Sitemap | Avanceret søgning |

Identitetstyveri

Laura Madsen har fået stjålet sin identitet. Det har store konsekvenser. Og hun er magtesløs.

Af LINE ZIEGLER LAURSEN
Publiceret 16-07-2012

Den 21-årige Laura Madsen har oplevet, hvad mange nok ville opfatte som deres værste mareridt. Populært sagt har hun fået stjålet sin identitet. En ukendt gerningsmand er i besiddelse af hendes personlige oplysninger og har bl.a. brugt dem til at hæve hendes løn og få udstedt betalingskort i hendes navn.

I forsommeren 2008 flyttede Laura Madsen og hendes kæreste ind i en lejlighed i Aarhus. Allerede fra begyndelsen forsvandt der med jævne mellemrum post. Rykkere dukkede op, uden at Laura Madsen havde set den oprindelige regning. Men det tænkte hun ikke videre over, for hvem har ikke oplevet, at der forsvinder et brev i ny og næ?

»Jeg blev forvirret over, at jeg ikke havde modtaget de oprindelige breve, men jeg tænkte bare, at de var forsvundet i posten, eller at vi havde forlagt dem et sted,« siger Laura Madsen.

I sommeren 2009 blev Laura Madsens postkasse brudt op, og på uforklarlig vis forsvandt hendes navneskilt også af og til. Alle disse små episoder skød hun hen som drengestreger.

På intet tidspunkt forestillede hun sig, at det formentlig var begyndelsen på det, der giver hende en masse bekymringer i dag.

Lønnen var væk
Først i slutningen af oktober 2010 blev hun klar over, at der var noget helt galt.

»Den dag jeg får løn, vil jeg tjekke, hvor meget jeg har fået. Jeg bliver forvirret og chokeret, da jeg finder ud af, at der ingen penge er. Hele min løn er allerede blevet hævet,« fortæller Laura Madsen.

Senere finder hun via sin bank ud af, at pengene er blevet hævet kl. 04.46 i en pengeautomat ved det gamle kommunehospital i Aarhus.

Uheldigvis er det en af de få hæveautomater i byen, der ikke er videoovervåget.

Banken oplyser hende ligeledes, at pengene er blevet hævet på det MasterCard, som hun har bestilt en uge tidligere, og som banken har sendt til hendes adresse.

Men Laura Madsen kender ikke noget til, at hun har bestilt et Master-Card, og at kortet og koden skulle være sendt til hendes adresse.

Hun kontakter Post Danmark, som til hendes store forbløffelse kan fortælle, at hendes adresse permanent er flyttet til Åboulevarden i Aarhus. Inden da har hendes adresse været flyttet til Klostergade. Alt sammen uden Lauras Madsens viden.

»Jeg er meget utilpas over, at en anden person har mit cpr-nummer og har været i stand til at overtage min identitet og ligefrem flytte min adresse, uden at jeg ved det,« siger Laura Madsen.

Adresseændringen er sket via ePosthuset, hvor en ukendt person i marts 2010 har oprettet en konto i Laura Madsens navn. Man kan bl.a. oprette en ePosthus-konto hos Post Danmark ved at få tilsendt en kode, og netop fysisk post er jo forsvundet fra Laura Madsens postkasse ved flere lejligheder.

På jagt efter misbrugeren
Opsat på at finde ud af, hvem der misbruger hendes identitet, tager Laura Madsen sammen med sine forældre til Åboulevarden for at se det sted, hvor hun ifølge folkeregisteret bor.

Bag adressen gemmer sig en stor kontorbygning med flere firmaer. På væggen hænger også en ramponeret postkasse, som holdes sammen af gaffatape. På postkassen står der "Laura Madsen/ DK Design". Familien kigger måbende på postkassen, der viser sig at rumme tre breve til Laura Madsen.

I midten af december 2010 fik Laura Madsen endnu en ubehagelig overraskelse. På det tidspunkt har hun flyttet sin adresse tilbage, og benzinregninger fra OK Benzin begynder at dumpe ind i postkassen.

»Jeg har hverken kørekort eller bil, så jeg kigger en ekstra gang, da jeg modtager benzinregninger på 7.300 kr.,« fortæller Laura Madsen.

Hun finder ud af, at kortet er oprettet på internettet en måned tidligere.

I løbet af den måned, der er gået, er kortet blevet brugt til at tanke i Åbyhøj og i Viby J. Ved flere tilfælde er der tanket både oktan 92, oktan 95 og diesel med få minutters mellemrum.

Hos OK Benzin fortæller kontorassistent Charlotte Bertel, at det ikke er helt ualmindeligt, at der bliver oprettet benzinkort i andres navne.

»Det er ikke noget, der sker hver dag, men vi oplever med jævne mellemrum, at kunder henvender sig, fordi de ikke selv har oprettet og brugt det pågældende benzinkort,« fortæller hun.

Bange for at være alene
Både banken og OK Benzin har valgt at holde Laura Madsen skadesløs, men selv om bedrageriet ikke har kostet hende penge, er de personlige konsekvenser anseelige. Oplevelserne har bl.a. gjort Laura Madsen så utryg, at hun ikke længere bryder sig om at være alene hjemme, når kæresten er ude.

»Hvis jeg står ved et busstoppested, kan jeg komme til at tænke på, om nogle af de andre ventende ved noget om mig. Jeg har også taget mig selv i at ringe til Salling for at høre, om der er oprettet et kontokort i mit navn,« fortæller Laura Madsen.

For Laura Madsen har tyveriet af hendes identitet givet hende mange bekymringer, og så længe gerningsmanden ikke er fundet, frygter hun, at hendes identitet når som helst kan blive misbrugt igen.

»Jeg føler mig meget magtesløs, fordi jeg kan ikke gøre andet end at sidde og vente på, hvad det næste bliver,« siger Laura Madsen.

Nedprioriteret hos politiet
Sagen er for længst politianmeldt, men Østjyllands Politi prioriterer at bruge sine ressourcer andetsteds, fordi vicepolitikommissær Henrik List Christensen, der sidder med sagen, vurderer, at det vil være svært at komme til bunds i den.

»Vi har mange sager, og denne er ikke en af dem, som vi har taget os mest af. Vi har ikke ressourcer til at klare alle de sager, der kommer ind på vores bord, så vi må prioritere. Der skal bruges forholdsvist mange ressourcer på en sag som denne, og så vil vi hellere fokusere på eksempelvis indbrud i privat beboelse,« siger han.

Forbrydelsen mod Laura Madsen er ifølge Henrik List Christensen atypisk, og det er også en årsag til, at Østjyllands Politi ikke prioriterer at bruge ressourcer på Laura Madsens sag.

»Vi ser tit, at folk får stjålet kontokort og på den måde får stjålet penge, men jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft en sag, hvor der er tale om identitetstyveri. Hvis det var noget, som vi så hver dag, ville vi nok bruge flere ressourcer på det,« siger Henrik List Christensen.

Tilbage står Laura Madsen, som ikke aner, hvordan hun skal stoppe misbruget af hendes personlige oplysninger.

For selv om hun kan flytte og skifte navn, kan hun aldrig ændre det cpr-nummer, som den snu bedrager er i besiddelse af.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Hovedpunkter
Med hendes personlige oplysninger har en ukendt gerningsmand flyttet Laura Madsens adresse, hævet hendes løn og købt benzin i hendes navn.

Østjyllands Politi siger, at man ikke forventer at opklare sagen: Politiet prioriterer ressourcerne til andre opgaver.

Hvis du vil vide mere
'