Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Belize

Belize er et lille land, de færreste nogen sinde har hørt om. Det er halvt så stort som Danmark og kun beboet af en kvart million indbyggere.

Af

Landets kultur er typisk caribisk, og Belize er hjemsted kreolere, der groft sagt er efterkommere af afrikanske slaver og de engelske pirater, der udnyttede landets naturlige havne som skjulesteder og det farlige rev langs Caribien-kysten som beskyttelse imod den spanske ordensmagt.

I dag er 44 procent af befolkningen mestizer, 31 procent er kreolere, og 11 procent er mayaindianere. De fleste er katolikker eller protestanter.

I Belize tales hovedsageligt engelsk, men de sorte kreolere taler desuden deres egen dialekt. Landet er fattigt. Arbejdsløsheden er omfattende, og de få mennesker er ikke i stand til at brødføde sig selv, men må importere mad fra nabolandene og USA.

Klimaet er tropisk, dog kan der være køligt i bjergene i landets vestlige del. Hovedstaden Belmopan huser 7000 indbyggere. Byen er forholdsvis ny.

I 1961 blev landets største by, Belize City, raseret af orkanen Hattie. Regeringen besluttede dengang at bygge en ny, moderne hovedstad længere inde i landet, hvor faren for orkaner er mindre.

Maya-indianernes kultur blomstrede i Belize, før de spanske erobrere dukkede op i 1500-tallet. I 1650´erne bosatte engelske kolonister sig med økonomisk og militær støtte fra England. I 1786 blev Belize officielt en britisk koloni under navnet British Honduras. Siden 1821 har Guatemala gjort krav på landet. Kravet er dog mildnet, efter at Storbritannien i 1991 begyndte at yde Guatemala økonomisk støtte.

I 1950 dannedes det engelsk-fjendtlige Folkets Forenede Parti, der fik flertal i 1954 og dominerede politikken de efterfølgende 30 år. I 1964 fik landet selvstyre og skiftede i 1973 officielt navn til Belize.

I 1981 blev Storbritanniens sidste koloni på det amerikanske kontinent en uafhængig stat indenfor British Commonwealth. Statsformen i Belize er parlamentarisk demokrati. Regeringschefen hedder Said Musa, mens statschefen stadig er Dronning Elizabeth den Anden.

Belize modtager økonomisk støtte fra England og USA. Landets valuta hedder Belize Dollar, og en af dem svarer til fire kroner. Turismen er i stærk vækst, da revet ud for kysten udgør et af verdens fineste dykkeområder.