Sitemap | Avanceret søgning |

Tillid

Udlændinge forbløffes over, at man på køreture gennem det danske sommerlandskab støder på ubemandede boder med friske jordbær, sprøde asparges og en lille cigarkasse med byttepenge.

Publiceret 30-11-2012

Endnu mere forbløffende er det, at bodens ejer om aftenen kan hente en fyldt pengekasse.

Stort set alle andre steder i verden ville både jordbær, asparges og penge være væk. Men danskerne er verdensmestre i tillid: Vi stoler på vores statslige skrankepaver og vores pertentlige politi, og vi stiller ubekymret vores børn i ubevogtede barnevogne uden for butikker.


Jordbærsalg
"Jeg bliver glad, når jeg om sommeren kommer forbi jordbærboden i Saksild på vej til vores sommerhus. Her står jordbærrene i bakker ved siden af en cigarkasse til penge. Det kan man virkelig kalde en tillidserklæring. Og det kan kun lade sig gøre i Danmark - eller de skandinaviske lande." Gert Tinggaard Svendsen. 
Foto: Carsten Ingemann

Umiddelbart kan det virke tåbeligt og blåøjet med al den danske tillid. Set fra et samfundsmæssigt synspunkt er det dog smart, at vi er så tillidsfulde, for social sammenhængskraft i et samfund er med til at give en god økonomi og en stærk produktionskraft. Så vi er ikke kun tillidsfulde, fordi vi har et velfærdssystem - vi har også et velfærdssystem, fordi vi er tillidsfulde.

Gert Tinggaard Svendsen har besluttet, han vil løse det, der i internationale forskerkredse er kendt som den skandinaviske gåde: Den offentlige sektor er kolossal, skatterne er skyhøje og de økonomiske incitamenter svage. Alligevel hører vi til blandt verdens rigeste lande. Hvorfor?

Svendsen afslører i bogen Tillid, at gådens løsning ligger et sted, hvor økonomer sjældent kigger. Ikke nede i jorden i form af råstoffer og heller ikke inde i hovedet på folk i form af uddannelse - men nærmere mellem mennesker i form af den tillid de har til hinanden.

Det er oplagt at forklare vores høje grad af tillid med vores velfærdsmodel, men den forklaring holder ikke. For allerede vikingerne udviste en høj grad af social tillid, og efterkommere af skandinaver, som udvandrede til Amerika før velfærdsstatens opståen, er også mere tillidsfulde end andre befolkningsgrupper. I bogen gennemgår Svendsen tillidens anatomi, dens vækstbetingelser og hvad vi kan gøre for at beskytte vores dyrebare verdensmestertitel i tillid i fremtiden.


Gert Tinggaard Svendsen
Gert Tinggaard Svendsen er professor i komparativ politik ved Aarhus Universitet.
Foto: Poul Ib Henriksen

Om forfatteren
Gert Tinggaard Svendsen er professor i komparativ politik ved Aarhus Universitet. Han er forfatter til 9 bøger og 80 forskningsartikler i internationale tidsskrifter. Hans forskningsområder spænder over public choice-teori, lobbyisme, klimapolitik og social kapital, men de senere år har han mest været kendt for sin forskning specifikt i tillid i skandinaviske velfærdssamfund.
Video

Tænkepauser: Hvorfor er danskere så tillidsfulde?
Professor Gert Tinggaard Svendsen fra Aarhus Universitet fortæller i dette interview om tillid som begreb, og hvorfor der er så stor forskel på, hvor tillidsfulde vi er rundt om i verden.

Video

Tænkepauser: Er der penge i gode naboer?
Danskerne er verdensmestre i tillid. 78 procent af danskerne har generelt tillid til andre mennesker, og det sparer os for dyre nabokrige og advokatregninger og frigør dermed ressourcer i samfundet.
Forskning har nemlig vist, at tillid kan fremme det gode samarbejde mellem naboer og være med til at give samfundet en bedre økonomi. Forelæsningen kommer med en forklaring på, hvorfor det er sådan, og der gives eksempler på, hvorfor det kan være rigtig dyrt, hvis tillid er skiftet ud med kontrol.

'