Sitemap | Avanceret søgning |

Opstillingsberettiget: De kendte ansigters valg

10 nye og store valgkredse gør det sværere for ukendte kandidater at komme i Folketinget.

Af HANNE FALL NIELSEN, ANDERS AARKROG JEPSEN og ASGER WESTH
Publiceret 25-10-2007

De kendtes kamp. Sådan beskriver valgforskerne den forestående valgkamp , og årsagen er en nytegning af kortet over danske valgkredse. Hvor Danmark tidligere bestod af 17 valgkredse fordelt på 14 amter plus tre storkredse i hovedstadsområdet, skal vælgerne den 13. november alene forholde sig til 10 storkredse.

»Den nye inddeling med 10 store valgkredse vil få stor betydning for valgkamp og valgresultat. Få og meget store kredse betyder øget fokus på de centrale og kendte politikere. De bliver en kamp mellem de kendte,« slår valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet fast.

Samme forventninger har professor og valgforsker Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet:

»Valget bliver mere uforudsigeligt, men det er klart, at de kendte og centrale politiske skikkelser vil få større indflydelse på valget. Vi må regne med, at flere vælgere af den grund vil stemme personligt, og flere end ved tidligere valg vil formentlig flytte parti, fordi de føler sig tiltrukket af en person i et andet parti,« siger han.

Fokus på personer
Lektor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen forventer mere fokus på personer og mindre på parti.

»Jo større kredsen bliver, desto mindre betyder partiet, og jo mere betyder personen,« siger han, der samtidig forudser mere valgkamp ude i de enkelte valgkredse.

»Vi får nogle mere direkte kampe rundt omkring. De to topkandidater i hver kreds går op mod hinanden i højere grad end tidligere. Netop fordi kredsen nu er tilstrækkeligt stor til en decideret valgkamp mellem to kandidater i stedet for, at statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) er nødt til at køre rundt i hele landet. Det vil han selvfølgelig stadig gøre, men nu er der en relativt stærk person i hver storkreds,« siger Møller Hansen.

At de færre og større valgkredse vil ændre valgkampen er Johannes Andersen heller ikke i tvivl om.

»Valget vil i endnu højere grad end tidligere foregå i medierne - især i de elektroniske medier og på nettet. Valgkampen bliver langt mere mediecentreret, og det bliver svært for mindre kendte kandidater at komme til orde. De store skikkelser vil suge al opmærksomhed til sig,« siger han.

At partierne for længst har taget bestik af det nye landkort, ser Søren Risbjerg Thomsen klart i den opstilling, som mange partier har foretaget forud for valget.

»Partierne har jo gjort sig umage med at fordele kandidaterne, så de har kendte navne i alle kredse, og de har flyttet rundt på deres trækplastre, så de mest kendte er i de største kredse - f.eks. har Venstre flyttet statsministeren ud i den store, sjællandske valgkreds,« siger han.

Spændende valgkamp
Mens Johannes Andersen forventer, at de gammeldags og livlige valgmøder nærmest vil dø helt ud, fordi diskussionerne vil blive mere strømlinede og foregå i medierne, tror Kasper Møller Hansen på en mindst lige så spændende valgkamp som tidligere.

»Det kan blive ret spændende, fordi du har personer, der bliver sat op mod hinanden mand til mand frem for, at det bare er Helle Thorning-Schmidt (S) og Anders Fogh Rasmussen. Det gør det lidt mere spændende på mange måder,« siger han og tænker ikke bare på kampen, men også på valgresultatet.

»Jokeren i denne valgkamp er, at socialdemokraterne står lidt stærkere lokalt, end de gør nationalt. Anders Fogh står rigtigt stærkt nationalt, mens S har nogle stærke personligheder lokalt, som vil trække enorme stemmetal,« siger han.

Sjællands Storkreds er med flere end 600.000 stemmeberettigede borgere klart den største af de 10 nye storkredse efter valgkredsreformen.

Her kan vælgerne sætte kryds ved politiske sværvægtere som statsminister Anders Fogh Rasmussen, partileder Pia Kjærsgaard (DF), kulturminister Brian Mikkelsen (K), næstformand og politisk ordfører Henrik Sass Larsen (S). Derudover stiller bl.a. de nuværende radikale folketingsmedlemmer Martin Lidegaard og Simon Emil Ammitzbøll samt Ole Sohn (SF) op.

Søren Risbjerg Thomsen forudser, at der netop i denne kreds kan blive hård kamp om stemmerne.

For de mest kendte politikere giver det store vælgergrundlag både mulighed for at erobre mange stemmer til deres parti og en placering på listen over de højeste personlige stemmetal i hele landet. Samtidig tiltrækker statsministeren sig en naturlig opmærksomhed, der kan have en positiv effekt på vælgernes kendskab til hans partifæller og de øvrige partiers kandidater i Sjællands Storkreds. Ikke mindst hvis de får lejlighed til at deltage i dueller med ham under valgkampen.

Copyright: Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere
'