Sitemap | Avanceret søgning |

Børn er nøglen til succes

Lyø og Strynø er to småøer, som med vekslende held har formået at trække folk til. På Lyø er det svært at tiltrække børnefamilier, fordi skolen er lukket. På Strynø er hver fjerde beboer under 18 år.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 16-08-2010

Lyø og Strynø

»Vi mødes ved det første gadekær, du kommer til i byen. Det er mig med kalotten.«

En typisk ø-aftale: Enhver ved, hvor gadekæret er, og kalotter går alle næppe rundt med, heller ikke på Lyø, som har ikke mindre end syv gadekær .

Manden, som øens 106 beboere har valgt som formand, er selv tilflytter. Mogens Windeleff flyttede sammen med sin kone, Hanne, til øen, da hun fik arbejde som sygeplejerske. De faldt fuldstændig for den ø, som de nu har boet på i fem år.

Lyø er som de fleste småøer kommet ind i en ond cirkel:

»Da flere familier flyttede, og ni børn var væk, lukkede skolen for et år siden, og nu er børnefamilier svære at få hertil. Men vi arbejder på det,« siger Mogens Windeleff.


Børneliv på Lyø
Skolen på Lyø lukkede sidste år. Nu tager børnene til Faaborg.
Foto: Henrik Kastenskov

Med færgen til skole
Trine Høj er mor til Cecilie på ni år, som var en af de sidste, der gik i Lyø Skole. Nu ligger skolen i Faaborg. Op kl. 5.30 og 40 minutter med færgen. Hjemme igen kl. 14.30. En bedstemor og en skolebusordning gør det muligt.

»Det er da et valg at bo her, men jeg tror, at de fleste børnefamilier lægger mange puslespil for at få det til at gå op - og vi sætter stadig stor pris på at bo her på Lyø, selv om vi mangler skolen,« siger Trine Høj, mor til Cecilie.

»Vi mister en livsform, hvis øerne fortsat affolkes. Vi har mere tid og tager os mere tid, også til familielivet. Kravene til de materielle ting er mindre, til gengæld er livskvaliteten højere,« siger Trine Høj, der er sosu-assistent og har arbejdet på et opholdssted på naboøen Avernakø.

Lige nu går hun hjemme og pusler med nye projekter på gården sammen med manden, Jørgen Bjerregaard.

Mens Lyø har svært ved at holde liv i helårssamfundet, finder 50.000 turister årligt vej til den idylliske ø med den smukke natur, en meget oprindelig landsby, masser af badevand, ø-lejr og et kursuscenter, som trækker andre end endagsturister til. Ø-lejren har i nu 40 år trukket titusinder af "ugeturister" til Lyø.

Øens vision er at trække en ny beboer til pr. år de kommende 10 år. Det skal lykkes, siger formanden for beboerforeningen.

»Vi har 11 byggegrunde klar, og vi skal nok få dem solgt,« siger Mogens Windeleff.

Børnerekord
Længere østpå, ved Langeland, kan Strynø prale af at være blandt de få småøer, som har vendt udviklingen. Strynø har rekord i at trække børnefamilier til. Det seneste år er der kommet ni nye strynboere, og nu er ikke mindre end hver fjerde på øen under 18 år. 56 børn ud af 215 beboere.


Børnehaven "Skatteøen"
Børnehaven "Skatteøen" på vej til stranden en hed sommerdag på Strynø. Strynø har både skole og en velfungerende børnehave.
Foto: Henrik Kastenskov

At det er lykkedes, skyldes en ihærdig indsats med markedsføring af øen som et attraktivt sted at bo, og hvorfra man også kan pendle til arbejde i f.eks. Svendborg.

Skattekisten
Opskriften er enkel: Her er skole, "Skattekisten", som rummer vuggestue, børnehave og fritidshjem, og en god færgeforbindelse.

»Der var ikke så mange øer at vælge imellem, når man ønsker en god opvækst for sine børn og mener, at det bedst sker på en ø,« siger Anitta Reher, selv født og opvokset på Strynø.

Sammen med sin mand og nu to børn vendte hun tilbage for fem år siden. Hun er håndarbejdslærer, han er maskinmester og pendler til Svendborg og København.

En af de senest tilflyttede familier er Bitten Andersen og Ola Gottschlag med to børn. De flyttede til Strynø, da firmaet, hvor hun arbejdede som tekstildesigner, lukkede. De kendte til Strynø, fordi Bitten Andersen er kommet der som barn.


Børnehave på Strynø
Strynø har en velfungerende børnehave.
Foto: Henrik Kastenskov

»Jeg har aldrig boet et sted, hvor jeg er blevet så godt taget imod som her på Strynø. Der stod gaver uden for døren, da vi flyttede herover,« siger Bitten Andersen, mor til Alma på tre år og Frida på snart tre måneder.

En "indslusningslejlighed" er en af hemmelighederne bag Strynøs succes. En lokal forening står bag idéen om at lade interesserede prøve at bo på Strynø en periode til billig husleje. Hvis øen lever op til forventningerne, kan de finde et mere permanent sted at bo.

Det var sådan, Bitten Andersen og hendes mand begyndte på Strynø. Nu har de fundet en anden bolig, hun fik arbejde som sosu-assistent på Langeland, og manden, Ola, arbejder i børnehaven på Strynø.

»Vi kan da godt savne suset fra en større by, men så tager vi en tur til København. Drømmen om et roligt liv tæt på vandet med mere tid til børn og hinanden, den lever Strynø op til,« siger Bitten Andersen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Links

Lyø (Dansk)
Lyø ligger i det Sydfynske Øhav, og man kan sejle dertil på en halv time fra Fåborg.

Strynø (Dansk)
Hjemmesiden er administreret af Strynø Beboerforening, og giver et indblik i ø-livet på Strynø. 

Opgaver

53. Indslusning på Strynø
På Strynø har de taget forskellige metoder i brug, så interesserede kan få et indblik i ø-livet.
Læs mere

54. Liv på Lyø
Trine Høj bor på Lyø sammen med sin familie. Børnene pendler hver dag til Fyn for at gå i skole.
Læs mere

Buddiken, Birkholm og Strynø i billeder
Tre meget forskellige øer i det sydfynske øhav. Buddiken, Danmarks mindste ø, Birkholm, hvor der kun bor tre mennesker fast og Strynø med 215 beboere, hvor der både er børnehave og skole.
Se billedserie
Lyø
6 kvadratkilometer
40 minutters sejlads fra Faaborg
106 beboere
8 børn
Skole lukket i 2009
Købmand
To ud af tre er over 50 år

Mål:
En ny beboer om året.
Strynø

5 kvadratkilometer
30 minutters sejlads fra Rudkøbing
215 beboere
56 børn og dermed et meget lavt aldersgennemsnit
Skole og børneinstitution

Mål:
Tre nye beboere om året.

Kort
Det Sydfynske Øhav: Lyø
Se på et større kort

Video

Ø-lægen sejler på arbejde
Lars Kensmark er læge i Fåborg og sejler til patienterne på Lyø og Avernakø. Færgen sejler ikke så ofte, derfor har han sin egen motorbåd, så han kan komme frem til patienterne.

'