Sitemap | Avanceret søgning |

Politiet forbereder huskeseddel om id-tyveri

Politiet erkender, at der er behov for en opgradering af indsatsen over for identitetstyveri  og vil samtidig genoverveje, om man har de nødvendige evner til at opklare sagerne.

Af JONAS HØY BRUUN
Publiceret 12-02-2012

Efter hård kritik fra en række politikere, forskere og forbrugerorganisationer for ikke at tage identitetstyveri  alvorligt nok varsler Rigspolitiet nu en styrket indsats på området.

Inden for en måned forventer politiet at udgive en bevidsthedskampagne, der skal hjælpe danskerne med at undgå at blive ofre for identitetssvindel. Og når det forebyggende tiltag er på plads, vil politiet efterfølgende gå i gang med at granske, om man har de nødvendige ressourcer og evner til at håndtere det voksende antal sager.

Det oplyser Jørn Gravesen, politiinspektør og chef for Rigspolitiets National Kriminalteknisk Enhed.

»Vi føler os tvunget til at skærpe fokus, da vi erkender, at det er et problem i voldsom stigning,« siger Jørn Gravesen, der i øjeblikket arbejder sammen med bl.a. chefen for politiets it-efterforskningscenter og lederen af politiets forebyggelsesenhed om den skærpede kurs mod identitetstyveri.

Ifølge Jørn Gravesen vil Rigspolitiet lave en liste med en række råd, som borgerne skal være opmærksomme på, hvis de skal undgå idsvindlere i den virkelige eller digitale verden.

Også på Facebook
Rigspolitiet vil nå ud til borgerne gennem egen hjemmeside, ligesom en række samarbejdspartnere som eksempelvis Det Kriminalpræventive Råd er tiltænkt at udbrede kendskabet til huskesedlen mod identitetstyveri.

Også Facebook vil blive brugt som en platform til at nå ud til så mange danskere som muligt.

»Vi skal ikke ud og opfinde den dybe tallerken, men simpelthen samle alle de gode enkeltstående links med råd om, hvordan man beskytter sig. Problemet lige nu er, at det er svært for folk at finde dem,« mener politiinspektøren.

Morgenavisen Jyllands-Posten har gennem det seneste halve år beskrevet en række danskeres kamp med ukendte gerningsmænd, som har misbrugt deres identitet.

Mange af ofrene for identitetstyveri har forklaret, at de følte sig svigtet af politiet og ikke vidste, hvor de skulle søge hjælp. Artikelserien har med Jørn Gravesens egne ord bekræftet politiet i, at identitetstyveri  skal opprioriteres.

For mange bliver snydt
»I har påvist, at det går den forkerte vej med antallet af sager, og der er desværre for mange, der bliver taget ved næsen derude. Enten fordi folk ikke er forsigtige nok eller ikke er opmærksomme på, at de selv kan minimere risikoen for at blive offer for svindel,« vurderer politiinspektør Jørn Gravesen.

Han erkender, at politiet har måttet lægge en del sager om identitetstyveri  på hylden som uopklarede.

»Opklaringsprocenten af disse sager er formentlig langt fra 100, for det kræver meget energi at løbe sagerne op. Vi må erkende, at nogle af sagerne er særdeles svære og bøvlede at opklare,« siger Jørn Gravesen og garanterer samtidig, at politiet i næste måned vil begynde arbejdet med at lokalisere, hvor der er behov for forbedring.

Hvordan det konkret skal foregå, kan han dog på nuværende tidspunkt ikke svare på.

I Folketinget er emnet også på dagsordenen med et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, der ønsker at gøre identitetstyveri  til en særskilt straf i loven.

DF: Ikke nok
Det glæder Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, at politiet skærper fokus på området. Han mener dog ikke, at det vil gøre en stor forskel, da regeringen har afvist at stemme for lovændringer.

»Det er ikke nok med kampagner, arbejdsgrupper og nye prioriteringer. Der er brug for hårdere straffe, så der sker en afregning ved kasse et. Det er fra politisk side, at der skal ske noget. Det gælder også, hvis politiet skal sikres de nødvendige værktøjer og ressourcer, som jeg ikke mener, man har i dag,« siger retsordfører Peter Skaarup. , har politiet ikke overblik over omfanget af problematikken.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

IDENTITETSTYVERI
Ifølge en undersøgelse fra januar 2012 foretaget af Epinion for DR Kontant er 126.000 danskere det seneste år blevet udsat for identitetstyveri .

Det er en markant stigning fra den hidtil eneste undersøgelse fra 2009, hvor antallet af ofre ifølge Danmarks Statistik lå mellem 27.000 og 69.000 personer.

Identitetstyveri  er ikke en juridisk betegnelse, men en fællesbetegnelse for en række forskellige handlinger, hvor nogen udgiver sig for at være en anden. F.eks. ved at optage lån i en andens cpr-nummer, handle ind i en andens navn eller oprette sociale profiler på nettet i en andens navn.

Da identitetstyveri journaliseres som bl.a. dokumentfalsk og bedrageri, har politiet ikke overblik over omfanget af problematikken.

Hvis du vil vide mere
'