Sitemap | Avanceret søgning |
 

Landeportrætter

Afghanistan

20-06-2011

Landet uden fred

Afghanerne kender ikke til fred. Efter mere end 30 år med krig og uroligheder, er utrygheden blevet en del af hverdagen. Spørgsmålet er, hvordan sikkerheden vil være, når Danmark sammen med en række lande, trækker sig ud.

Antarktis

13-07-2006

En farlig og smuk plet på Jorden

Antarktis er på samme tid smukt og farligt. Smukt for det stigende antal af turister, som lægger vejen forbi på store krydstogtskibe for at opleve den storslåede natur og dyrelivet, men farligt for de folk, som er udstationeret og har stedet som arbejdsplads. Og måske farligt for hele klodens befolkning, fordi isen smelter.

Australien

29-07-2006

Sportsfanatikere, sangstjerner og masser af bøsser

Hvordan skal man beskrive et land, hvis to største turistattraktioner er en kolossal rød sten langt ude i ørkenen og en homo-festival midt inde i storbyen? Et land, der både er besat af sport og vild med Abba? Og hvis egen musikkultur spænder fra årtusindegamle blæseinstrumenter spillet af tykke mørke mænd fra landets oprindelige befolkning til en spinkel sangerinde, der er blevet det største kvindelige popidol efter Madonna?

Azorerne

13-07-2006

Et mini-Europa midt ude i Atlanten

Man kan se på Azorerne fra to vinkler: Som ni ret ukendte og ubetydelige øer, der ligger isolerede langt ude i Atlanten. Eller som et centrum for forbindelsen mellem Europa og Amerika, både historisk og kulturelt.

Bahrain

04-07-2012

Bahrain - kendt for aktivisten Alkhawaha og motorløbet formel 1

Det lille kongedømme blandt Golfstaterne er bygget på 33 øer - og har med tiden tabt konkurrencen til Qatar og Emiraterne om at blive Golfens økonomiske magnet.

Bangladesh

23-04-2004

Overbefolkning og oversvømmelser

I løbet af fire morgentimer en dag i april 1991 døde tæt på 150.000 personer i Bangladesh. De blev totalt overrumplet af en tyfon og en ledsagende flodbølge, der skyllede ind over landet. I 1998, da landet igen oplevede samme voldsomme naturkræfter, døde "kun" ca. 1500. Den helt store forskel var, at Bangladesh havde gennemført et kolossalt effektivt projekt for at forberede sig på katastrofer.

Belize

20-07-2001

Belize

Belize er et lille land, de færreste nogen sinde har hørt om. Det er halvt så stort som Danmark og kun beboet af en kvart million indbyggere.

Benin

03-07-2006

Barnebrude, børnearbejde og voodoo

Voodoo er verdensberømt som en uhyggelig heksekunst, men de færreste ved nok, at den stammer fra Benin. Og her er voodoo meget andet og mere end sort magi og dukker med lange nåle. Voodoo er nemlig den religion, de fleste af landets indbyggere dyrker.

Bhutan

23-04-2004

Smørhul i Himalaya

Det ene er et lille bjergrige i Himalaya, uden adgang til havet og i selvvalgt isolation. Det andet er et fladt landbrugsland, omgivet af hav og bestående af hundredvis af øer og en enkelt halvø.

Bolivia

21-09-2004

Kulturernes kamp

Når den verdensomspændende skønhedskonkurrence Miss Universe løber af stablen hvert år, plejer de fleste mennesker at være stolte af deres eget lands kandidat til titlen. Sådan er det ikke i Bolivia. Her har Miss Bolivia fået sit land på nakken efter en uheldig bemærkning om indianere.

Bosnien-Hercegovina

15-06-2011

Savnet efter de savnede

I Bosnien-Hercegovina lever man med længslen efter dem, som var. Borgerkrigen er slut, men landet er stadig splittet.

Brunei

23-04-2004

Rigdom og regnskov

Her boede engang verdens rigeste mand. Ja, sultanen af Brunei bor der stadigvæk, men han er ikke længere verdens rigeste.

Burkina Faso

21-09-2004

Der blæser en vind i Burkina Faso

Når hamattan-vinden kommer ind over landet med ekstremt tør og varm luft fra ørkenen i december, januar og februar, bliver alt brunt og støvet. Nogle dage kan man nærmest ikke se en meter frem for sig, og folk bliver indesluttede og sure. Så kommer slutningen af februar, vinden lægger sig, og filmfestivalen begynder - hvis det er et ulige år. I de lige år er der kulturfestival.

Burundi

07-07-2005

Englen Maggie i Burundi

"Helvede på Jord". Sådan beskriver mange Burundi, til trods for at det lille smukke og bakkede centralafrikanske land engang blev kaldt "Afrikas Schweiz".

Cambodja

23-04-2004

Rød konge og Røde Khmerer

Nord for Tonle Sap søen, i nærheden af byen Siam Reap, ligger et af de flotteste og mest imponerende bygningsværker i verden: Angkor Wat. Templet med de fem tårne er bygget i 1100-tallet, og det symboliserer Cambodjas storhedstid.

Cameroun

05-01-2010

»Tout le monde hate me«

En gruppe meget lave mennesker har dannet en forening, som kræver lavere butiksskranker, ret til at komme ind som soldat og større respekt fra deres højere landsmænd. Samtidig er skolebørn og unge begyndt at lave deres eget sprog i Cameroun.

Canada

13-02-2004

Plads til alle

Canada er verdens største eller næststørste land - lidt afhængigt af, hvordan man regner Ruslands areal ud. Alligevel har Canada en del tilfælles med et lille land som Danmark.

Chile

13-07-2006

Pingvinernes oprør

I sommeren 2006 oplevede Chile landets største studenteroprør nogensinde, da over en halv million gymnasieelever strejkede. Strejkerne blev kaldt "pingvinernes oprør" pga. de studerendes sort-hvide skoleuniformer. Pingvinernes krav var klare: Flere midler til bedre uddannelsesforhold.

Danmark

15-05-2009

Gode købmænd og middelmådige verdensmestre

Danmark er et lille land fyldt med paradokser. Mange er enige om, at Danmark er dejligt, men også om at brokke sig konstant. I den politiske debat tales der meget om danskheden og hvordan der skal passes på den - men det kniber med at definere, hvad danskhed er.

DR Congo

11-07-2005

Krig, korruption og store rigdomme

Måske er DR Congo bare for stort. Måske er det, fordi det ikke er nemt at udpege de gode og de onde. Måske er det, fordi verden har været optaget af andre konflikter og generelt bare er træt af at høre om Afrika.

Ecuador

20-07-2006

Et frikvarter fra de daglige lidelser

Det ecuadorianske fodboldlandsholds VM-succes gav det lille land en tiltrængt succesoplevelse midt i en hård tid med konstante politiske omvæltninger og udbredt korruption og fattigdom. VM-heltene hjælper med opbygningen af deres barndomsbyer.

Egypten

27-09-2004

En nation af vrede og utålmodige unge

For mange unge i Kairo er internettet og islam to forskellige veje til at få del i de goder, som er ekstremt uretfærdigt fordelt i Afrikas folkerigeste hovedstad og i Egypten i det hele taget. De sociale medier på nettet spillede en stor rolle under oprøret mod Mubaraks regime.

Elfenbenskysten

05-01-2010

Nedtur set med en chimpanses øjne

De ligner os næsten 100 procent genetisk. De skændes og bliver gode venner igen, de sørger over deres døde, de går på jagt sammen, de spiser kød. Og når et land går ned på grund af borgerkrig, lider de som menneskene. På Elfenbenskysten er bestanden af chimpanser faldet fra 12.000 til 1.200 i løbet af de sidste 20 år.

Eritrea

07-07-2005

Eritrea vil selv bestemme

Eritrea er kun 12 år gammelt som selvstændigt land, og det har gennemgået en imponerende udvikling på mange områder. Men det er også et land i konflikt med sin store nabo Etiopien, og med interne konflikter, der kan splitte og ødelægge det nye land. Og så er det et land, som Danmark har stoppet bistanden til.

Etiopien

07-07-2005

Kultkejser, kulturskatte og katastrofehjælp

Til trods for sin størrelse er Etiopien et land, de færreste ved ret meget om. Men det har en unik historie, en rig kultur, en særpræget natur - og mange problemer.

Filippinere

23-04-2004

Et land med det hele - undtagen sneskred

Europæere elsker at finde spor af kolonitiden i afrikanske og asiatiske lande. Også selv om de fleste i dag tager afstand fra den brutale og racistiske politik, der lå til grund for koloniseringen af "de vilde", er der en vis historisk fascination - og for nogle også romantik - i at finde tegn fra den tid.

Færøerne

18-07-2006

En ukendt del af Danmark

På Færøerne gider folk næsten ikke høre mere om det, men de årlige grindedrab er ikke desto mindre den begivenhed, øerne er blevet mest kendt for i international sammenhæng.

Gaza

09-06-2009

Et simpelt, men besværligt liv

Man kan ikke sige Gaza uden at sige Hamas. Området, der er ledet af den islamiske Hamas-gruppe, er et af de tættest befolkede områder i verden.

Ghana

10-07-2006

Konger, konflikter og dansk ældrepleje

Livet er vigtigt i Ghana, og det er døden også. En konge måtte vente fire år på sin begravelse, mens andre arrangerer og betaler for deres i god tid. Så er de sikre på at få en kiste, der er dem værdig. At få en værdig død er en anden snak. En ghaneser bosat i Jylland vil ændre det faktum.

Grønland

12-06-2006

Folket ved Jordens Navle

Qaanaaq i Nordgrønland er en af verdens nordligste byer. Den blev anlagt for godt 50 år siden, da ca. 30 polargrønlandske familier blev tvunget til at flytte dertil og forlade deres gamle hjem, hvor der skulle gøres plads til en amerikansk militærbase.

Guatemala

17-04-2007

Guatemala

Høje vulkaner, glemte maya-ruiner, jungle, indianere og borgerkrig er kodeordene, når man taler om Guatemala.

Guyana

28-03-2006

Et svært land at styre

Guyana er en lus mellem mange negle, klemt af naboer og donorer. Men optimismen fejler ikke noget.

Hong Kong

23-04-2004

Penge og prestige

Gå ind i en 7-eleven i Hong Kong, find dine varer, og vent med at betale til det bliver din tur - og du kan vente længe.

Indien

30-07-2006

Verdens største demokrati

Indien har fået en ny heltinde. Nisha Sharma hedder hun, og hun er kun 21 år. Hun har hverken vundet Miss World eller Miss Universe-konkurrencen, som de kloge og kønne indiske kvinder ellers har en tradition for, og hun er heller ikke diva i en af Bollywoods nye film.

Indonesien

23-04-2004

Jord og vand - og moderate muslimer

Det strækker sig over en ottendedel af ækvator. Fra det enorme Sumatra i vest til det ret ukendte Irian Jaya i øst, over øer som Java, Bali og Sulawesi. Indbyggerne selv kalder det "Tahah air", der betyder "Jord og Vand". Med en befolkning på over 200 millioner er det verdens fjerde folkerigeste nation efter Kina, Indien og USA. Med islam som hovedreligion er det også verdens største muslimske stat.

Irak

15-06-2011

Blodbad i Bagdad

De danske soldater har for længst forladt Irak. Landet fremhæves for sit demokrati, men sikkerheden er stadig skrøbelig.

Israel

09-06-2009

Helligt land, men en ung stat

Israel blev oprettet i 1948. Selv om det er et ungt land, har landet udviklet sig til at være en regional stormagt. Men Israel er kontroversiel og befinder sig stadig i en af historiens længste nabokrige.

Japan

15-05-2009

Flere gamle, færre børn

Japan er et langstrakt ørige med masser af vulkaner, flere af dem aktive, og en meget urolig undergrund med op til flere jordskælv om dagen - 1.500 seismiske målinger om året. De fleste er små rystelser, men en gang imellem er der voldsomme skælv, der ødelægger hele byer.

Kenya

07-11-2006

Kontrasternes Kenya

Sæt kryds ved banan eller ved appelsin. Nej, det handler ikke om den foretrukne sunde morgenmad, men om ja eller nej til den nye grundlov. Af hensyn til Kenyas analfabeter var stemmesedlerne ved valget i november 2005 udformet med illustrationer af de to frugter. Et kryds ved banan betød ja og et kryds ved appelsin betød nej til den nye grundlov.

Kosovo

15-06-2011

Landet som både findes og ikke findes

Kosovo erklærede sig selvstændigt i 2008, men det er ikke alle lande, som vil anerkende det.

Kroatien

15-06-2011

Med foden i EU

Kroatien bliver formentlig det næste land, som kommer med i EU.

Laos

23-04-2004

Flot, fattigt og overset

Laos har nogle af verdens kedeligste rekorder. Det er ikke bare et af verdens allerfattigste lande, med en gennemsnitslevealder på 52 år og en spædbørnsdødelighed på 93 ud af 1000 - det er næsten hver 10. nyfødte, som dør.

Libyen

06-07-2012

Libyen skal vriste sig ud af Gaddafis skygge

Isoleret, inde i varmen og hvad nu? Libyen skal finde sig selv og en plads i det internationale samfund.

Madagaskar

31-10-2006

200.000 arter planter og dyr - og en meget spændende mælkemand

Det var ikke helt tilfældigt, at fire forskruede dyr fra New York endte på Madagaskar i filmen af samme navn.

Malawi

30-04-2004

Afrikas varme hjerte

Da godt 600.000 flygtninge fra borgerkrigen i Mozambique strømmede ind i Malawi i første halvdel af 1980'erne, var det ikke noget, resten af verden hørte ret meget om. Måske fordi det gik så smertefrit.

Malaysia

23-04-2004

Stolt og stædigt

Køn er den ikke, Malaysias nye administrative hovedstad Putrujaya uden for Kuala Lumpur. Den ligner en moderne østeuropæisk spøgelsesby med store mastodont-bygninger, hvor forskellige ministerier holder til. I udkanten ligger lyserøde boligblokke, hvor embedsmændene skal bo.

Mali

11-07-2006

De blå nomader og terrorisme

Timbuktu er en tør, tilsandet by, hvis folk er fattige. Kombinationen har gjort Timbuktu til et meget farligt sted at besøge på det seneste.

Marokko

05-01-2010

Kongen over krydrede affærer

»Et hop over Gibraltar-strædet fra Spanien og du er i Marokko. Et land fyldt med mystik, farver og forunderlige dufte. Casablanca, Marrakesh og Tangier. Smager man på navnene, efterlader de en nærmest krydret fornemmelse. Og det er det, Marokko er: En krydret blanding af myldrende markedspladser, læder og magiske tæpper.«

Mexico

20-07-2001

Mexico

Mexico er landet med de mange ansigter. Der er turist-Mexico med langstrakte badestrande, som hvert år invaderes af amerikanske high school elever. Der er arkæologiske ruiner. Pittoreske landsbyer og indianerbørn, der henter vand i krukker.

Mozambique

06-08-2006

Et lys i mørket

Efter kolonitid og borgerkrig er Mozambique ved at rejse sig. Stor økonomisk vækst og udvikling både i by og på land imponerer donorer. Men der er også stadig store problemer for et af verdens fattigste lande.

Myanmar/Burma

23-04-2004

Te-kafeer og tvangsarbejde

Livet leves i de små te-kafeer. Her sidder folk på små taburetter og drikker te af små bitte kopper, mens de ser livet gå, cykle eller køre forbi.

Nepal

23-04-2004

Buddha, bjergtoppe og barne-gudinder

Her blev Buddha født, 500 år før Jesus. Her ligger verdens højeste bjerg, Mt. Everest. Og her har man ikke blot utallige hindu-guder fra mytologien, men sågar en levende gudinde. Hun kaldes Kumari Devi og er en lille pige, der bor i et tempel omgivet af præster tæt på hovedstaden Kathmandus centrum, Durbar-pladsen.

New Zealand

20-07-2006

Den Lange Hvide Skys Land

Selv om man næsten ikke kan komme længere væk fra Danmark end New Zealand, er der en del ligheder mellem de to lande. New Zealand er også et landbrugsland og har en stærk filmindustri. Når det gælder ligestilling, er new zealænderne dog foran på en række områder.

Nicaragua

21-09-2004

Hvis jeg var præsident.

Der er masser af graffiti på huse, mure og vægge i Nicaragua, men det er hverken bandeord, kærlighedserklæringer eller storbykunst. I landet med den blodige fortid handler livet om politik.

Nordkorea

07-01-2003

"Stalinistisk slyngelstat" på sultegrænsen

Der er stille på gaden i Pyongyang, når man løber en morgentur. Ikke fordi folk i Nordkoreas hovedstad sover længe, men fordi de ikke siger noget.

Pakistan

23-04-2004

På privatskole eller i koranskole

Hver aften ved solnedgang mødes tusindvis af unge ved porten uden for Lahore. Porten står på grænsen mellem Indien og Pakistan, og når solen går ned, bliver de to landes flag på begge sider af grænsen også taget ned.

Panama

18-07-2006

Mere end en kanal

Sig navnet Panama, og de fleste følger trop med ordet Panama-kanalen. Det vil landets mest kendte musiker, som nu er blevet turistminister, gerne lave om på, selv om den over 90 år gamle kanal stadig er på alles læber.

Peru

21-07-2006

En ung kvinde mod et stort tabu

Peru har en af verdens strengeste abortlovgivninger, hvilket hvert år fører tusinder af peruanske kvinder ud i illegale aborter under rystende omstændigheder, nogle endda selv om de har ret til abort med statens hjælp. Men måske har en ung peruansk pige tændt håb for bedre forhold.

Polen

28-03-2006

Vores ukendte nabo

Polen er præget af kommunisme og katolicisme, af opgør med fortiden og tvivl om fremtiden.

Réunion

10-07-2006

Europæiske statsborgere syd for Ækvator

Réunion er det sydligste sted i verden, hvor man bruger euro som valuta. Øen langt ude i Det Indiske Ocean er en del af Frankrig, og det vil beboerne gerne fortsætte med at være, men de har travlt med at fortælle, at de ikke er som franskmændene.

Rwanda

07-07-2005

Forsoning efter folkemordet

Rwanda forsøger at genopbygge landet efter et af historiens værste folkedrab. Det er ikke huse og bygninger, der skal genopbygges, men sjæle og tillid.

Salomonøerne

26-07-2006

Paradis med problemer

Kvinderne gør, hvad de kan, for at standse konflikten på "De Glade Øer". Men de er kommet til kort over for politisk rod, fremmedhad og unge uden sikkerhed.

Senegal

06-06-2006

Afrikas forbindelse til Amerika og Europa

Nogle få kilometer fra Senegals hovedstad, Dakar, ligger en lille bitte ø, der hedder Goree. Det er nok den mindste ø i verden, der har haft officielt besøg af både Nelson Mandela, Paven, Bill Clinton og George Bush.

Seychellerne

28-03-2006

Paradiset i havet

Seychellerne er kendt som et smukt og meget dyrt ferieparadis med et dejligt klima. Det er også hjem for en mangfoldig befolkning såvel som et enestående dyreliv. Og for disse faste indbyggere er klimaet en anledning til bekymring.

Singapore

23-04-2004

Kapitalisme og kontrol

Da Singapore sidst i april indførte elektronisk overvågning af SARS-patienter og andre, der var i karantæne på grund af mistanke om at kunne udvikle sygdomme, gav det ikke anledning til de store offentlige protester.

Spanien

28-03-2006

Ligestilling i macho-land

Virksomheder skal ansætte flere kvinder, der skal være hårdere straffe for hustruvold, og spanske mænd skal lære at stryge og skifte ble. Den nye regering har sat ligestilling og kønsdiskrimination på dagsordenen i det spanske macho-samfund.

Sri Lanka

23-04-2004

Børnesoldater og fredsforhandlinger

13-årige Haran var soldat. Han blev "rekrutteret" af de Tamilske Tigre, mens han gik på marken for at høste yams til sin familie.

Sudan

07-07-2005

Fra børnesoldat til rapper og talsmand

Han ved, hvad han taler om, den 25-årige Emmanuel Jal, når han protesterer mod brugen af børnesoldater. Han fik sin første AK-47 stukket i hånden, da han var otte år gammel.

Swaziland

07-07-2005

Solkongen i Swaziland

Mens befolkningen lider under tørke, arbejdsløshed og hiv/aids, lever kong Mswati et liv i luksus. Men nu er folk i Swaziland begyndt at stille spørgsmålstegn ved både hans magt og hans opførsel.

Sydafrika

07-07-2005

Happy er en ulykkelig ung mand

Sydafrika er "hele verden i et land" med en befolkning, som er en kosmopolitisk blanding af forskellige racer og etniske grupper. Men trods store forandringer de seneste 15 år, er det fortsat et land, hvor hvide har langt højere levestandard end de fleste sorte. Måske derfor ville drengen Happy være hvid.

Sydkorea

23-04-2004

Venlige værter og musikalske præsidenter

Forestil dig, at Danmark skulle spille VM-semifinale i fodbold mod Tyskland på hjemmebane, og at der på stadion stod en stor gruppe danskere og heppede på tyskerne. Ikke fordi de boede i Tyskland eller var tilhængere af det tyske landshold, men fordi regeringen havde bedt dem om det. For at vise, at danskerne var gode værter...

Syrien

06-07-2012

Syrien - storspiller og skakmester i Mellemøstens fredsspil

Syrien sad centralt i det komplicerede spil om fred i Mellemøsten. Efter oprørerne har Hafez al-Assad fået andet at tænke på.

Taiwan

23-04-2004

Selvstændighed og sæbeoperaer

Sæbeoperaer er populære på taiwanesisk TV. Især tre. "Sparks" er sydkoreansk og handler om en plastik-kirurg, der bliver forelsket i en TV-stjerne.

Tanzania

07-11-2006

Et gæstfrit hjørne af Tanzania

I over 30 år har et fattigt område af Tanzania huset flere millioner flygtninge fra nabolandene. Det er sket uden alvorlige problemer eller sammenstød, fordi en karismatisk præsident sagde til befolkningen, at de skulle tage godt imod flygtningene.

Thailand

23-04-2004

Buddha, konge og fædreland

Hver eneste biografforestilling i Thailand starter med, at publikum rejser sig, og der bliver spillet en hyldestmelodi til kongen. Hver morgen kl. 8 og igen om aftenen kl. 18 spiller radioen, jernbanestationer, rutebilstationer og alle offentlige steder nationalmelodien, mens folk rejser sig og står stille et par minutter.

Tibet

23-04-2004

Buddhisme og besættelse

I landsbyen Xia He er der ikke megen støj fra biler, fabrikker eller byggeri af højhuse. Man kan sidde ved byens tempel om morgenen og høre tempelklokkerne ringe.

Togo

10-07-2006

Rimelig fodbold og flotte frisurer

Togo vandt ikke VM i fodbold i Tyskland, men landet deltog for første gang i turneringen, og det var i sig selv en kæmpe sejr. Samtidig slog de alle andre VM-lande i en anden konkurrence.

Tunesien

04-07-2012

Nordafrikas mindste land tog kampen op

Tunesien satte gang i Det Arabiske Forår, inden da har landet haft to ansigter: Det smilende over for turisterne, og det brutale over for borgerne.

Uganda

07-11-2006

Perlemord

Uganda har haft nogle af de værste diktatorer, krige og massakrer i Afrika. Der er stadig ikke fred i hele landet, som i næsten 20 år har været hærget af rebeller i nord, men nu er der håb om fred. Samtidig er der sket store fremskridt på andre områder, f.eks. er det lykkedes Uganda på nogle få år at knække aids-kurven.

USA

15-05-2009

Jesus gav sit liv for USA

Jesus Alberto Suarez del Solar var 20 år, da han som en af de første amerikanske soldater mistede livet under invasionen i Irak i 2003. Det har gjort hans far til modstander af Irak-krigen, og stadig flere amerikanerne slutter op om protesterne.

Vestindien

20-07-2006

Sprækker i idyllen på den gamle danske slaveø

En formodet voldtægtssag med racistiske undertoner har rystet de ellers så rolige og paradisiske Amerikanske Jomfruøer, som indtil 1917 var en dansk koloni under navnet de Dansk Vestindiske Øer.

Vietnam

23-04-2004

Hammer, segl og Kentucky Fried Chicken

Foran næsten hver eneste skolebygning ser man hver aften masser af små scootere, "motorbikes", ankomme med to eller tre unge på hver. De skal hverken til korsang eller ind og spille billard, de skal derimod ind og studere engelsk eller IT - eller begge dele.

Yemen

06-07-2012

Yemen - et ungt land skal forene forskellige baggrunde

Yemen har som stat bare 22 år på bagen, befolkningen er ung og sårbar.

Zambia

07-11-2006

Med livrem og landcruisere

Han lagde ud med at gøre sig selv og sin regering til grin. Kort efter at være blevet valgt til præsident i december 2001 bestilte Levy Mwanawasa 41 nye Toyota- og Nissan-landcruisere til sine ministre og viceministre. Men økonomien er vokset med fire-fem pct. årligt, siden Mwanawasa blev valgt.

Østtimor

23-04-2004

Frihed og fattigdom

Victoria og Florbelle sidder på gulvet i et skur sammen med 30 andre børn. Foran dem står en frivillig lærer, der underviser på portugisisk, et sprog de to søstre ikke forstår. Skuret fungerer som skole, for den rigtige skole er brændt ned til grunden og endnu ikke genopbygget.

Land-By

Danmark er under hastig forandring. De største byer vokser, imens landområderne kæmper med tilbagegang i befolkningstal og ikke mindst en massiv afvandring af unge. Jyllands-Posten ser nærmere på det nye Danmarkskort med særligt fokus på de såkaldte yderområder.
Læs mere

Alt om globalisering

I 2006 rejste erhvervsjournalister til seks forskellige kontinenter og fulgte store danske virksomheders møde med globaliseringen. Lokale ledere og medarbejdere berettede om deres tanker og overvejelser.
Læs mere

Destination Kenya

Kan det passe, at mennesker, som stort set intet ejer, på afgørende punkter har en bedre livskvalitet end vor? JP Explorer tog på tre ugers ballonfærd til Kenya og ledte efter svaret.
Læs mere

Fredsmissionen

Kampen om ædelstene, mineraler og olie kaster ofte de afrikanske lande ud i ragnarok. JP Explorer rejste til Afrikas brændpunkter.
Klik her

Kloden og klimaet

Er Danmark på vej mod ny istid eller hedebølge året rundt? Vi rejste Jorden rundt og beskrev klimaændringer og deres virkning på hverdagen.
Læs mere

Truede dyr

25 pct. af pattedyrene og 10 pct. af fuglearterne risikerer at uddø i de kommende 30 år, mener eksperter.
Læs mere