Sitemap | Avanceret søgning |

Jeg frygter stadig, hvad hun kan finde på

Vedvarende chikane udviklede sig til et modbydeligt og perverst identitetstyveri for Charlotte, der fik horder af sexhungrende mænd i røret. Den 41-årige kvinde er i dag diagnosticeret med posttraumatisk stress.

Mental voldtægt.

Sådan beskriver den 41-årige Charlotte det mareridt, der har fulgt hende gennem knap tre år.

Det hele begyndte ellers som det, der kunne ligne en uskyldig tvist mellem Charlotte og en anden kvinde i efteråret 2008.

Som professionel fotograf oplevede Charlotte, hvordan uenigheder om rettighederne til at tage billeder ved en event blev begyndelsen på det, der skulle udvikle sig til et regulært identitetstyveri.

Et tyveri, som har haft så store konsekvenser for hende, at hun i dag er diagnosticeret med posttraumatisk stress. Charlotte er mærket for livet, men arbejder på at finde tilbage til sit gamle jeg.

»Det er nyt for mig at sidde i offerpositionen, fordi jeg ellers har været stærk og handlekraftig hele mit liv. Jeg havde aldrig troet, at det skulle slå mig sådan ud,« siger hun.

Stridigheden mellem Charlotte og kvinden begyndte at vokse sig større på et digitalt debatforum for fotografer. Her oplevede Charlotte det, som hun selv kalder for en hetz.

Onde tunger fortalte bl.a., hvordan Charlotte fejlagtigt havde udgivet sig for at have vundet konkurrencen som årets pressefotograf, ligesom det også blev skudt hende i skoene, at hun havde lagt billeder på sin hjemmeside uden en skriftlig aftale fra personen på billedet. Ingen af påstandene var sande, men det fik en stor del af debatforummet til at vende sig imod hende og sætte spørgsmålstegn ved hendes professionelle integritet som fotograf.

Debatten udviklede sig til at blive angreb mod Charlottes person.

Både grundlæggeren af debatforummet og flere andre fotografer var enige med hende i, at grænsen for, hvad man kunne tillade sig i en offentlig debat, var overskredet.

Situationen blev uoverskuelig for Charlotte, og hun følte hurtigt, at hun ikke kunne nå at forsvare sig mod de mange hånende bemærkninger på sitet.

»Det var både intimiderende og grænseoverskridende at blive angrebet på den måde uden at kunne gøre noget. Jeg kunne simpelthen ikke overskue både at passe mit arbejde og at forsvare mig i debatten,« fortæller hun.

De hadefulde debatter fortsatte i 2009, og en dag i begyndelsen af november udviklede chikanen sig yderligere.

Sexstorm på telefonen
Klokken var lidt over seks en mandag aften, og Charlotte stod og lavede mad sammen med sine børn, da hendes arbejdstelefon pludselig ringede.

I røret fik hun en mandsperson, der med indsmigrende stemme forklarede, at han gerne ville dyrke bizar sex med hende.

Charlotte afviste uforstående manden, men hendes undren nåede ikke at bundfælde sig, før den næste sexvillige mand ringede. Telefonstormen ville ingen ende tage, og hun kunne høre, hvordan opkaldene stod i kø, mens hun afviste den ene mand efter den anden. Til sidst måtte hun slukke sin arbejdstelefon for at slippe for de sexhungrende mænd.

»Jeg var både chokeret og lammet over at få sådanne mænd i røret, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det lige så godt kunne have været mine børn, der havde taget telefonen første gang,« fortæller Charlotte, der på en lun forårsdag stadig får gåsehud, når hun tænker tilbage på episoden.

Ubrugt søm i væggen
Det viste sig senere, at den utilfredse kvinde havde oprettet to datingprofiler i Charlottes navn. Datingprofiler, hvor hun tilbød en lang række sexydelser. Ikke blot almindelig sex, men også en lang række af bizarre former for sex.

Charlottes telefonnummer og mailadresse stod i datingprofilerne, ligesom hendes mest kendte fotografiprydede profilerne. Et smukt selvportræt, som hun har brugt til at promovere sit firma, og som hun oprindelig havde foræret sin mand i 10-års bryllupsgave. I et års tid prydede fotografiet familiens væg, men efter november 2009 bragte billedet så mange dårlige minder frem, at sømmet har siden siddet ubrugt i væggen.

Da virkeligheden gik op for Charlotte, gik hun straks i gang med at lukke de falske profiler, men det tog tid at slette dem, og da var skaden for længst sket. I dag sover Charlotte stadig dårligt om natten, og hun er angst for at besvare opkald fra hemmelige numre, fordi alle mændene med undtagelse af én ringede fra hemmeligt nummer.

Adskillige sorte ringbind vidner i dag om det retslige og psykologiske efterspil, som sagen siden hen har haft for hende. Identitetstyveriet har også fået et fysisk efterspil for Charlotte, der pga. de aldrig stillestående tanker har daglige hovedpiner, som forårsager myoser.

Så foruden ugentlige psykologsamtaler, har hun også ugentlige aftaler hos en fysioterapeut.

Tilståelsessag i retten
Sagens retslige efterspil fik dog umiddelbart sin ende, da sagen for nylig blev afgjort som en tilståelsessag i Roskilde Byret. Charlottes identitetstyv indrømmede sin ugerning og blev dømt til at betale en tort på 5.000 kr.

Men Charlotte har anket tortgodtgørelsen, for sagen er langt fra slut.

»Selvom staten vandt straffesagen på mine vegne, skal jeg som offer stadig begynde forfra med civile søgsmål for eksempelvis krænkelse af ophavsret, tabt arbejdsfortjeneste og udgifter til psykolog og fysioterapi. Og jeg frygter stadig, hvad hun kan finde på,« fortæller hun.

Charlotte glæder sig derfor over, at justitsminister Lars Barfoed (K) og et flertal i Folketinget ser positivt på en egentlig antistalking-lov, som skal kriminalisere stalking og anerkende det som psykisk vold.

Oplevelsen har haft så voldsomme konsekvenser for Charlotte, at hun ikke tør stå frem med fuldt navn. Charlottes fulde navn og identitet er kendt af redaktionen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

STALKING
Chikane og forfølgelse

Stalking henviser til uønsket og vedvarende opmærksomhed fra en person og er forbundet med chikane.

Stalking kan indbefatte mange forskellige adfærdsformer. Adskilt kan hver enkelt handling eller aktivitet synes uskyldig og harmløs, men set i en sammenhæng, og i forhold til relationen mellem stalker og offer, kan aktiviteterne opleves som frygtskabende og forstyrrende for offeret.

Kilde: Dansk Anti-Stalking Forening.

Misbrug af oplysninger
Typer af identitetstyveri:

- Misbrug af kreditkortoplysninger.

- Falske profiler på nettet.

- Misbrug af cpr-nummer til at købe, låne eller leje ting i den fysiske verden.

- Misbrug af personlige oplysninger Økonomisk misbrug: Tyven bruger eksisterende kontooplysninger til at købe ting.

- Tyven bruger identitetsoplysninger til at oprette lån, bestille kreditkort eller købe ting i ofrets navn.

- Socialt misbrug: Oprettelse af falske profiler på nettet.

Hvis du vil vide mere
'