Sitemap | Avanceret søgning |

Tyven stjal Lauras identitet

En ukendt gerningsmand har hævet Laura Madsens løn og købt benzin i hendes navn. Politiets efterforskning har ikke ført til opklaring af sagen, så hun går i en evig frygt for, hvornår identitetstyven slår til igen.

Sommeren har meldt sin ankomst.

For den 22-årige Laura Madsen betyder det, at hun frygter, at der når som helst kan dumpe en regning fra et julelån med seks måneders respit på betalingen ind ad døren.

Det er nemlig ikke længere en selvfølge for den unge kvinde, at hun har fuldstændig kontrol over sit liv. Det har en ukendt gerningsmand sat en stopper for ved gentagne gange at misbruge hendes identitet.

Selv om identitetstyven ikke har rørt på sig længe, frygter hun, at hun endnu ikke har set det sidste. Tidligere har tyven haft held til at hæve Laura Madsens løn og købe benzin i hendes navn ved hjælp af hendes personfølsomme oplysninger.

Mareridtet begyndte i forsommeren 2008, da Laura Madsen og hendes kæreste flyttede ind i en lejlighed i det nordlige Aarhus.

Allerede fra begyndelsen oplevede det unge par, at breve og regninger forsvandt eller aldrig kom frem, men det tillagde Laura Madsen ikke den store betydning. I sommeren 2010 blev hendes postkasse brudt op, men først i slutningen af oktober 2010 gik det op for hende, at der var noget helt galt.

»Den dag jeg fik løn, ville jeg tjekke, hvor meget jeg havde fået. Jeg blev forvirret og chokeret, da jeg fandt ud af, at der ingen penge var. Hele min løn var allerede blevet hævet,« forklarer hun.

Tyven bestilte et Mastercard
Hendes bank, Danske Bank, oplyste, at pengene var blevet hævet samme dag på det Mastercard, som hun netop havde bestilt og modtaget med posten.

Men Laura Madsen havde hverken bestilt eller modtaget det pågældende kort. Det havde hendes identitetstyv. Politiets efterforskning viste efterfølgende, at det ikke var første gang, at Laura Madsens identitetstyv havde forsøgt at hæve hendes penge.

Ved flere lejligheder havde gerningsmanden prøvet kortet uden at hæve penge i forskellige hæveautomater. I et enkelt tilfælde var tyven blevet fanget af et overvågningskamera.

En hættetrøje snøret stramt til om ansigtet gjorde det dog umuligt for Laura Madsen at se, hvem manden var. Hun var dog sikker på, at det ikke var en, hun kendte.

»Jeg har før spekuleret over, om jeg kender tyven, så det glædede mig, at jeg var sikker på, at jeg ikke kendte ham. Selv om jeg faktisk ikke ved, om det er værst, at det er en, man kender, eller en, man ikke kender,« siger Laura Madsen.

Også adressen blev flyttet Efter episoden med mastercardet kontaktede Laura Madsen Post Danmark for at finde ud af, hvem der havde modtaget det Mastercard, der var bestilt i hendes navn.

Til hendes store forbløffelse fortalte Post Danmark, at hendes adresse var flyttet midlertidigt til en adresse i den aarhusianske bymidte.

Det var faktisk anden gang, at hendes adresse var blevet flyttet. Gennem en ePosthuset-konto, oprettet af gerningsmanden i marts 2010, havde tyven flyttet adressen, så Laura Madsens post røg uden om hendes egen postkasse.

I takt med at hun begyndte at trevle identitetstyvens færd op, viste det sig, at det kun var toppen af det berømte isbjerg.

Efter at have flyttet sin adresse tilbage, modtog hun i midten af december 2010 en regning fra OK Benzin. Til trods for at hun hverken har bil eller kørekort, dumpede der en benzinregning på 7.300 kr. ind ad brevsprækken.

Kortet var oprettet af identitetstyven en måned tidligere og var i mellemtiden blevet brugt til at tanke adskillige gange på lokale tankstationer. Ved flere tilfælde var der tanket både oktan 92, oktan 95 og diesel med få minutters mellemrum.

En gåde
Alle tyvens gerninger kræver, at gerningsmandens er i besiddelse af Laura Madsens personnummer. Det er fortsat en gåde for hende, hvordan det er sket.

»Jeg har ingen idé om, hvordan tyven har fået mine oplysninger. Det eneste, jeg kan komme i tanke om, er, at jeg som 14-årig mistede min pung på en skoleudflugt til Rusland. Men jeg er ikke engang sikker på, at jeg havde et sygesikringsbevis i den pung,« fortæller hun.

»Jeg er fortsat meget utilpas over, at en anden person har mit cpr-nummer og har været i stand til at overtage min identitet på den måde.«

Både banken og OK Benzin har efterfølgende valgt at holde Laura Madsen skadesfri, men det er stadig noget, som fylder meget i hendes tanker.

»Det er noget, jeg stadig spekulerer meget over, og så længe gerningsmanden ikke er fundet, føler jeg mig magtesløs, fordi jeg ikke kan gøre andet end at sidde og vente på, hvad det næste bliver,« siger Laura Madsen.

Sagen efterforskes stadig hos Østjyllands Politi, så leder af Lokalpoliti Aarhus Jesper Bøjgaard Madsen kan ikke udtale sig detaljeret om sagen.

Han fortæller dog, at sager som Laura Madsens kan være svære at opklare.

»Det kræver rigtigt meget at nå til bunds i sådan en sag, når de gængse efterforskningsmetoder som eksempelvis overvågningsbilleder ikke giver noget,« forklarer han og understreger samtidig, at politiet ser med alvor på sager om identitetstyveri.

Evig frygt
Tilbage står Laura Madsen, som må gå i evig frygt for, at identitetstyven misbruger hendes identitet igen. For selv om hun kan flytte og skifte navn, kan hun aldrig ændre det cpr-nummer, som den listige gerningsmand er i besiddelse af.

»Så længe jeg ikke kan få et nyt cpr-nummer, føler jeg ikke, at jeg kan begynde på en frisk. Det vil altid komme til at ligge i baghovedet,« forklarer hun.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

LAURA MADSENS SAG
En sag uden ende

Laura Madsen opdager i oktober 2010, at en fremmed person har hævet hendes løn.

Hun finder efterfølgende ud af, at person har oprettet et Mastercard i hendes navn uden hendes viden.

Det viser sig endvidere, at tyven har flyttet hendes adresse to gange og købt benzin for over 7.000 kr. i hendes navn.

Sagen efterforskes af Østjyllands Politi men er endnu uopklaret.

Hvis du vil vide mere
'