Sitemap | Avanceret søgning |

Id-tyveri kostede udlejere kassen

To mænd fra Aarhus føler sig svigtet af politiet, efter at gerningsmænd udnyttede en anden persons identitet til at stjæle dyrt musikudstyr.

Af JONAS HØY BRUUN og KARINA O. DAHLGAARD
Publiceret 24-06-2011

Et signalement af gerningsmændene.

En nummerplade. En emailadresse.

Adskillige telefonnumre. Og to hjemmeadresser.

Som var han en detektiv, opremser Peter Kastrup langsomt listen over de mange spor, han har samlet.

I virkeligheden arbejder han som undervognsbehandler i Odder syd for Aarhus, og ved siden af har han en mindre virksomhed, der udlejer musikudstyr.

Rollen som detektiv har han kun påtaget sig, fordi han ikke føler, at politiet gør noget for at opklare identitetstyveriet mod en anden Odder-borger, Torben Jørgensen, der har kostet ham og en anden udlejer i branchen, Tobias Pedersen, værdier for 70.000 kr. Deres forsikringer har ikke dækket svindelnummeret.

»Vi føler os i den grad ladt i stikken. Selv om der er masser at gå efter, virker politiet fuldstændig opgivende. Det kan simpelthen ikke passe, at vi selv skal rende rundt og opklare sagen,« siger den 28-årige Peter Kastrup.

Det er et halvt år siden, at to ukendte personer lejede dyrt musikudstyr hos Peter Kastrup ved hjælp af Torben Jørgensens sygesikringsbevis og kørekort. Ved udleveringen oplyste de navn og adresse, og det blev aftalt, at udstyret skulle leveres tilbage dagen efter.

Omhyggelige bedragere
»De dukkede dog aldrig op, så jeg slog telefonnummeret op på vedkommende og ringede ham op. Manden i den anden ende af røret var helt forvirret og forklarede, at han et år tidligere havde fået stjålet sin pung. Kort efter ringede jeg til Tobias for at fortælle, hvad der var sket. Det viste sig, at han havde haft besøg af de samme personer kort tid efter mig,« fortæller Peter Kastrup.

Herefter anmeldte han og Tobias Pedersen sagen til Østjyllands Politi.

Det stod hurtigt klart for Peter Kastrup, at der var tale om omhyggelige bedragere.

Fotoet på det nye plastickørekort, der var blevet fremvist ved udlejningen, havde tyvene på en eller anden måde forfalsket.

Telefonnummeret, som Peter Kastrup på forhånd var blevet kontaktet fra, hørte til et taletidskort.

Alligevel havde han tiltro til, at politiet nok skulle finde de skyldige personer.

»Som borger har man en forventning om, at man bliver hjulpet af myndighederne, når der er brug for det. Og for en sikkerheds skyld havde jeg også noteret deres nummerplade. Så jeg mente jo nok, at de skulle være mulige at finde,« siger Peter Kastrup.

Fandt udstyr på nettet
Tiden gik, uden at Peter Kastrup og Tobias Pedersen hørte fra politiet, og når de selv tog kontakt, fik de at vide, at der ikke var nyt i sagen.

I mellemtiden hørte de fra en tredje person i musikmiljøet, at han havde været udsat for samme fupnummer.

I samme periode fandt Peter Kastrup ved et tilfælde noget af sit stjålne musikudstyr på Den Blå Avis' hjemmeside.

Han fik lukket salgsannoncen og fik samtidig udleveret det telefonnummer og den e-mail adresse, der var brugt til at oprette annoncen.

Ingen fremskridt
Desuden fandt han frem til, hvem der ejede bilen med den nummerplade, han havde noteret ned, den dag udstyret blev udlejet.

»Med så mange oplysninger troede jeg egentlig kun, at det var et spørgsmål om tid, før der skete noget. Men der er ikke sket fremskridt, og det er ret tydeligt, at de ikke selv havde gjort meget ved det,« siger Peter Kastrup.

Sagen overgik den 1. februar i år fra Østjyllands Politi til Sydøstjyllands Politi, fordi tilsvarende sager dukkede op i Kolding og Vejle.

Kort efter landede sagen igen hos Østjyllands Politi, og den 16. marts blev den så sendt til Københavns Politi.

»Der er gået mange dage med, at sagen er blevet sendt frem og tilbage, og det virker ikke som om, at politikredsene er gode til at kommunikere med hinanden. Hver gang sagen er blevet sendt videre, har vi skullet bruge lang tid på at sætte dem ind i sagen,« fortæller Peter Kastrup.

Det er efterhånden et godt stykke tid siden, at de to musikudstyrsudlejere sidst har hørt noget fra politiet.

Peter Kastrup har da også indstillet sig på, at chancerne for, at han eller Tobias Pedersen får deres udstyr tilbage, er minimale.

»Jeg gav op allerede for to måneder siden. Efter gentagne gange at have oplevet, at jeg havde fundet frem til flere oplysninger end politiet, gik det op for mig, at jeg vil kunne ringe fra nu af og resten af mine dage, uden at der sker noget.«

Til Morgenavisen Jyllands-Posten svarer politikommissær Mogens Brøndum fra Østjyllands Politi, at man stadig efterforsker Peter Kastrup og Tobias Nørgaards sag, ligesom man efterforsker en række andre sager, hvor en person har udgivet sig for at være Torben Jørgensen.

Da efterforskningen stadig er i gang, har politiet ikke yderligere kommentarer.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

SAGEN KORT
Den 37-årige Torben Jørgensen fra Odder fik i januar 2010 stjålet sin pung med bl.a. sygesikringsbevis og kørekort.

Siden har han været udsat for en stribe misbrug af sin identitet, der har resulteret i tyveri af værdier for samlet 200.000 kr. Peter Kastrup og Tobias Pedersen er blandt de personer, der er blevet svindlet af Torben Jørgensens identitetstyv.

Tidligere har Østjyllands Politi oplyst til Morgenavisen Jyllands-Posten, at en person er blevet varetægtsfængslet i en anden politikreds i forbindelse med Torben Jørgensen-sagen. Det er ikke korrekt.

Sydøstjyllands Politi har afhørt en 29-årig mand i sagen, men ingen personer er blevet varetægtsfængslet eller dømt for at udgive sig for at være Torben Jørgensen. Østjyllands Politi og Sydøstjyllands Politi efterforsker fortsat i sagen.

Hvis du vil vide mere
'