Sitemap | Avanceret søgning |
 
Dette dokument stammer fra:

Azorerne

Disse landefakta er udarbejdet i 2006

Opdateret 2011

Fakta om Azorerne
Historie
Kartaginienserne har kendt til Azorerne, for man har fundet puniske mønter på øen Corvo. Senere har araberne også haft kendskab til øerne. I midten af 1300-tallet blev Azorerne genopdaget af catalanerne, og de er indtegnet på catalanske og italienske søkort. I 1427 kom portugiseren Diogo de Senill til Acorerne, og de ubeboede øer kom under portugisisk herredømme.

Den første kolonisering af øerne skete i 1432 på Santa Maria og 1444 på São Miguel. I slutningen af 1600-tallet var alle øerne koloniserede. I 1500-tallet var Azorerne et vigtigt stop for skibstrafikken mellem Europa og Amerika. Fra 1580 til 1640 var både øerne og resten af Portugal under den spanske krone. Fra 1640 har de været portugisiske.

I 1777 fik Azorerne deres første guvernør, og i 1832 blev de opdelt i tre administrative distrikter. I 1895 blev der oprettet en begrænset selvstændig administration, og øerne udgør nu en selvstændig region på linje med distrikterne på fastlandet, men har fået udvidet deres selvstyrerettigheder og har en lokalt valgt politisk forsamling.

Under 2. Verdenskrig havde Azorerne strategisk betydning som center for kommunikationen mellem USA og Europa og med baser for allierede skibe og fly. Siden 1951 har USA haft en NATO-flybase på øerne. På grund af øernes særlige flora og fauna udpegede EU-kommissionen i 2002 store dele af Azorerne som et særligt naturområde.

NB.
Da Azorerne ikke er et selvstændigt land, mangler der adskillige statistiske data.

Geografi
Azorerne er en øgruppe i Atlanterhavet, der ligger cirka 1500 km vest for Lissabon og 4000 km fra Nordamerikas østkyst. Azorerne består af ni vulkanske øer, hvoraf de seks er over 1000 meter høje. Portugals højeste punkt Pico ( 2351 m) findes på øen af samme navn. Regionshovedstaden Ponta Delgada ligger på øen São Miguel. Der er 600 kilometer mellem den nordligste ø, Corvo, og den sydligste, Santa Maria. Azorernes samlede areal er 2344 kvadratkilometer.

Klima
Beliggenheden ved Golfstrømmen giver et subtropisk, oceanisk klima med en gennemsnitstemperatur på 23 °C (august) og 14 °C (februar). Nedbørsmængden varierer fra 760 mm på São Miguel til 1600 mm på Flores. Vejret er meget varieret og kan slå om i løbet af ganske få minutter. Luftfugtigheden er høj året rundt og kan i perioder nå op på 80 %.

Miljø
Vegetationen er frodig med over 800 forskellige arter, hvoraf de 56 kun findes på Azorerne . Øerne har et rigt fugleliv, hvor flere arter kun findes her. Desuden lever der i havet omkring øerne hvaler, blandt andet kaskelothvalen kan iagttages ud for øernes kyster. Øerne er også et af de eneste steder i verden, hvor man kan se havskildpadderne karetter, der samler de sig i større mængder om foråret. Et af de vigtigste problemer har derfor været at bevare den unikke flora og fauna på øerne. I flere år har WWF kæmpet for et forbud, der nu er blevet gennemført, mod trawlfiskeri i havet omkring øerne, fordi det skadede koralrevene.

Befolkningen
Halvdelen af befolkningen bor i regionshovedstaden Ponta Delgada. Befolkningstallet er stærkt dalende på grund af udvandring til især USA. Det officielle sprog på Azorerne er portugisisk, men dialekten er noget anderledes end det portugisiske, der tales på fastlandet.

Befolkning
Indbyggertallet er 242.000 (2001)

Religion
95 % af befolkningen på øerne er katolikker.

Styreform
Øerne har selvstyre. Præsident for den regionale regering er Carlos César.

Økonomi
Den frugtbare jord og det milde klima betyder, at der på Azorerne kan høstes tre gange om året. Kvægavl og mejeriproduktion er udbredt, og der dyrkes blandt andet hvede, majs, sukkerroer, vin, tobak, te, ananas og citrusfrugter, der alle er kulturplanter, som er bragt til øerne. Azorerne var tidligere et centrum for hvalfangst, men i dag er tunfiskeriet det vigtigste, også for konservesindustrien. En stadig vulkansk aktivitet udnyttes i geotermiske kraftværker, der dækker størstedelen af energiforsyningen.  

Op gennem 1990'erne forsøgte lokalregeringen at omlægge øernes økonomi. Hvalfangsten, som udgjorde en vigtig indtægtskilde frem til midt i 1980'erne, blev erstattet af hvalsafarier for turister, men turismen udviklede sig kun langsomt. Øerne har kun få strande, hvilket stiller dem dårligt i konkurrencen med Madeira og De Kanariske Øer. Som supplement til turismen satses der lokalt på at udvikle fiskeri og mejeribrug.

Møntfod
Euro

Arbejdsløshedsprocent
2,2 % (2002)

Kilder
Den Store Danske Encyklopædi, CIA - The World Factbook, UNESCO Institute of Statistics, UNESCO World Culture Report 2000, Udenrigsministeriets Landefakta; United Nations World Population Prospects Population Database, Human Development Index, Ethnologue, EKF

Landeportræt