Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Flere gamle, færre børn

Japan er et langstrakt ørige med masser af vulkaner, flere af dem aktive, og en meget urolig undergrund med op til flere jordskælv om dagen - 1.500 seismiske målinger om året. De fleste er små rystelser, men en gang imellem er der voldsomme skælv, der ødelægger hele byer.

Af Lasse Nørgaard

Det skete i Kobe i 1995 og i Tokyo i 1923, hvor 123.000 døde. Op til 15 gange om året rammer tyfoner de japanske kyster med voldsom kraft.

Japanerne betragter de stærke naturkræfter som en del af deres livsbetingelser, og det har ikke skræmt dem fra i tidens løb at formere sig. Der bor i dag ca. 127 millioner mennesker i Japan. Men nu er tallet faldende, og landets gode økonomi er årsagen.

Japan har oplevet en kolossal økonomisk vækst siden 2. Verdenskrig. En krig, der sluttede, da amerikanerne smed to atombomber over henholdsvis Hiroshima og Nagasaki i 1945. På det tidspunkt var den japanske økonomi i ruiner efter fem års krig, og atombomberne dræbte ikke bare tusindvis af mennesker og ødelagde de to byer, men de ramte også den japanske folkesjæl og tro på overlegenhed. Japan måtte starte forfra. Genopbygningen fik amerikansk støtte, men det var først og fremmest japanerne selv, der i 1950'erne og 60'erne gennem hårdt og vedholdende arbejde - med konsekvent lange arbejdsdage og med ingen eller meget korte ferier - på rekordtid byggede en superøkonomi op. Den blomstrede i fuldt flor i 1970'erne og 80'erne, men blev kaldt for "boble-økonomien", fordi den voksede så hurtigt og voldsomt, og fordi man var bange for, at den skulle briste - ligesom en tyggegummiboble, der bliver pustet lidt for hårdt op. Men den bristede ikke, den holdt bare op med at vokse så hurtigt i begyndelsen af 1990'erne.

I dag taler man stadig om økonomisk krise i Japan, selv om Japan fortsat er verdens tredjestørste økonomi efter USA og EU.

Et af Japans store problemer har sin årsag i den gode økonomi. De gamle bliver ældre, og de unge gider ikke føde børn. I et rigt samfund bliver sundhedssystemet og levestandarden bedre. Bliver man syg, har man råd til at lade sig helbrede, også selv om man skal betale dyrt for det - og det skal man i Japan. Den øgede levestandard og sundhed har betydet, at Japan har en af verdens ældste befolkninger. Levealderen er i gennemsnit 81 år, og kvinderne lever længst - nemlig 84 år i snit, mens mændene kun bliver 78 år. Generelt lever kvinder længere end mænd, hvis ellers samfundet og sundhedsforholdene er til det, men i Japan bliver forskellen mellem mænd og kvinders gennemsnitlige levealder også påvirket af, at en del mænd begår selvmord, f.eks. hvis de mister deres job.

Pensionsalderen er 65 år, men mange lader sig pensionere som 60-årige, så der bliver flere og flere "uproduktive" gamle. I 2002 var 18 % af befolkningen over 65 år og tallet stiger - i Danmark er tallet knap 15 %.

Samtidig bliver der født færre børn. Fertilitetsraten i Japan var i 2002 på 1,42 børn født pr. kvinde, og det er for lidt til at opretholde befolkningstallet. Gennemsnittet skal være på 2,1 børn pr. kvinde, hvis ikke befolkningstallet skal falde.

En af grundene til, at japanerne ikke får så mange børn, er, at det koster mange penge. Det er også dyrt at etablere sig i egen bolig, så mange unge bliver boende hjemme hos deres forældre. De har ikke travlt med at blive gift og stifte familie, og imens kan de bruge pengene på sig selv, på at rejse - eller til opsparing.

En anden vigtig grund er, at de fleste kvinder har svært ved at fortsætte med at arbejde, hvis de får børn. Det er svært - og ikke særlig velset - at få børnene passet, mens moderen arbejder, så kvinderne må blive hjemme og vente med at arbejde igen, til børnene er blevet større. Og det har mange unge kvinder, der gerne vil arbejde og bruge deres uddannelser, ikke lyst til.

Så det store spørgsmål, der optager mange japanere - ligesom andre rige asiatiske lande som Sydkorea og Singapore - er: Hvem skal forsørge de gamle i fremtiden?

Landefakta
Japan
Vidste du, at Japan er en øgruppe med fire store og adskillige mindre øer. Arealet er på 377.812 kvadratkilometer, og hovedstaden (beliggende på øen Honshu) hedder Tokyo?