Sitemap | Avanceret søgning |

Fra moler til mikrobryggeri

Fur Bryghus er en turistmagnet, der har sat Fur på landkortet og er et forbillede for nye erhverv på de danske øer.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 18-08-2010

Fur

At nogle faldefærdige bygninger fra en tidligere produktion af moler skulle blive til den største nye virksomhed på en lille dansk ø var ikke til at vide. Fur Bryghus er en usædvanlig erhvervshistorie med en usædvanlig kvinde som eneejer.

»Det er lysten til at ville noget nyt, der har sat det her i gang,« siger Mildred Fog, forhenværende sygeplejerske og fynbo, ejer af bryghuset og engageret furbo.

Hun er fortsat hovedaktionær i molerfabrikken Damolin, som bragte hende og hendes nu afdøde mand til Fur fra Odense i 1981.


Fur Bryghus
Fur Bryghus ligger i "Den gamle, røde fabrik".
Foto: Henrik Kastenskov

800.000 flasker forlader årligt bryghuset og fortæller, at der er en lille ø, der hedder Fur, som har eget bryggeri.

Der skal fantasi til at forestille sig, at man er på rette vej til bryggeriet, når asfalten bliver til grusvej, og man nærmer sig øens udkant mod nordvest, Knuden.

Lokalpatrioten
Mildred Fog tager imod i restauranten, som er blevet en vigtig del af den virksomhed, som i år vil give overskud efter seks års hårdt arbejde og investeringer.

»Der er ingen tvivl om, at det er og bliver en spændende forretning,« siger Mildred Fog, der er glad for, at den ide, der opstod tilfældigt, er blevet en succes for Fur, for hun er lokalpatriot.

Øllene har givet Fur en helt ny klang i manges bevidsthed.

»Mange sagde »I er ikke rigtigt kloge, de øl er da alt for dyre«, da vi gik i gang med at brygge - nu siger de samme mennesker »vores bryghus«, og det er virkelig et kvalitetsstempel her på øen,« siger Mildred Fog.


Ølhaner
Fur Bryghus er en femstjernet attraktion på Fur. 30.000 besøgende finder årligt vej til bryghuset, der producerer 800.000 flasker øl om året.
Foto: Henrik Kastenskov

Netop øens vilkår optager ejeren af Fur Bryghus meget. Derfor er hun på øens vegne stolt over, at 30.000 besøgende hvert år finder ud ad grusvejen til bryghuset i de specielle omgivelser ved Limfjorden.

Femstjernet attraktion
»Fur Bryghus er en femstjernet attraktion,« siger Ole Poul Hansen, som er i gang med at sælge Fur som et attraktivt sted at flytte hen.

I bilkøen på havnen er han med en flok elever fra øens skole i fuld gang med at dele spørgeskemaer ud. De skal fortælle, hvad der får 180.000 mennesker til at besøge øen hvert år - og spørge, hvor mange af dem, der har lyst til at flytte dertil.


Mildred Fog
Mildred Fog er bryghusejer på Fur.
Foto: Henrik Kastenskov

6 pct. svarer, at de overvejer at flytte til Fur - det er omkring 75 mennesker - og næsten halvdelen vil gerne have flere informationer. Så Ole Poul Hansen ser optimistisk på fremtiden:

»Vi har en stabil skole og kort afstand til fastlandet med en færge, der sejler hyppigt, så jeg er sikker på, at vi kommer i en opadgående spiral. Interessen for Fur er kolossal denne sommer, hvor vi er kåret som Danmarks skønneste ø.«

Furvandet
Tilbage på bryghuset i "Den gamle røde fabrik", arkitekttegnet og fra 1926, kan gæsten fra restauranten følge med i brygningen.

Historien om vandets betydning for øllet bliver fortalt: Furvandet, som har været tusinder af år på vej gennem moler og vulkansk aske. Der prøvesmages og nikkes anerkendende. Øllets kvalitet er ikke til at tage fejl af, og udvalget er stort.

Mildred Fog har vist, at det er muligt at etablere sig på en ø, også for en virksomhed med 18 faste ansatte. Hvis der altså bag det står mennesker med viljen og økonomien i orden. EU gav 1,6 mio. kr. i tilskud, fordi der ikke fandtes noget lignende på en dansk ø. 16 risikovillige mio. kr. måtte op af egen lomme - siden lidt mere til køkken og restaurant.


Molergrav
Moler er en meget porøs bjergart, som bruges til at lave mursten til for eksempel skorstene. Her er det en molergrav på nordsiden af Limfjordsøen Fur.
Foto: Henrik Kasteskov

Efter snart 30 år på Limfjordsøen er hun respekteret som en dynamo og aktiv ambassadør for lokalsamfundet.

Der er fart på den 59-årige direktør og ejer, som stadig kan tage sig selv i at sige "vi", fordi det hele var et fælles projekt, indtil ægtemanden, Mogens Fog døde i 2008.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Links

Fur Bryghus (Dansk)
Fur Bryghus er beliggende på limfjordsøen Fur.

Fur Nyt (Dansk)
Nyheder og attraktioner på Fur.

Opgaver

55. Ølbrygning på Fur
På Fur har de brygget øl siden 2004. Bryghuset tiltrækker hvert år mange turister til øen.
Læs mere

56. Ølbrygningens kunst
Ølbrygning er en ældgammel teknik, som de seneste år er blevet kraftigt udviklet. De første spor fra brygning i Danmark stammer fra Egtvedpigens grav og dermed ca. 3.300 år gamle.
Læs mere

Fur Bryghus

Fur Bryghus omsætter for et tocifret millionbeløb og ejes af Mildred Fog.

Specialøl dækker 6. pct. af det danske ølmarked - i USA er det 15 pct., så branchen spås fortsat vækst.

Der bor 856 mennesker på Fur.

180.000 turister besøgte Fur i 2009, og tallet er stigende.

'