Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Helligt land, men en ung stat

Israel blev oprettet i 1948. Selv om det er et ungt land, har landet udviklet sig til at være en regional stormagt. Men Israel er kontroversiel og befinder sig stadig i en af historiens længste nabokrige.

Af Sanne Gram, Jyllands-Postens korrespondent

Den 14. maj 2008 fejrede staten Israel sin 60 års fødselsdag. Israelerne gjorde status, og de kunne se tilbage på en periode, hvor landets indbyggere på ganske kort tid havde været med til at skabe en moderne stat og regional stormagt midt i det muslimske Mellemøsten. Men mange fejrede landets fødselsdag med en fornemmelse af, at Israels største bedrift de seneste 60 år har været at overleve. For selv om det var 60 år siden, at Israels premierminister David Ben-Gurion læste op af Israels uafhængighedserklæring i det daværende Tel Aviv Museum, befinder Israel sig stadig midt i en af verdenshistoriens længste nabokrige.


Den største strategiske trussel kommer fra Iran, som har truet Israel på sin eksistens, men den daglige sten i skoen, når den almindelige jøde går på gaden i Jerusalem, Tel Aviv eller Sderot, er konflikten med palæstinenserne.

Flere gange er Israels behandling af palæstinenserne blevet sammenlignet med Sydafrikas apartheid, og den kontroversielle barriere, som Israel har opført mellem Israel og Vestbredden, står som et markant symbol på de fortsatte stridigheder mellem de to befolkningsgrupper.  

Mens palæstinenserne betragter barrieren som undertrykkende, argumenterer Israel med, at barrieren bliver bygget for at beskytte landets borgere for selvmordsangreb.

Den tidligere israelske premierminister, Ehud Olmert, og den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, genoptog dialogen om en fredsaftale, men forhandlingerne gik i stå, og med den nye højreorienterede regering med premierminister Benjamin Netanyahu i spidsen, ser forhandlingerne sværere ud. Men den amerikanske præsident, Barack Obama, presser israelerne for at genoptage fredsforhandlingerne, og han vil have Israel til at stoppe bosættelserne på Vestbredden. 

I lyset af Holocaust kom jødernes forfædre til landet med det formål at etablere et hjemland for verdens jøder, og ifølge en undersøgelse fra Det Hebraiske Universitet i Jerusalem, lever 5,5 mio. jøder - dvs. 41 pct. af verdens jødiske befolkning - i dag i Israel. Israel definerer sig selv som en jødisk og en demokratisk stat, men kritikere mener, at det er umuligt at have en demokratisk stat, der i så høj grad påvirkes af religion. Jødedommen har stor indflydelse på hverdagen i Israel, f.eks. er det kun muligt at blive viet af en jødisk rabbiner - også selv om man ikke er praktiserende jøde.  

Da Israel fyldte 60 år var 22.437 soldater samt 1.634 israelske mænd, kvinder og børn dræbt i terrorangreb siden 1948. Langt fra alle døde på grund af sammenstød med palæstinenserne, men konflikten mellem israelerne og palæstinenserne ligger som baggrundsmusik på Israels andre konflikter med Syrien, Libanon, Hizbollah og Iran. Endnu flere blev dræbt i kampene mod Hamas i Gaza i slutningen af 2008 og begyndelsen af 2009, hvor Israel blev stærkt kritiseret for sine krigsmetoder. Israel er den stærkeste hær i Mellemøsten, og det antages, at Israel også er i besiddelse af atomvåben. Dette er dog aldrig blevet officielt bekræftet.  

Det er den almindelige opfattelse blandt israelere, at der ikke noget land i verden, der er sværere at regere end Israel, og efter 60 år er det stadig ikke lykkedes Israel at vedtage en forfatning.  

Men Israel er mere end politik. Det er Det Hellige Land for jøder, kristne og muslimer, der alle har et særligt forhold til specielt Jerusalem.

Israel er også et yndet rejsemål for turister, idet landets placering ved Middelhavet, historiske seværdigheder og det helbredende Døde Hav gør Israel til noget helt særligt.

Landefakta
Israel
Vidste du, at Israels hovedstad hedder Jerusalem, at arealet er 20.770 kvadratkilometer, og befolkningstallet er på 7,2 millioner?