Sitemap | Avanceret søgning |

Folketinget: Lønnedgang splitter regeringen

Venstre og de konservative er uenige om, hvorvidt folketingsmedlemmer skal gå ned i løn. Oppositionen lurepasser.

Af KNUD BRIX og LISA MERETE KRISTENSEN
Publiceret 02-06-2010

Skal alle politikere på Christiansborg gå 5 pct. ned i løn?

Det spørgsmål splitter regeringen, efter at de konservative i går meddelte, at partiet ikke vil støtte den lønnedgang for medlemmer af Folketinget, som Venstre og Dansk Folkeparti foreslog i forbindelse med forhandlingerne om regeringens genopretningspakke.

»Personligt har jeg ikke noget imod, at vi skulle gå ned i løn, men vi har diskuteret det i vores gruppe, og der er ikke opbakning til at støtte en lønnedsættelse,« siger den konservative gruppeformand, Henriette Kjær.

Selv om der i regeringens aftale med Dansk Folkeparti direkte står, at Folketinget skal have en »drøftelse af løn for medlemmerne af Folketinget«, ville statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går ikke forholde sig til spørgsmålet.

Han erkendte dog, at lønnedgang for politikere er et udtryk for symbolpolitik.

»Selvfølgelig er det symbolpolitik. Vi er jo ikke så højt gageret, at vi kan redde Danmarks økonomi. Jeg har den holdning, at man skal smage sin egen medicin. Og jeg vil gerne tage den medicin, det er at gå forrest. Men der er intet som helst populistisk i det,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

»Rendyrket poppolitik«
Liberal Alliance, der normalt støtter regeringen, beskylder Venstre for at lefle for vælgerne og vil ligesom de konservative ikke stemme for forslaget.

»Det er rendyrket poppolitik. Venstre forsøger at lefle for vælgerne og pudse glorien med deres helt igennem virkningsløse og populistiske forslag om at sætte lønnen ned for folketingsmedlemmer,« siger partiformand Anders Samuelsen (LA).

Dansk Folkepartis formand, Pia Kjærsgaard, holder dog fast i forslaget om lønnedgang og vil fortsat arbejde for, at det bliver gennemført.

»Jeg ved godt, der bliver sagt, at det ikke er store beløb, og det er det heller ikke. Men det er fint at sige til befolkningen, at vi vil gå foran med et godt eksempel i sparetider,« siger Pia Kjærsgaard.

DF: S og SF lurepasser
Hun beskylder samtidig oppositionen for at lurepasse.

»Jeg synes altså også, at både Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti skylder et klart svar. Man kan ikke blive ved med at vente på, hvad de andre siger. Så går man bare og gemmer sig,« siger hun.

Pia Kjærsgaard skal dog ikke forvente noget klart svar fra hverken S eller SF. De to partier vil nemlig ikke melde ud, hvorvidt de støtter forslaget.

»Der er regeringen, som synes, det er interessant at diskutere løn i Folketinget. Hvis den kommer med et forslag, så kigger vi selvfølgelig seriøst på det,« siger SF's gruppeformand Ole Sohn.

Socialdemokratiet meldte først ud, at partiet støttede forslaget om lavere løn til Folketingsmedlemmer. Men nu er tonen en anden.

»Vores løsning er ikke, at danskerne skal gå ned i løn. Vi beder dem om arbejde lidt mere. Nu må vi se, hvad der kommer frem. Hvis et enigt Folketing vil foreslå en lønnedgang, vil vi se på det,« siger gruppeformand Carsten Hansen (S).

I øjeblikket får et folketingsmedlem 592.911 kr. om året i grundløn. Det bliver Folketingets formand, Thor Pedersen (V), der ligesom regeringens ministre går 5 pct. ned i løn, som skal lede drøftelserne mellem partierne.

»Det har ikke været på dagsordenen. Indtil da bliver medlemmer af Folketinget behandlet ligesom alle andre,« siger Thor Pedersen.

Copyright: Jylland-Posten

Hvis du vil vide mere
'