Sitemap | Avanceret søgning |

Opstillingsberettiget: Partier kritiserer dansk demokrati

Flere mindre partier kritiserer den danske valglov for at være udemokratisk. Regeringen vil gøre opstillingen af nye partier mindre bureaukratisk.

Af CARL EMIL ARNFRED
Publiceret 02-09-2010

Det er alt for svært at komme på stemmesedlen til et folketingsvalg i Danmark. Og det er et demokratisk problem.

Det mener en række af landets mindre partier, som opfordrer Venstre, De Konservative og DF til at feje for egen dør, inden de kritiserer det svenske valgsystem for at være udemokratisk.

»Vi har ikke et perfekt system i Danmark. Jeg synes faktisk, at kritikken af Sverige, som er delvist berettiget, bør være anledning til, at vi kigger os selv i spejlet og ser på, om vi kan justere vores eget system,« siger Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll.

Han bakkes op af flere mindre partier, som ser store demokratiske problemer i den danske model for at opstille partier. Fælleslistens formand, Leif Hornshøj, kalder systemet for »ren chikane«. »Det er utroligt svært at blive opstillingsberettiget . På det område er der et demokratisk underskud i Danmark,« siger han.

I Danmark er det langt sværere at blive opstillingsberettiget end i Sverige. Nye danske partier skal indsamle ca. 20.000 godkendte vælgererklæringer.

Efter indsamling skal de både verificeres af kommunens folkeregister og sendes tilbage til vælgeren, som derefter skal købe et frimærke og returnere erklæringen til partiet.

Mangler en debat
Det tog næsten tre år for et etableret parti som Kristendemokraterne (KD) at indsamle erklæringer nok.

»Vi mangler en grundlæggende debat i Danmark om opstillingssystemet. Det er næsten umuligt for f. eks. Fælleslisten at blive opstillingsberettiget. Og det er et problem,« siger folketingsmedlem Per Ørum Jørgensen (KD).

Folketingsmedlemmet Christian H. Hansen, som er formand for partiet Fokus, er et stykke vej fra at sikre sig det nødvendige antal vælgererklæringer.

Han har oplevet, at der kan gå flere måneder, før kommunerne videresender erklæringerne og har opfordret indenrigsminister Bertel Haarder (V) til at ændre reglerne.

»Systemet sejler. Det fungerer bare ikke. Og det er et stort demokratisk problem,« siger han.

Indenrigsministeren afviser, at det danske opstillingssystem er udemokratisk. Han lover dog at undersøge, om processen er for bureaukratisk.

»Alt hvad vi kan gøre for at afbureaukratisere inden for de gældende regler, er jeg klar til at kigge på. Hvis der er kommuner, som er for længe om at behandle underskrifter eller smider dem væk, er det selvfølgelig helt uacceptabelt,« siger Bertel Haarder.

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, som tidligere på ugen langede hårdt ud efter det svenske demokrati, mener ikke, at Danmark tilnærmelsesvis har de samme problemer.

»Det er meget mere alvorligt i Sverige. Jeg tror næppe, at nogen ville overveje at sende valgobservatører til Danmark,« siger hun.

Copyright: Jyllands-Posten

'