Sitemap | Avanceret søgning |

Politiske partier: Udkants-Danmark får eget parti

Danmark trækkes skævt, og det offentlige må gå foran og lægge arbejdspladser langt fra byerne, mener Fælleslisten.

Af HANNE FALL NIELSEN
Publiceret 25-03-2010

Det begyndte som en konkret kamp om adressen på et vestjysk sygehus, og det skulle meget gerne ende i Folketinget som en garanti for et mere lige Danmark.

Sådan ser Leif Hornshøj, formand for Fælleslisten Vest, perspektiverne ved at gå fra en lokal protestliste til et egentligt parti med kurs mod landspolitik.

»Vores hovedtema er at få yderområderne i Danmark bedre tilgodeset, og vi kan indlede med, at det offentlige ikke ligefrem gør tingene bedre ved at flytte offentlige institutioner og arbejdspladser ind mod byerne,« siger Leif Hornshøj og giver som eksempel, at Nr. Nissum Seminarium senest har været truet på livet og foreløbig har fået kun to år mere.

»Vi ved godt, at der finder en centralisering sted helt generelt, men staten, regionerne og kommunerne har en forpligtelse til at modvirke den tendens,« siger Leif Hornshøj.

Her forenes modstanderne
Fælleslisten blev født i Holstebro i vrede over Region Midtjyllands beslutning om at placere et nyt supersygehus i Gødstrup ved Herning og ikke i Holstebro, der som konsekvens af nybyggeriet lukker som akut hospital.

Ved regionsvalget i efteråret fik Fælleslisten valgt to kandidater ind i regionsrådet, og næsten hver anden stemme i Holstebro gik til Fælleslisten. Siden har frustrationen bidt sig fast, og det kan bl.a. ses på meldinger om mandefald i medlemsskaren fra Venstres tillidsfolk i området.

Fælleslistens Leif Hornshøj vil ikke kaldes hverken rød eller blå, men satser i stedet på at kunne forene politiske modstandere i et fælles ønske om at balancere landsdelene.

»Jeg håber, at vi kan gøre som Erhard Jakobsen og Poul Schlüter dengang i 1960'erne, da i byrådet i Gladsaxe valgte at se bort fra deres forskellige partifarver og i stedet søgte løsninger,« siger den 64-årige efterlønner.

Drøm om en plads i midten
Selv om Fælleslistens fædre erkender vanskelighederne ved at stifte et nyt parti, er der stor tiltro til projektet. Ifølge Leif Hornshøj strømmer det ind med tilkendegivelser også fra andre udkantsområder som Lolland og Nordvestsjælland, hvor man gerne vil støtte projektet.

»Vores folk er utålmodige efter at komme i gang med stemme dørklokker, og jeg er ikke spor i tvivl om, at vi kan blive opstillingsberettiget, og at vi sagtens kan nå det inden valget næste år,« siger han, hvis drømmescenario er en midterplacering i et Folketing, hvor der ikke er absolut flertal til nogen af siderne.

»En mindretalsregering, som skal ud at søge sine flertal fra sag til sag, vil betyde, at beslutningerne kommer tilbage til Folketingssalen og ikke afgøres bag lukkede døre. Det vil tjene vores kamp for at få et mere jævnt Danmark,« siger han, der overvejer selv at stille op.

Copyright: Jyllands-Posten

'