Sitemap | Avanceret søgning |

Lokkerier på Årø

Et samarbejde mellem en vinbonde, et spisested og en kødproducent har givet nye turister på øen i Lillebælt.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 13-08-2010

Årø

Hun har travlt, men hun er glad. Marianne Weiman, tidligere bankansat og meget andet, nu ejer af Årøs populære spisested, Café Brummers Gård.

Tre øboere har fundet sammen og bevist, at specialiteter og oplevelser kan gå hånd i hånd og trække nye turister til en ø. Vinbonden, kødkvægsbonden og cafeejeren. De er enige om at sælge en samlet oplevelse.

»Det går helt forrygende, vi har aldrig haft så travlt som denne sommer,« siger kvinden bag Café Brummers Gård, Marianne Weiman.


Cafe Brummer
Caféens indehaver, Marianne Weiman, serverer vin, kød og spegepølse, der produceres på øen.
Foto: Henrik Kastenskov

For tre år siden åbnede hun caféen, som byder på øspecialiteter af flere slags, og hvis udbud snarere er som en restaurant. Efter tre år kan Marianne Weiman nu leve af det populære spisested. Hun er sikker på, at en vigtig grund er, at hun serverer vin, kød og spegepølse, der er produceret på Årø.

»For mig er der ingen tvivl om, at det er det unikke i en kombineret oplevelse af øen, maden og produktionen af fødevarer lige herude på markerne, der trækker folk til,« siger Marianne Weiman.

Årø ligger i Lillebælt ved Haderslev, og det tager kun syv minutter at komme derover. Den korte tur og hyppige afgange har medført, at der denne sommer har været uhørt mange endagsturister. Skønt den er tæt på fastlandet, byder Årø alligevel på sin helt egen verden. Og dét er godt for spisestedet:

»Folk får en samlet oplevelse af øen, de små gader, vand overalt, roen - og så kvalitetsfødevarer.«

Vinbonden
Han nipper og klipper, pusler og passer, vinbonden Svend Aage Hansen. Den varme sommer giver travlhed med at holde side- og topskud i ave på Årø Vingård, forbilledligt placeret med udsigt over Lillebælt.


Vinbonde
Vinbonden Svend Aage Hansen er præmieret for sin rødvin, men laver også hvidvin, rosé og dessertvin.
Foto: Henrik Kastenskov

Svend Aage Hansen skulle egentlig have været på efterløn efter direktørjobbet i et EDB-firma - men så fik han andre tanker.

»Nogle køber sig et skib for at sejle jorden rundt, jeg blev vinbonde i stedet,« siger han.

Hver eneste dag i juli måned har der været gæster, som vil se vingården og smage den danske vin. Så nu er der ved at være udsolgt af hvid- og rosévin. En dessertvin, brygget af honning fra øen, er netop sat over, for den forrige blev revet væk.

Der har været mange ting at lære og erfaringer at gøre sig undervejs. Flere gange er læremesteren i Alsace blevet besøgt og spurgt til råds, for vinene fra den nordfranske region er Svend Aage Hansens forbillede.

»Danmark er et vinland under udvikling, vi skal bare lave de vine, vi er gode til. Den største udfordring er at lave en god hvidvin, fordi den er sværere at få ramt rigtigt end en rødvin,« siger Årøs vinbonde, som producer begge dele.

En prøvesmagning er overbevisende: Hvidvinen ligger tæt på en god Alsace-vin, så læremesteren har formået at videregive sin kunnen. Rødvinen skal lagre, før der skænkes af den - men Svend Aage Hansen har vundet en guldmedalje for netop den røde af slagsen, så den kan altså også konkurrere.

Galloway-kvæget
Med sin beskedne størrelse er Årø ideel til en endagstur, og man skal ikke kigge længe, før øens specielle kvæg springer i øjnene flere steder helt ude i vandkanten. Galloway er robuste og ideelle til naturpleje. Når de går ude året rundt og supplerer græsset med vilde vækster, så kommer der godt kød ud af det.


Kødkvæg
Galloway-kvæget er en speciel kødrace, som går rundt flere steder i vandkanten på Årø. Det er robuste dyr, der går ude året rundt og gnasker løs af naturen.
Foto: Henrik Kasteskov

Birgit Nielsen og hendes Årø Galloway-kvæg er tredje hjul på den vogn, der har gjort øen til et udstillingsvindue for øspecialiteter. Både hos hende, i vingården og på cafeen er der specialiteter fra andre øer på butikshylderne: Skarø Is, Strynø marmelade, salt med urter fra Endelave m.m.

Formanden for småøernes fødevarenetværk, Kai Winter, siger, at Årøs succes med oplevelsesturisme er et eksempel på, hvad øerne kan leve af.

»Det synliggør øerne, og det går faktisk rigtigt godt med at markedsføre øspecialiteter,« siger Kai Winter. I november skal fem af producenterne i fødevarenetværket lave fremstød i Japan, og forhåbningerne er store.

»Det ville jo være fantastisk og give udviklingsmuligheder, hvis vi kunne slå igennem i Japan,« siger Kai Winter, der selv producerer æblemost og cider på Fejø.


Fiskerbåde på land
I den lille, maleriske havn er der trykket små fiskerbåde på land.
Foto: Henrik Kastenskov


Café Brummers Gård
Café Brummers Gård er øens populære spisested, hvor man kan få øens specialiteter.
Foto: Henrik Kastenskov

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Links

Café Brummers Gård (Dansk)
Brummers Gård byder på øspecialiteter som vin, kød og spegepølse.

Årø (Dansk)
Årø er beliggende i Lillebælt ved Haderslev Fjord. Øen er ligger omkring 1,5 km fra fastlandet, og sejltiden til Årø er ca. 7 til 8 minutter.

Årø Galloway Gårdbutik (Dansk)
Gårdbutik på Årø lækkerier fra Galloway kvæg.

Årø Vingård (Dansk)
Svend Aage Hansen har lavet sin egen vingård på Årø.

Opgaver

51. Synergieffekt på Årø
Tre øboere har fundet sammen og bevist, at specialiteter og oplevelser kan gå hånd i hånd og trække nye turister til en ø.
Læs mere

52. Dansk vinbonde
Svend Aage Hansen begyndte at dyrke vin, da han gik på pension. Hans vingård på Årø tiltrækker mange turister, der er interesserede i at høre om, hvordan man producerer vin.
Læs mere

Årø
Årø i Lillebælt er 5,66 kvadratkilometer stor og har 164 beboere.

Færgetid syv minutter fra Årøsund ved Haderslev.

Video

Ildsjæle bag Årøs specialiteter
Svend Aage Hansen troede, at pensionen på Årø skulle bruges på at male akvareller. Men i stedet blev han vinavler og manden bag Årøvinen. Til trods for at vin i Danmark, ifølge ham selv, aldrig bliver en god forretning.

'