Sitemap | Avanceret søgning |

Fjendskab

Elsker du at hade dine fjender? Det er du ikke ene om. For fjendskab er godt nok grimt, uværdigt og påtrængende, men det pirrer, provokerer og sætter også kreativiteten i sving.

Publiceret 01-02-2013

Det kildrer lidt i maven, når vi møder fjendskab i hverdagen. De fleste af os er så artige og velopdragne, at lidt følelsesmæssig intensitet kan være en kærkommen afveksling, måske især hvis vi kan stå sikkert på sidelinjen til en fodboldkamp og råbe ad dommeren, høre om vennens kvaler med ekskæresten eller sladre om en ond og manipulerende chef, der gør arbejdslivet surt. Fjendskab er et godt stof, når der skal lukkes luft ud og opbygges fællesskaber, og det sker hele tiden.

Fjendskabet er så gammelt som menneskeslægten selv, og det har dybe rødder i vores instinkter. Kunsten bugner derfor af grumme skurke som lord Voldemort og Orla Frøsnapper, og kunstens fæle fjender er ikke uden sidestykke i virkeligheden.

Både historiebøgerne og dagens avis bevidner fjendskabets bloddryppende realiteter - fra det banale i form af nabostridigheder over hækken til det katastrofale i former af folkemord og Holocaust. Men hvor kærligheden for længst har fået skrevet tykke bøger i sin ære, er vi mærkeligt uvidende om fjendskabet. Et fjendskab har sin egen logik, som vi følger uden at tænke over det. Men det kan være godt at kaste et blik på et oversigtskort over fjendskabets anatomi - både for ikke at fare vild i hadets mørke, men også fordi det rummer positive overraskelser undervejs - som at fjendskab stimulerer udvikling og menneskelig kreativitet.

Fjendskab er grimt, uværdigt og påtrængende, det kalder på handling snarere end refleksion. Måske derfor har kun ganske få forsket i, hvad fjendskab egentlig er - men en af disse få er Mikkel Thorup. I bogen præsenterer han os for fjendskabets forskellige former, fra det banale til det katastrofale, og han kommer med bud på, hvem fjenden egentlig er.

Fjenden er nemlig ikke bare en hvilken som helst modstander eller forhindring, og der findes ikke små, svage eller passive fjender. Fjenden er en, som man føler sig under angreb fra, en der er frygtelig, grusom og ødelæggende. Fjenden er modsætningen til alt, hvad du er og vil. Han skal bekæmpes, for at du kan leve og lykkes.


Fjendskab


Mikkel Thorup
Mikkel Thorup (1973) er lektor på afdeling for Idéhistorie ved Institut for Kultur og Samfund på Aarhus Universitet.

Om forfatteren
Mikkel Thorup er lektor i politisk idéhistorie ved Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet. Mikkels konkrete interesse er den politiske idéhistorie, dvs. de måder, hvorpå vi begrunder og kritiserer politiske handlinger, særligt de handlinger der er moralsk tvivlsomme som f.eks. politisk vold. I forskningen af de voldelige idéers historie kredser han om spørgsmålet, hvorledes voldsaktører fra regeringsledere til terrorister har begrundet og forsvaret deres voldsanvendelse? Han har her set nærmere på fx pirater, terrorister, humanitære interventioner, krigen mod terror, undtagelsestilstande og revolutioner, hvilket bl.a. har resulteret i bøgerne Antiterrorismens idéhistorie (2007), Pirater, stater og terrorister (2008) samt An Intellectual History of Terror (2010). Til foråret 2013 kommer bøgerne Fjendskab samt Sårbarheder. Sidstnævnte handler om de sidste tyve års debatter om globalisering, militarisme og terrorisme.

'