Sitemap | Avanceret søgning |

Den unge tilflytter

Anders Møller er en af de få unge, der flytter til en ø - og han kan li' det.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 11-08-2010

Endelave

Anders Møller tilhører en sjælden race: En 23-årig, der helt frivilligt vælger at flytte til en ø, mens han endnu er under uddannelse. Han er en af de eftertragtede unge, som normalt er umulige at fastholde eller tiltrække til livet på en ø.

At Endelave siden blev øen med størst fremgang i befolkningen, var ikke til at vide, da Anders Møller som nybagt student valgte at flytte hertil. Det var i juli 2007. Og han har ikke fortrudt sit valg.

»Det er lige mig at bo her, og jeg kan ikke se, at afstanden betyder mere, end hvis jeg boede ved København - godt en time, så er jeg i Horsens, som har lige så meget at byde på som så mange andre byer,« siger Anders Møller, der er i lære som it-supporter ved Endelave.net.


Anders Møller på kontoret
Anders Møller er i lære som it-supporter ved Endelave.net. Uddannelsen består hovedsagelig af praktik i en virksomhed, men under skoleforløbene på IT-skolen i Vejle, bor Anders Møller i Horsens.
Foto: Henrik Kastenskov

Uddannelsen består hovedsagelig af praktik i en virksomhed, men under skoleforløbene på IT-skolen i Vejle, bor Anders Møller i Horsens.

»Heldigvis er der langt mere praktik end skolegang under uddannelsen, for jeg foretrækker helt klart at bo her på øen,« siger han.

Roen på øen
På spørgsmålet om, hvad det attraktive ved dét er for en ung mand, breder smilet sig:

»Det er naturen, havet, roen, de mange engagerede mennesker, der alle bor her, fordi de kan li' det.«

Han er selv engageret i idrætsforeningen, i at udgive Endelave-Bladet og i flere initiativer, som er med til at gøre øen attraktiv for både turister og tilflyttere.

»Der er ikke noget mere fredfyldt end at gå en lang tur langs vandet efter en travl arbejdsdag med hovedet i skærmen og ørerne i telefonen.«

Kan du finde en kæreste, der er lige så ivrig ø-entusiast..?

Lang pause.

»Ja, det er jeg sikker på. Det går da meget godt lige nu,« siger han uden at ville indvie omverdenen i mere fra den private sfære.


Anders Møller
23-årige Anders Møller har som en af meget få unge valgt at flytte frivilligt til en ø.
Foto: Henrik Kastenskov

Han er en engageret tilflytter, som har gjort sit til at fremskaffe de korrekte tal, så det nu sort på hvidt kan dokumenteres, at Endelave med en befolkningsfremgang på 10 pct. på et år ligger som nummer et hvad angår tilflyttere.

»De officielle tal fra Danmarks Statistik stemte ikke helt overens med virkeligheden, så nu har jeg skaffet de helt eksakte tal fra Horsens Kommune,« siger en synligt stolt ø-bo.

Forældre på øen
De helt friske tal viser, at der nu bor 197 mennesker på Endelave.

29 flere end i 2009. Det er rekord blandt de 27 småøer, idet kun syv af dem har fremgang - de resterende 20 er alle i tilbagegang.

Anders Møller har som de fleste unge, der flytter til en ø, familiemæssige bånd til Endelave. En mor, der er født og opvokset på øen, og forældrene er nu også flyttet til øen. Onkel, tante og flere andre fra begge forældres familier er også endelavitter, som beboere på øen hedder.

Men for Anders Møller var det egentlig tilfældigt, at han blev en af de sjældne unge i tyverne, der beslutter sig for at bo på en lille ø.

»Da jeg blev student for tre år siden, havde jeg ikke en klar idé om, hvad jeg ville. Da der så kom et sommerjob på kroen her på øen, slog jeg til. Inden længe spurgte Lars Møller fra Endelave.net, om det ikke var noget for mig at komme i lære hos ham som it-supporter. Det var det. Alle tiders læreplads - og jeg var ikke i tvivl om, at han og jeg ville danne et godt makkerpar.«

Fremtiden?

»Jeg vil gerne blive her, men om det er det rigtige, det vil vise sig. Det kommer i høj grad an på, hvad jeg vil arbejde med, når jeg er færdig næste år.«

Ingen tvivl om, at Endelave trækker, så Anders kunne gå hen og blive en af dem, der etablerer sig på øen mellem Horsens Fjord, Samsø og Nordfyn.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Links

Endelave (Dansk)
Øen Endelave ligger ud for Horsens Fjord i Kattegat.

Endelave Net (Dansk)
Endelave Net er en lille IT-virksomhed, der ligger på øen Endelave.

Sammenslutningen af danske småøer (Dansk)
Sammenslutningen af danske småøer er en forening, der varetager fælles interesser for alle Danmarks mindre øer. Deres fælles Hjemmeside er også en portal med adgang til de enkelte øers hjemmesider. Sekretariatet udgiver også Ø-Posten, der udkommer 6 gange om året og giver et godt indtryk af, hvad der rører sig ude på øerne.

Opgaver

48. Unge til øen
De fleste tilflyttere til øerne er familier og ældre folk, men på Endelave bor Lars Møller, og han er undtagelsen.
Læs mere

49. Job på øerne
Der findes mange arbejdspladser ude på øerne, men arbejder de alle på færgerne og i Brugsen?
Læs mere

29 nye beboere
Der bor nu 4.927 på de 27 øer i Sammenslutningen af Danske Småøer.

Endelave har rekord i befolkningstilvækst: Fra 168 beboere i 2009 til 197 i år.

Der er skole, børnepasning, købmand og læge på Endelave.

Det tager 55 minutter med færge fra Snaptun at komme til øen.

Kort

Video

23-årig flyttede sit liv til Endelave
Anders Møller Olsen på 23 flyttede til Endelave, hvor alle kender alle. Her er han IT-supporter i en IT-virksomhed, undtagen når han i perioder er i Vejle, hvor han går i skole.

'