, for der er mangel på byggemateriale i området, og derfor er det svært for indbyggerne at genopbygge deres huse.  

Israel kontrollerer grænseovergangene til Gaza, og forklaringen på det manglende byggemateriale er ifølge israelerne, at man frygter, at Hamas vil bruge materialet til bygge ny tunneler, der kan bruges til våbensmugling.

Hamas er sponsoreret af Iran og Syrien, og våbensmuglere bruger tunneller fra Egypten til at smugle våben ind i Gaza til det, der bliver beskrevet som modstandskampen.  

Hamas anerkender ikke Israel men betragter derimod Israel som en besættelsesmagt. Det betyder, at der dagligt bliver affyret raketter fra Gaza ind over Israel. 

I 2006 vandt Hamas valget i Gaza, og indtil 2007 var der en samlingsregering mellem de to palæstinensiske partier, Hamas og Fatah. Hamas er en islamisk fundamentalistisk oppositionsbevægelse, der bliver betragtet som en terrororganisation. I 2007 udbrød der kampe mellem de to partier, og Hamas smed Fatah ud af Gaza - de fleste Fatah-tilhængere flygtede til Vestbredden. 

I dag kan man ikke sige Gaza uden at sige Hamas. Hamas har den fulde kontrol i området, og selv om Hamas' politik mod Israel koster mange palæstinensere livet, er der stadig bred opbakning til Hamas blandt befolkningen i Gaza. Mange indbyggere i Gaza ser Hamas som de eneste, der reelt kæmper for palæstinensernes sag. Den anden palæstinensiske gruppe, Fatah, har forsøgt sig med fredsforhandlinger med israelerne, men det er der indtil videre ikke kommet noget ud af.  

Livet i Gaza er simpelt - og indimellem besværligt. Selv om Israel sender lastbiler ind i området, kommer en stor del af varerne fra tunnellerne mellem Gaza og Egypten. På trods af det, er det ikke alle varer, man kan få i Gaza, og det sker ofte, at apotekerne i området løber tør for speciel medicin.  

Indbyggerne i Gaza kan ikke komme væk fra området, medmindre de har en særlig tilladelse. Gaza har grænse til Israel og Egypten, men efter aftale med Israel holder Egypten normalt sin grænseovergang lukket. Dog sker det indimellem, at den bliver åbnet for personer, men det er sjældent. Grænsen til Israel er generelt lukket for palæstinensere fra Gaza, så medmindre de har en særlig tilladelse til at komme ind i Israel, kan de ikke komme ud fra området.

Det betyder, at mange indbyggere i Gaza aldrig har forladt området. Fra Israels side er det et spørgsmål om beskyttelse, idet Hamas og andre militante organisationer tidligere har sendt selvmordsbombere ind i Israel. 

FN og nødhjælpsorganisationer er solidt til stede i området, og mange indbyggere i Gaza lever udelukkende på nødhjælpen. Omvendt er der også palæstinensere, der lever et udmærket liv, idet deres familier har haft penge på kistebunden, eller fordi de tjener penge på smuglertunnellerne. Efter at Hamas kom til magten, er Gaza blevet mere islamisk. Flere kvinder er tildækkede, alkohol kan kun købes på hoteller, der er ingen biografer, og det kristne mindretal har fortalt om, hvordan de føler sig forfulgt af islamister. 

Gaza er et af verdens tættest befolkede områder.

Landefakta
Gaza
Vidste du, at Gaza ligger ved Middelhavet, har et areal på 360 kvadratkilometer og et indbyggertal på 1,5 millioner?