Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Tatarstan

Disse landefakta er udarbejdet i 2001

Areal

68.000km²

(Danmark 43.000 km²)

Indbyggertal

3,8 millioner

(Danmark 5,3 millioner)

Hovedstad

Kazan

(Indbyggere 1,1 millioner)

Befolkningsgrupper

Tatarer 48, 5 pct., russere 45,3 pct., tjuvasjer 3,7 pct.

Sprog

Tatarisk, russisk (begge officielle)

Religion

Islam og russisk ortodoksi

Statsform

Autonom republik indenfor det russiske statssamfund

Statsoverhoved

præsident Mintimir Sjamijev

 

Regeringschef

Farid Mukhametsjin

Historie

Det nuværende Tatarstan var fra det 8. århundrede beboet af bulgarske stammer. I 1200-tallet ankom de tyrkisktalende tatarer til området med Djengis Khans horder og grundlagde Kazankhanatet. I 1552 blev Kazankhanatet erobret af russiske styrker og regeredes herefter fra Rusland. I 1708 dannedes Kazanguvernementet som bestod indtil Oktoberrevolutionen i 1917. Efter revolutionen etableredes i 1920 Den Tatariske Autonome Socialistiske Sovjetrepublik.

Tatarstan krævede i 1991 selvstændighed ligesom Tjetjenien, men i stedet for som tjetjenerne at opruste, sendte republikken forhandlingsdelegationer til Moskva og fik lavet en fordelagtig aftale.
Aftalen gav republikken udstrakt selvstyre og kontrol med skatteinddragelser og udnyttelse af de lokale naturrigdomme. Selv udenrigshandlen har Tatarstan kontrol med.

Økonomi

Trods de økonomiske fordele lever landbefolkningen fortsat i dyb fattigdom selvom republikken er rig på olie og mineraler, gode landbrugsområder, turistmuligheder og perspektivrige bil- og våbenfabrikker.