Sitemap | Avanceret søgning |

Livshistorien

Historien om kendte menneskes liv har en dragende kraft: Hvem var mennesket bag myten Mærsk McKinney Møller egentlig? Hvad blev Natascha Kampus udsat for i årene hos hendes kidnapper? Hvad kan vi lære af B.S. Christiansens liv på kanten? Og hvordan blev Zlatan Ibrahimovic sådan en dygtig fodboldspiller?

Publiceret 07-01-2013

Vi sluger biografier og selvbiografier råt og bruger historierne om de kendte mennesker til at spejle vores egne liv i. For ikke kun de berømte har en historie at fortælle - vi har alle en livshistorie, og den spiller en afgørende rolle for, hvordan vi forstår os selv.

Spørgsmålet om, hvem du er - og dermed spørgsmålet om din identitet - er tæt forbundet med din livshistorie. Vores livshistorie er vigtig for os, fordi den forbinder vores nutid med vores fortid og peger ud i vores fremtid. Den hjælper os med at forstå os selv og vores liv, så vi bedre kan træffe beslutninger og navigere i det.

De fleste af os føler, at vi er dybt unikke: Ingen andre har op levet, tænkt og følt lige nøjagtigt det samme os. Men i bogen Livshistorier viser psykolog Dorthe Kirkegaard Thomsen, at man faktisk godt kan sige noget generelt om, hvad en livshistorie er for noget. Livshistorierne er nemlig alle kendetegnet ved en sammenhæng i form af 'kapitler' i vores liv, fx barndom, uddannelse, arbejdsliv og familieliv, og centrale temaer som fx kamp, svigt eller mod. Vores individuelle livshistorier udfolder sig efter et slags kulturelt manuskript, og vi kan faktisk godt tale om gode og mindre gode livshistorier. En viden, vi kan bruge til at skrive en bedre livshistorie for os selv.


Livshistorien
  "Hvorfor jeg forsker i livhistorier, hvordan det startede? Aner det ikke. Den slags skal man jo ellers vide. Det er et kulturelt krav, at vigtige valg har en forklaring, der kommer af noget indre. Vi kan lide historier, vi bryder os ikke om tilfældigheder. Det er nok en arbejdsskade, at jeg ikke har en historie om mit forskningsområde at fortælle - jeg er kritisk over for gode forklaringer. Jeg er jo opmærksom på, hvordan vores hukommelse påvirkes af ønsket om et positivt selvbillede."

Dorthe Kirkegaard Thomsen


Dorthe Kirkegaard Thomsen
Dorthe Kirkegaard Thomsen er lektor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.

Om forfatteren
Dorthe Kirkegaard Thomsen er lektor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet. Hun er uddannet i psykologi på både South Bank University og City University i London og siden Aarhus Universitet. Blev ph.d. i psykologi fra Aarhus Kommunehospital i 2003 på baggrund af studier af mennesker, der bliver ved med at tænke på de samme negative hændelser i deres liv. Siden har Dorthe Kirkegaard Thomsen primært forsket i hukommelse og erindring og menneskers fortællinger om deres eget liv.
Video

Livshistorien: Historien om kendte menneskers liv har en dragende kraft
 Vi sluger biografier og selvbiografier råt og bruger historierne om de kendte mennesker til at spejle vores egne liv i. Men ikke kun de berømte har en historie at fortælle - vi har alle en livshistorie, og den spiller en afgørende rolle for, hvordan vi forstår os selv. Spørgsmålet om, hvem du er - og dermed spørgsmålet om din identitet - er tæt forbundet med din livshistorie. Vores livshistorie er vigtig for os, fordi den forbinder vores nutid med vores fortid og peger ud i vores fremtid. Den hjælper os med at forstå os selv og vores liv, så vi bedre kan træffe beslutninger og navigere i det.

'