Sitemap | Avanceret søgning |

Politisk arbejde: Ikke helt som det plejer

Analyse: Dansk Folkeparti har indledt den politiske sæson på sædvanlig vis. Men VKO har ikke længere flertal til at genopføre de seneste mange års finanslovsfinale.

Af CHRISTINE CORDSEN
Publiceret 04-08-2010

Meget er som det plejer her ved starten på den politiske sæson. Efter samme procedure som de seneste mange år har Dansk Folkeparti varmet op i medierne med krav, som VK-regeringen kan se frem til at blive præsenteret for under efterårets finanslovsforhandlinger .

Og gerne værdipolitiske krav der ikke har så meget med penge at gøre. Som i år nye stramninger ved familiesammenføring, mere kontrol med landets hjemmehjælpere og en ny kommission til at regne på, hvad udlændinge koster Danmark.

Flere vil uden tvivl komme til, når Dansk Folkeparti i dag holder pressemøde efter partiets sommergruppemøde i Vejle.

Men i år bliver det alligevel ikke helt same procedure as every year. For VKO har ikke længere de 90 mandater, der skal til for at iscenesætte den store finanslovsfinale, hvor finansministeren og DFtoppen en sen aften i begyndelsen af november kommer ud på stengangen i Finansministeriet for at præsentere en fiks og færdig finanslovsaftale.

Jagten på nummer 90
Når finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) en gang i oktober for alvor går i gang med at forhandle med Dansk Folkeparti, sker det med bevidstheden om, at VK-regeringen med støtteparti kun kan mønstre 89 mandater. Mandat nummer 90 smuttede, da den tidligere konservative Per Ørum Jørgensen lige før sankthans gik fra at være løsgænger til at være Kristendemokraternes mand i Folketinget.

Det betyder ikke, at regeringens liv er i fare.

Men det betyder, at der i år også skal forhandles med andre end Dansk Folkeparti for at spænde det nødvendige sikkerhedsnet ud under regeringens økonomiske politik. Det kunne være løsgænger Pia Christmas-Møller, tidligere DFer Christian H. Hansen, der nu har sit eget parti Fokus, eller Per Ørum Jørgensen.

Men formentlig kan ingen af de tre se frem til at gæsteoptræde på stengangen.

Det er langt mere sandsynligt, at regeringen vil invitere Anders Samuelsen og Liberal Alliance til forhandlinger på finansministerens kontor. Af flere grunde.

Liberal Alliance kan levere tre mandater, og et lidt større flertal kan trods alt være rart for regeringen at have bag den økonomiske politik i en politisk stemning, der kun kan blive endnu mere højspændt frem mod valget om allersenest 15 måneder. Og i en økonomisk situation, der med offentlig nulvækst og sparekrav til staten betyder, at finansloven for 2011 bliver den absolut sværeste i VK-regeringens tid.

Uliberal symbolpolitik
Når det gælder indholdet, vil det formentlig også være nemmere at forhandle med Anders Samuelsen.

Ganske vist synes han, at det er noget uliberalt symbolpolitik at tale om at ændre 24-årsreglen til en 28-årsregel, men udlændingepolitikken er ikke hjerteblod for ham. Hvis regeringen og Dansk Folkeparti kan blive enige om nogle stramninger, vil Samuelsen være til at tale med. Mod andre indrømmelser, naturligvis.

Og med DF's sæsonstart vil en finanslovsaftale givet også indeholde stramninger i udlændingepolitikken.

Men det er helt usandsynligt, at partiet får Venstre og De Konservative med på at sætte aldersgrænsen for familiesammenføring ved ægteskab op til 28 år. Der skal findes en anden løsning.

Samuelsens chance
Regeringen har også en lidt mere langsigtet interesse i at lave en aftale med Anders Samuelsen. I de kommende måneder kan der opstå mange flere situationer, hvor VKO's 89 mandater ikke slår til - heller ikke selv om hverken løsgængere eller små nye enkeltmandspartier har den store trang til at udløse et valg i utide og dermed sende sig selv ud af Folketinget.

Så hvis Anders Samuelsen spiller sine kort klogt og ikke møder op med politiske krav, der er helt umulige for VKO at levere, har han frem mod valget chancen for at profilere sit parti med de afgørende mandater, som han også drømmer om at sidde med efter valget.

For selv om Pia Kjærsgaard i dag vil understrege, at hun kæmper for et nyt VKO-flertal efter valget, er man i både V, K og DF ved at forberede sig på, at Liberal Alliance kan blive VKregeringens chance for at overleve.

Copyright: Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere
'