Sitemap | Avanceret søgning |

Lovgivning: Pointsystem ville udelukke regeringens rollemodeller

Danmark var gået glip af flere af de indvandrere, som regeringen selv fremhæver som rollemodeller, hvis deres familier skulle leve op til det nye pointsystem.

Af MADS BONDE BROBERG og LENY MALACINSKI
Publiceret 19-11-2010

Regeringen har rost dem til skyerne og brugt dem som rollemodeller i pjecer og aviser. Taget dem på turné med statsministeren eller fejret dem som gode eksempler. Men de var aldrig kommet til Danmark, hvis det stod til regeringens nye pointsystem for ægtefællesammenføring.

En af rollemodellerne er adm. direktør Tanveer Sharif, som i september var på forsiden af Integrationsministeriets erhvervspjece. Han var også nomineret til "Årets nydanske erhvervsleder", da ministeren, Birthe Rønn Hornbech (V), sammen med kronprinsessen for to uger siden uddelte integrationspriser i Cirkusbygningen.

Men Tanveer Sharif var aldrig blevet født i Danmark, hvis pointsystemet havde eksisteret, da hans mor blev ægtefællesammenført med hans far. Hun havde hverken arbejde eller en uddannelse ud over 10. klasse.

»Jeg bidrager«
Dermed var Danmark også gået glip af en bidragsyder, hvis han skal sige det selv.

»Jeg vil helt sikkert mene, at jeg bidrager til samfundet. Vi har en del ansatte både her og i udlandet,« siger han om televirksomheden Vopium, som han har været med til at oprette.

Den har hovedkontor i København og har i alt 75 medarbejdere i Danmark, Pakistan og Luxembourg. Tanveer Sharif drager dagligt nytte af at have medarbejdere med forskellig baggrund.

»Vi lever af at være på forkant med udviklingen, og så er det en fordel, at folk ikke ligner hinanden, men kan komme med skæve vinkler og anderledes ideer.«

Årets leder
Mens Tanveer Sharif var nomineret, løb Ismail Kaplan med leder-prisen for to uger siden i Cirkusbygningen. Souschefen i Nykredit Privat i Århus blev af ministeriets dommerpanel rost for »en imponerende indsats«.

Heller ikke han havde dog boet i Danmark, hvis pointsystemet havde eksisteret for år tilbage, for hans mor var analfabet og hjemmegående, da hun blev sammenført med hans far i Danmark.

»Det er helt utænkeligt, at vi var kommet herop uden min mor,« siger Kaplan.

Ifølge ham kan man sagtens ende som en gevinst for samfundet, selv om ens forældre er lavtuddannede indvandrere:

»Mine forældre har givet os en god opvækst og lært os, at vi skal være mere end blot gæstearbejdere. Den rette indstilling tæller 100 gange mere end et pointsystem.«

På turné med Fogh
Konsulent Fatma Øktem fra Århus var i 2006 rollemodel og med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) på integrationsturné. Men skulle pointsystemet være fulgt, havde hun ikke været i Danmark.

»Jeg var helt klart dumpet i regeringens nye pointsystem. Men det var jeg også i S og SF's pointsystem. Mine forældre havde kun gået fem år i skole, og min mor var måske 20 år, da hun kom. De talte ikke andre sprog end tyrkisk,« fortæller Fatma Øktem, som tilføjer, at hendes familie sandsynligvis også var faldet for det nye, skærpede krav om tilknytning.

I dag er Fatma Øktem folketingskandidat og regionsrådsmedlem for Venstre. Hun er overordnet enig i sit partis pointsystem, for i dag mangler Danmark ikke ufaglærte arbejdere, siger hun.

»Det nemmeste ville selvfølgelig være, hvis alle havde en vilje til at integrere sig, men jeg opfatter pointsystemet som en lidt firkantet måde at få prikket til den personlige vilje på,« lyder det fra Fatma Øktem.

Rønn: Et forbillede
I 2008 udpegede Birthe Rønn Hornbech SF'eren Özlem Sara Cekic og Yildiz Akdogan (S) som forbilleder over for Nyhedsavisen.

»De vil blive meget vigtige rollemodeller for andre indvandrerkvinder. De er to gode eksempler på velintegrerede kvinder.«

Med pointsystemet ville Yildiz Akdogan dog ikke havde siddet i det danske folketing i dag, vurderer hun selv. Hendes mor rejste til Danmark som 20-årig for at arbejde på en fiskefabrik i Esbjerg i 1973, og Yildiz Akdogan selv og hendes far blev sammenført hertil cirka fem år senere. Det var ikke sket i dag.

»Min far og jeg var aldrig kommet ind med de regler. Min far har kun gået i folkeskole i fem år og talte kun tyrkisk og kurdisk. Han arbejdede i forskellige job, blandt andet som chauffør,« fortæller Yildiz Akdogan.

Tiderne har ændret sig
Birthe Rønn Hornbech afviser, at pointsystemet er for hårdt, når det ville ramme rollemodellerne.

»Jeg kunne også sige, at Tycho Brahe ikke var død så tidligt, hvis han havde levet i dag, for nu har man bedre medicin. Tiderne har ændret sig,« lyder det.

»Aftalen er lavet for at bringe bedre balance mellem indtægter og udgifter og for at forhindre tvangsægteskaber. Vi skal sørge for, at de, der kommer til landet, bliver bedre integrerede, og at deres børn bliver integrerede,« siger hun.

Integrationsministeren ønsker ikke at svare på, om man kan blive bidragsyder til samfundet, selv om ens mor hverken havde joberfaring eller videregående uddannelse.

Copyright: Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere
'