Sitemap | Avanceret søgning |

Arbejde og løn

Hvordan får du et job, og hvad skal du være opmærksom på ved din lønseddel? Din første indtægt er starten på et langt liv med indtægter og udgifter, som du skal lære at holde styr på.

Af Vinni Mouritsen og Lise Kristoffersen
Publiceret 28-03-2012

YES - den første løn!

Det er en fantastisk følelse at modtage den allerførste løn, der kan bruges, til lige hvad du ønsker dig. Skal pengene brændes af nu og her, eller skal de spares op? Den månedlige løn fra fritids- eller studiejob giver dig frihed til at gøre, hvad du vil. Men den første indtægt er også begyndelsen på et langt liv med indtægter og udgifter, som du skal lære at holde hus med.

I grove træk handler det om, at du skal tage ansvar for din egen økonomi og finde ud af, hvordan du nemmest bevarer overblikket over de penge, du får ind på kontoen i forhold til de penge, du bruger. Det gør du blandt andet ved at lægge budget, som du kan læse meget mere om på side 10.

Løn og overenskomst
Der er stor forskel på, hvor meget unge tjener på arbejdsmarkedet. I første omgang kommer det an på, hvilken branche og hvilket område dit job hører ind under. Arbejdsgivere og lønmodtagere har indgået overenskomst på cirka 90 procent af arbejdsmarkedet. En overenskomst sætter for eksempel de overordnede retningslinjer for, hvor meget du skal have i løn, hvornår og hvor meget du må arbejde.

Og selv om arbejdspladsen ikke har indgået en overenskomst med et fagforbund eller en fagforening, er der alligevel regler og love, arbejdsgiveren skal overholde såsom ferieloven, arbejdsmiljøloven og lov om sygedagpenge m.m. Det gør de allerfleste arbejdsgivere også, men det kan alligevel være godt at vide, hvad du må, og hvad du ikke må.

Må du for eksempel håndtere kemikalier og opløsningsmidler i dit fritidsjob, og har du lov til at arbejde alene eller ved store maskiner, hvis du er under 18 år? Hvordan er reglerne egentlig, når du fritidsjobber og senere, når du får arbejde som voksen?

Det er ikke nødvendigt, at du kender love og regler for de forskellige arbejdsgrupper til bunds, men du skal vide, hvor du kan finde de forskellige oplysninger. Et rigtigt godt sted at starte er hos Jobpatruljen, som har udgivet "Guide til fritidsjob". Jobpatruljen er fagbevægelsens hjælp til unge med fritidsjob. De besøger virksomheder og uddannelsesinstitutioner for at hjælpe unge og deres arbejdsgivere med at få kendskab til de love og regler, der gælder for unge under 18 år.


CV og lønseddel
Sørg for, at du har et opdateret CV, som du kan aflevere, hvis du søger job. Og tjek dine lønsedler, så du er sikker på, du har fået løn for alle dine timer.
Foto: Grafik: Charlotte Eltang

Find et job
Det gælder ofte om at tænke lidt alternativt og være aktiv, når man skal ud og søge job. Vær klar til at tage ud og besøge mange virksomheder og butikker, også steder, som du ikke umiddelbart kunne forestille dig, kunne have et fritidsjob. Spørg efter chefen eller personalechefen og fortæl, hvad du godt kunne tænke dig.

Det kan være en rigtig god idé at medbringe et cv, hvor du har skrevet dine kontaktoplysninger, uddannelse og eventuel erfaring ned. Så vil de også kunne kontakte dig efterfølgende.

Det kan også være, at dine venner har fritidsjob. Få dem til at høre, om der er brug for mere arbejdskraft det sted, de arbejder. Nogle butikker sætter skilt udenfor butikken, når de søger arbejdskraft. Hold øje i dit lokalområde.

Andre jobs bliver opslået i annoncer gennem den lokale avis eller på nettet. Og du kan også prøve at høre de voksne i din omgangskreds, om de kender til fritidsjob, du måske kunne få fingrene i.

Copyright: Jyllands-Posten

Opgaver

1. Fritidsjob, løn og ansøgninger
Det kan være en stor hjælp at dele erfaringer med job og jobsøgning - både de gode og de dårlige - med venner og klassekammerater.
Læs mere

2. Hvad må du som fritidsjobber?
Er du blevet bedt om at lave arbejde, der var farligt eller er du blevet behandlet dårligt af din arbejdsgiver?
Læs mere

3. Søg et job
Gennemgå aviser, hjemmesider eller se opslag i den lokale Brugs og skriv en ansøgning.
Læs mere

4. Når det ikke er sjovt længere
Hvad gør man, når reglerne ikke bliver overholdt, der hvor man arbejder?
Læs mere

5. Hvordan læser du din lønseddel?
Der er mange oplysninger på lønsedlen, og ord som feriepenge, bruttoløn og AM-bidrag gør det måske ikke nemmere at tjekke, at du har fået den løn, du skal have.
Læs mere

CV
Hvad er et cv? Cv er en forkortelse af Curriculum Vitae, som er latin og betyder levnedsbeskrivelse. Dit cv er en kortfattet beskrivelse af din erfaring, uddannelse og personlige kompetencer.
Overenskomster
Mange større arbejdspladser har en overenskomst, som gælder for ungarbejdere og voksne ansatte. En overenskomst er en aftale om løn- og ansættelsesforhold, som gælder for mange ansatte til forskel fra ansættelseskontrakten, som kun gælder for dig. Overenskomsten giver nogle klare retningslinjer for, hvor, hvor længe og hvordan man som ungarbejder må arbejde. 
Se "Guide til fritidsjob" www.jobpatruljen.dk .
Jobpatruljen
Vidste du, at Jobpatruljen i 2011 besøgte 10.758 arbejdspladser og rådgav 2.428 fritidsjobbere? Kilde: Jobpatruljen.dk
Lønseddel
Medbring en af dine egne lønsedler, så I kan sammenligne lønsedler i klassen.
AM-bidraget
AM-bidraget eller arbejdsmarkedsbidraget går til statens udgifter på arbejdsmarkedet, f.eks. dækning af dagpenge, orlov og efteruddannelse. Kilde: www.unge.skat.dk
Nemkonto
Du skal sørge for at registrere en bankkonto som en Nemkonto, da dine feriepenge kun kan blive udbetalt til en Nemkonto. Ring til banken og giv dem besked om hvilken en af dine konti, der skal registreres som en Nemkonto. Eller du kan selv registrere det på www.nemkonto.dk via selvbetjening. Det kræver Nem-ID. Nemkonto bruges til udbetalinger af alle offentlige ydelser f.eks. SU.
Nem-ID
Nem-ID er et fælles log-in, der bruges til at kommunikere med f.eks. kommuner, banker, skat, forsikringer m.m. Det er gratis at få Nem-ID. www.nemid.nu
'