Sitemap | Avanceret søgning |

Netværk

Er du utro, så har du sex med hele verden! Hvorfor? Fordi alt er netværk, og du er forbundet med alle andre nulevende mennesker.

Publiceret 30-09-2012


Hele verden er et stort netværk

Foto: Grafik Thorgerd Kirkeskov

Siden 1930'erne har forskere studeret sociale netværk, men det var internettet, som for alvor fik åbnet vores øjne for betydningen af netværk, og hvor udbredte de er overalt i verden. Så du er ikke kun forbundet til andre sexede mennesker, men også til andre arter som koen, hunden, loppen og bændelormen.

Derfor er udbruddet 'Hvor er verden dog lille', når vi tilfældigt støder på en bekendt i de varme lande, faktisk overraskende sandt. Antallet af links mellem ethvert menneske og f.eks. USA's præsident er nemlig kun seks, dvs. du skal i princippet bare kontakte seks mennesker, hvor den ene kender den anden, før du får Obama himself i tale.

Se dét giver et vist vingesus til den smalltalk, du har med den vindtørre bordherre til årets familiefest - hvem ved, om han kender en, som du gerne vil kende?

Lektor Jens Mogens Olesen deler i bogen Netværk ud af sin store viden om netværk og de dynamikker, der styrer dem. Ifølge Olesen er netværksanalyse et uomgængeligt værktøj for alle, også selvom man er indadvendt af natur og hader al snak om networking.

Bogen undersøger blandt andet naturen som netværk, og hvordan menneskers adfærd kan forudsiges og sættes på matematisk formel.


Jens Mogens Olesen
Foto: Poul Ib Henriksen

Om forfatteren
Jens Mogens Olesen er professor ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet. Han arbejder med biodiversitet, evolutionsteori og populationsbiologi inden for områderne økologi og genetik.

Han har udgivet en lang række populærvidenskabelige artikler og bøger om bl.a. fugleliv, blomster og sex hos planter samt over 100 videnskabelige artikler. Og en krimi om et mord i Ballehage Badeklub.

I den klub har han i dag sit primære netværk. Før universitetskarrieren har han bl.a. arbejdet på Danfoss, som gymnasielærer og som underviser på Danmarks Lærerhøjskole.

Video

Tænkepauser: Netværk
Er du utro, så har du sex med hele verden! Hvorfor? Fordi alt er netværk, og du er forbundet med alle andre nulevende mennesker.

'