Sitemap | Avanceret søgning |

NemID gør livet svært for it-kriminelle

NemID har øget sikkerheden omkring netbanker. I 2006 var der i alt 84 indbrud i danske netbanker, i dag er der ingen.

Af ANN-SOPHIE BORGERMANN
Publiceret 27-06-2011

Antallet af indbrud i danske netbanker er faldet markant de seneste år og er i dag nærmest ikke eksisterende.

Det viser tal fra Finansrådet.

Indbruddene toppede i 2008 med 251 forsøg på indbrud. Heraf var 132 indbrud vellykkede og medførte et samlet økonomisk tab på knap 7 mio. kr.

I 2010 var antallet af netbankindbrud faldet til 12 og et samlet tab på knap 0,5 mio. kr., mens der foreløbigt ikke har været nogen indbrud i netbankerne i år.

Årsagen er, at det er blevet sværere at bryde ind i de danske netbanker, fortæller juridisk konsulent i Finansrådet Henriette Rolskov.

»Det er klart, at hvis man er organiseret kriminel, går man efter det nemmeste mål først for at få en økonomisk gevinst. Efter 2008 har vi haft en målrettet indsats imod organiseret forretningsorienteret kriminalitet. Det har været med til at hjælpe. Og så er NemID jo kommet til,« siger hun.

Intet er helt sikkert
NemID kom til i juni sidste år, og siden den 1. januar i år har alle privatbrugere skullet bruge NemID for at komme på deres netbank.

»Det gode ved NemID er, at det er en to-faktorløsning. NemID er en blanding af noget, som kun du ved, nemlig dine adgangskoder, og noget, som du har i form af dit nøglekort. Hvis man forestiller sig, at man er hacker og får adgang til en computer, kan man ikke komme ind i netbanken, fordi man mangler nøglekortet,« forklarer Henriette Rolskov.

Hun understreger dog, at der ikke er noget system, der er helt sikkert.

»Der findes ikke 100 pct. sikre løsninger. Det er et spørgsmål om at være foran hele tiden. Derfor holder vi også hele tiden øje med, hvad der sker på hackerfronten.

Men der er ikke nogen tvivl om, at NemID har gjort det sværere at begå netbankindbrud i Danmark,« siger Henriette Rolskov.

Et god it-sikkerhedsløsning er dog ikke alt, for itsikkerhed begynder ved brugerne selv.

»Det er utroligt vigtigt, at brugerne bliver oplyst om, hvordan de skal gebærde sig.

Det udgør rigtigt meget af sikkerheden - også i forhold til brug af NemID. Det er vigtigt, at man passer på sit nøglekort og sine koder. Det forsøger vi også at oplyse om i egne informationsmaterialer, og når vi deltager i kampagner som f. eks. "Netsikker nu!",« siger Henriette Rolskov.  

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hvis du vil vide mere
'