Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Paradiset i havet

Seychellerne er kendt som et smukt og meget dyrt ferieparadis med et dejligt klima. Det er også hjem for en mangfoldig befolkning såvel som et enestående dyreliv. Og for disse faste indbyggere er klimaet en anledning til bekymring.

Af Lasse Nørgaard

Næppe noget andet land i verden er så ofte blevet kaldt "Paradis". Faren ved det er åbenlys: Det bliver nemt en kliché og et slidt slogan for turist-industrien, der efterhånden ikke er blege for at kalde et middelklassehotel på en hæderlig sandstrand med et par palmer for "et paradis".

Men med Seychellerne er det anderledes. Uanset hvilken gud man tror på, så kan man let blive overbevist om, at det nok var ham, der skabte denne gruppe af 115 tropeøer fjernt fra resten af verden. At han måske havde en perlekæde med 115 perler, som han bevidst havde gemt til den sidste dag af skabelsen, og som han møjsommeligt lagde i havet mellem Afrika og Indien. Som kronen på værket - eller som en lille antydning til menneskene om, hvordan Paradiset kunne se ud.

Øernes isolerede beliggenhed har skabt en unik natur og dyreliv, og der findes mange fugle, fisk, dyr, planter og koraller her, som ikke findes andre steder i verden. Det er med til at tiltrække turister, der bl.a. kan sejle ud i både med glasbund for at se de enestående koraller og fisk tæt på.

Selv om turistindustrien er så stor, at den beskæftiger omkring en tredjedel af Seychellernes indbyggere, kan man faktisk også opleve drømmen om at have en hel tropisk sandstrand for sig selv - og hvis der skulle være andre på stranden, så kravler man blot over nogle store sten til næste strand, hvor man så kan være i fred.

Seychellerne er på alle måder præget af at være et ø-rige med en udpræget ø-mentalitet. De 81.000 beboere er sammensat af asiater, europæere og afrikanere, og deres blandede efterkommere, der kaldes kreoler. Tilsyneladende lever de forskellige etniske grupper sammen i harmoni, og det forstærker forestillingen om et paradis. Men selvfølgelig er der også "slanger" her: Sladder og misundelse florerer her så vel som i alle andre "indelukkede" samfund. Og man kan finde eksempler på, at racistisk overlegenhed og fordomme om "de andre" trives lige under overfladen. Men så skal man nok opholde sig her længere, end de fleste turister gør.

90 procent
90 procent af befolkningen bor på hovedøen Mahé, hvor hovedstaden Victoria konkurrerer med nogle få andre om at være verdens mindste. 90 procent af de daglige fornødenheder bliver importeret udefra, samtidig med at det er svært at eksportere fra Seychellerne på grund af de store afstande.

Så selv om folks gennemsnitsindkomst er højere end i de fleste andre afrikanske lande, er det også et dyrt land, både for beboere og turister. En vittig sjæl foreslog engang, at man skulle skrive en guide-bog, der skulle hedde "Hvordan man overlever på Seychellerne for 1000 dollars om dagen" - men den ville sikkert blive for dyr at trykke og for dyr at sælge.

90 procent af befolkningen er katolikker, men tager for det meste religionen rimelig afslappet. Mens Seychellerne er et eftertragtet rejsemål for folk på bryllupsrejse, så er landets indbyggere ikke udprægede tilhængere af ægteskab. En mand har f.eks. samme ansvar og forpligtelser over for en kvinde og deres fælles børn og ejendom, uanset om de er gift eller ej, så mange ser ikke den store grund til at gifte sig.

Sagn og spøgelser
Et ø-rige har typisk også mange sagn og skrøner. Man siger f.eks., at det spøger på øen Moyenne, kun 20 minutters sejlads fra Mahé. Moyenne er ligesom nogle af de andre øer privatejet. Den blev købt for over 30 år siden af den engelske millionær og tidligere avisredaktør Brendon Grimshaw, som foretrækker at bo der alene med hundredvis af kæmpeskildpadder - og så de spøgelser, der banker på vinduer og døre om natten og ryster hans seng.

Tre af dem er genfærd af døde pirater, der vogter over en nedgravet skat. En ung pige fra Mahé drømte engang, hvor skatten lå begravet, og da Brendon satte spaden i jorden for at checke, om hun havde ret, faldt to store kokosnødder ned få centimeter fra hans hoved. Det tog han som et varsel og opgav skattejagten.

På Praslin, Seychellernes næststørste ø, kan kokospalmer også bringe uheld. Det betyder nemlig død og ulykke, hvis man i stormvejr ser han-kokospalmen parre sig med hun-kokospalmen. Hanpalmen har en lang falloslignende frugt, der sender frø over i hunpalmen, når det blæser, og de enten rører ved hinanden eller er tæt nok på til, at frøene kan flyve. Afkommet efter denne parring er til gengæld et af Seychellernes kendetegn, "coco de mer" eller "havkokosnødden". Frugten er en af de største i planteriget, og navnet fik den vist nok, fordi nogle sømænd fandt den i havet langt fra øriget. På dansk kaldes den "dobbeltkokosnødden", hvilket giver en ide om dens facon - fordi den ligner en kvindes bagdel, er der skrøner om, at den er "god for kærlighedslivet". Palmerne gror især i naturreservatet Vallèe de Mai på Praslin, hvor man også kan se andre sjældne træer og skruepalmer, og både se og høre sorte papegøjer.

Kun 21 af de 115 øer er beboede, en del af dem af kun én person eller en enkelt familie, der måske driver et luksushotel. På mange af øerne er der kun et par bygninger, en masse palmer og en landingsbane, der går på tværs fra den ene ende til den anden. Nogle af de ubeboede øer og atoller er endnu ikke fuldt udforsket, mens man ved, at der f.eks. på øen Aldabra over 1000 km fra Mahé findes fugle, der ikke kan flyve, krabber, der kan blive op til 60 cm lange, og dyrearter, der ikke findes andre steder i verden.

På Seychellerne taler man en del om drivhuseffekten og klimaændringer, og hvordan de kan true øerne. Stigende temperaturer og dermed vandstande er naturligvis et stort potentielt problem, når man bor på småøer midt i oceanet. Man snakker om, hvordan havkokosnødderne er blevet mindre, om at skildpadderne har sværere ved at overleve, om hvordan korallerne dør osv. En dag er Seychellerne måske ikke længere et paradis på jord med nogle få slanger, men et tabt paradis uden et forunderligt dyreliv. 

Landefakta
Seychellerne
Vidste du, at hovedstaden hedder Victoria, at arealet er 455 km², og at befolkningen er på omkring 84.000 mennesker?