Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Rimelig fodbold og flotte frisurer

Togo vandt ikke VM i fodbold i Tyskland, men landet deltog for første gang i turneringen, og det var i sig selv en kæmpe sejr. Samtidig slog de alle andre VM-lande i en anden konkurrence.

Af Lasse Nørgaard

24-årige Edwige Madze Badakou gjorde noget, som 11 mænd i korte bukser ikke kunne: Hun slog Frankrig, Tyskland, Brasiilien og Spanien og alle de øvrige lande, der deltog ved VM i fodbold.

Kort før fodbold-VM begyndte, blev den kloge og smukke student fra Togo kåret til Miss World Cup (Miss VM), og onde tunger sagde med det samme, at det nok var det eneste, Togo ville vinde.

De fik ret. Men for Togo var det en sejr bare at kvalificere sig til VM foran afrikanske fodbold-stormagter som Nigeria, Senegal og Sydafrika. Togo var det lavest rangerede hold på FIFA's liste (nr. 61), der var med til VM i Tyskland, og selv om en voodoo-præst havde spået, at holdet ville vinde alle sine kampe i gruppen, så var forventningerne ikke særlig høje.

Men alene det at deltage i VM satte det lille smalle land med 5 millioner indbyggere på verdenskortet. Og da spillerne ikke fik deres bonus-penge og truede med at strejke, skabte det endnu flere overskrifter og meget større opmærksomhed, end bedrifterne på fodboldstadion gjorde.
Togos premierminister måtte flyve til Tyskland, og FIFA måtte træde til med et økonomisk lån, inden spillerne kunne løbe på banen til det næste nederlag.

Premierminister Edem Kodjo havde ellers sagt, at landets deltagelse i VM ville være med til "at samle Togo". Den udtalelse kommer på baggrund af mange års politisk uro og splittelse. Togos nyere politiske historie minder desværre om alt for mange andre afrikanske lande, hvor magtsyge og grådige præsidenter styrer landet med korruption, nepotisme og forskellige grader af diktatur.

General Gnassingbe Eyadema tog magten ved et militærkup i 1967, og han blev præsident kort efter. Han ændrede Togos grundlov, der ellers havde givet forskellige partier lov til at eksistere, og han styrede landet med hård hånd de første par årtier.

I 1989-90 oplevede Togo ligesom Østeuropa forandringens vinde, og der var krav om præsidentens afgang. Men han formåede at blive siddende, selv om der var general-strejker, demonstrationer og flere forsøg på militærkup og på at slå ham ihjel. Man mener sågar, at præsidenten selv var med tll at nedkæmpe kupforsøg og skød på modstanderne.

I 2005 døde præsident Eyadema så. Ifølge grundloven skulle parlamentets formand overtage posten midlertidigt. Han var i Europa og skyndte sig hjem, men hans fly fik ikke lov til at lande i Togo - det blev henvist til nabolandet Benin.

I mellemtiden havde præsidentens søn, Faure, nemlig overtaget posten. Militæret meddelte, at parlaments-formanden - der altså ikke kunne komme ind i landet - "var forhindret, fordi han var udenlands", og to dage senere blev grundloven igen ændret, så den tillod, at Faure kunne udpeges til præsident.

Samtidig kan Togo ikke siges at være et rendyrket diktatur. Oppositionspartier er tilladt, selv om de bliver generet, og der er en vis grad af pressefrihed og uafhængighed for domstolene. Den nye præsident har været under pres både internt og især fra udlandet for at indføre demokratiske reformer og skabe en samlingsregering - men det er ikke sket endnu.

Indtil 1980 tjente Togo rimelige penge på eksport af fosfat, men så gik priserne ned, og konkurrencen blev større. Togo eksporterer stadig fosfat, mens andre vigtige eksportvarer er kaffe, kakao og bomuld.

Men på grund af korruption og de faldende priser på fosfat og andre eksportvarer er landet langt fattigere i dag end for 25 år siden. Og med fattigdom følger traditionelle problemer som mangel på betaling af embedsmænd og skolelærere, der så også begynder at bruge korruption eller som kun passer deres arbejde deltids, fordi de bliver nødt til at tjene penge på andre måder også, f.eks. ved landbrug.

En nylig undersøgelse blandt 1000 elever i 35 landsbyer viste, at otte ud af ti elever jævnligt blev slået af deres lærere. Man mener, at den hårde disciplin skyldes mange læreres frustration over at arbejde i fjerne områder med ringe eller ingen løn, og det går ud over eleverne. En del af pigerne fortæller også, at de er blevet tvunget til at have sex med lærerne for at rykke op i næste klasse eller bestå eksaminer.

Undersøgelsen har fået Togos undervisningsministerium til at love at gøre noget ved problemerne.

En mere kuriøs debat om Togos skoler kørte i slutningen af 2005. Ministeriet havde sagt, at skolerne skulle gøre noget ved den enorme mængde tid, mange piger bruger på at sætte deres hår i skoletiden. Man mente nemlig, at pigerne fik dårligere karakterer end drengene, fordi deres forfængelighed ødelagde deres skolegang. 

Visse skoler reagerede ved at sende pigerne til frisør og kræve, at de fik håret klippet kort, og så rasede debatten. Nogle mente, at det var helt i orden, en måde at hjælpe pigerne til at koncentrere sig og få en uddannelse. Andre mente, at man ville opnå det modsatte, nemlig at pigerne ville miste deres selvtillid og selvværd, når de blev klippet korthårede.
Men mange andre mente, at det slet ikke handlede om hårlængder og forfængelighed, men om hvor gode lærerne var til at styre og motivere eleverne, så de kunne koncentrere sig i timerne.

Imens er Edwige Madze Badakou blevet Miss World Cup på sin skønhed, sin charme og sin klogskab. Og dermed et bevis på, at man godt kan klare sig godt i skolen og samtidig have et flot hår.


Populært fodboldhold
Togos fodboldhold var for første gang med ved VM i Tyskland i 2006. De vandt ikke, men Togo har leveret mange spillere til andre klubber verden over.
Foto: Carsten Ingemann

Landefakta
Togo
Vidste du, at hovedstaden i Togo hedder Lomé, at landets areal er på 56.785 kvadratkilometer, og at befolkningstallet er på ca. 4,8 mio.?