Sitemap | Avanceret søgning |

Manga

Af Jan Kjær
Publiceret 13-12-2007

Hvad er manga?
Manga er tegneserier fra Japan. De kan kendes på den specielle måde, figurernes ansigter er tegnet på med store øjne, små næser og spidse hager. Historierne er lange, ofte flere tusind sider. De er i s/h og læses "bagfra", fra højre mod venstre, som japanerne gør det. Pga. de lange historier er fortællestilen og tempoet i manga meget anderledes end i europæiske tegneserier. Desuden gør manga-tegnere brug af et hav af visuelle tegn og symboler, som er unikke for manga. 

Hvad skal man kunne?
Manga er en tegnestil, men også et fortælle-medie. Det vil sige, at man fortæller en historie i billeder.

Mange, der er vilde med manga, tegner enkeltstående figurer set forfra. Og ofte med hænderne gemt på ryggen, fordi hænder er svære at tegne. 

Det er vigtigt at kunne tegne ansigter og personer fra mere end en vinkel - og også i spændende situationer, ikke bare stillestående. Desuden skal man kende de visuelle tricks, som f.eks. vilde ansigtsudtryk, manga-tegnere bruger for at gøre deres historier sjove at læse.  

Det er en god idé at prøve at tegne figurerne af fra ens yndlingsserier og lægge mærke til, hvilke sjove tricks tegneren bruger til at fortælle historien og få forskellige udtryk frem med.  

Når man tegner en manga-side, skal man tænke på, at den skal være sjov for andre at læse, så det gælder om at lave en spændende sideopdeling. På den anden side skal den ikke være så kreativ, at det blive svært at forstå, hvilken rækkefølge billederne skal læses i.

Opgaver

1. Manga-ansigter
Du skal nu til at tegne ansigter set forfra og fra siden.
Læs mere

2. Tegn udtryk og følelser
Her skal du tegne forskellige ansigtsudtryk og kropssprog.
Læs mere

3. Manga-siden
Det er vigtigt, at opdelingen af siden er spændende, men stadig forståelig.
Læs mere


En manga-side
Foto: Jan Kjær