Sitemap | Avanceret søgning |

Hans-Jørgen Schanz

Hans-Jørgen Schanz kører i Jaguar. Og er vild med det. I Jaguar, fordi det er en lækker bil. I bil, fordi det giver den totale følelse af bevægelsesfrihed.

»Efter tre måneder med dårlig menisk ved jeg, at den absolut vigtigste frihed er bevægelsesfrihed. Det har jeg nu altid vidst - for som barn var jeg plaget af astma og andre sygdomme og var hele tiden indlagt. Det var ufrihed.

I lang tid troede jeg, at marxisme og frihed var tæt forbundet. Nu kan jeg se, at det var en stor fejltagelse. Måske kan man forbinde Marx og frihed, men man kan helt sikkert ikke forbinde marxisme og frihed. Eller socialisme og frihed.

Heller ingen borgerlige partier går for resten reelt ind for frihed. De er alle sammen statsfikserede. Enten i den positive variant, hvor de tror, at staten skal ordne alt. Eller i Liberal Alliances negative variant, hvor staten ses som instans for alt, der er noget skidt. Ingen af delene er der nogen frihed i. Min sympati ligger hos anarkisterne. Ikke hos de politiske anarkister med et program. For anarkisme som ideologi er også ufrihed. Men hos de eksistentielle anarkister.«

Foto: Sisse Dupont
Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Undervisningsartikel
Frihed
Vesten er vild med frihed: ytringsfrihed, valgfrihed, friskoler, frihandel, forsamlingsfrihed og ikke mindst fri sex. Der er frihed overalt - selv reklamerne lover os frihed til at være den, vi drømmer om.

'