Sitemap | Avanceret søgning |

Tidevandet er en udfordring

Midt i Vadehavet ligger den eneste ø, der hver eneste dag bliver afskåret fuldstændig fra det øvrige samfund på grund af tidevandet.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 24-07-2010

Det er en udfordring at bo på Mandø, for det er den eneste ø, der to gange i døgnet isoleres fuldstændig fra fastlandet. Ved højvande er vejen til Mandø oversvømmet og umulig at køre på. Og der er ingen færge.

Alligevel bor her 46 mennesker, midt i Vadehavet. Af dem går de fem i skole. Det kræver en del af både børn og voksne at skulle indrette skolegang og arbejdsliv efter tidevandet.

»Jeg kan godt li' at bo her, selv om det engang imellem er lidt besværligt«, siger Frederik Christensen på ni år. Sammen med sine fire søskende og forældre har han indrettet sit liv efter, at det nogle gange er umuligt at komme fra eller til øen - og andre gange bliver det først lavvande nogle timer efter, at de andre er mødt i skole.

En sjælden gang imellem er det nødvendigt at overnatte hos en lærer, når højvandet gør det umuligt at komme hjem.

Man skal være fleksibel
»Man skal være lidt fleksibel og have mulighed for nogle gange at sove hos nogen på fastlandet«, siger Claus H. Christensen, far til Frederik. Han arbejder i Ribe og er altså pendler, men alligevel valgte han og hustruen at flytte til Mandø, hvor han selv er vokset op.

»Jeg har kun gode erindringer fra min barndom, og hvis der er noget, der er sorgløst, så er det at være barn på Mandø«, siger Claus H. Christensen.

En lørdag aften på Mandø ånder alt fred og idyl. En gruppe børn cykler rundt og føler sig sikre i den trafik, som kun en sjælden gang fører en bil med sig. I turistbrochuren står der: "Mandø er nok en af Danmarks fredeligste øer og næsten uberørt af turismen". Det er helt rigtigt. Næsten for uberørt, mener det unge makkerpar på kroen.

»Og så blev jeg her«
»Tidevandet er en udfordring, også hvad angår at trække besøgende til«, siger Jan Hansen, 25 år og køkkenchef på Mandø Kro. Det er hans første sæson, for han kunne ikke sige nej, da vennen Martin Brig Hansen, havde købt kroen sammen med sin bror og derfor spurgte, om ikke han ville stå for køkkenet.

»Jeg sagde ja til at hjælpe i påsken, og så blev jeg her«, griner Jan Hansen, som sætter stor pris på, at han styrer køkkenet som om, det var hans eget.

Med sine 26 år er Martin Brig Hansen en meget ung kroejer. Han havde en lederstilling på en fabrik i Ribe, men da faderen ville sælge Mandø Traktor Bus og kroen lidt efter kom til salg, endte han og broderen som selvstændige.

»Det er utrolig spændende at prøve kræfter med, selv om der er mindre frihed og mere arbejde, end jeg troede. Men jeg fortryder ikke«, siger Martin Brig Hansen, som håber, at sporene efter den tragiske ulykke ved Mandø snart er visket ud, så der igen kommer fyldte traktorvogne med turister dagligt.

Sidste på Mandø skole
Et andet ungt Mandø-par triller forbi kroen med klapvogn, hund og en treårig pige på vej til Brugsen, som fornylig fik for nylig ny ejer. Der er altså flere, der tror på en fremtid på den smukke ø midt i Vadehavet.


Casper og Johanna Nielsen
Casper Nielsen er fra Mandø og Johanna Nielsen er fra Holland. Med børnene Julie og Tobias bor de på Mandø og er her på vej til indkøb i Danmarks mindste brugs, som ligger i Mandø by.
Foto: Jørgen Kaarup


Casper og Johanna Nielsen er begge 26 år gamle og har en af de tre gårde, der stadig er i drift. Begge er uddannede landmænd. Han har boet på Mandø, siden han var to år gammel. Hun er hollænder, men har boet længe i Danmark, som hendes forældre flyttede til, da de købte en gård med malkekøer som så mange andre hollændere har gjort det.

»Vi var to tilbage på skolen her på øen, da den lukkede - og jeg var den ene«, siger Casper Nielsen.

»Og jo, man skal lægge arbejde og krudt i børnene, når man bor her, for når de ikke kan komme i skole, skal de jo have hjælp til lektionerne«.

Bramgæs skaber problemer
Bramgæs kan få det unge landmandspar til at flytte fra øen. I titusindvis slår de fredede fugle sig ned på markerne og æder både græs og afgrøder.

»Det er blevet et kæmpeproblem, som gør, at vi ikke ved, om vi kan blive boende«, siger Casper Nielsen. Det var planen, at de skulle overtage faderens gård for at sikre, at de kan leve af landbruget, men som det ser ud nu, overvejer de den plan.

»Der er simpelthen ikke foder nok til dyrene, når bramgæssene invaderer øen«, siger Casper Nielsen.

Han ønsker jagttid på gæssene. Ornitologer og naturelskere er imod. Myndighederne overvejer nu, hvad der skal ske.

 

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

3. Tidevandets hemmeligheder
Mandø er en af de danske øer, der er mest påvirket af ebbe og flod. Brug bl.a. tidevandstabeller fra DMI til at svare på spørgsmålene.
Læs mere

4. Livet med tidevand
Læs artiklen "Tidevandet er en udfordring" og brug linkene til at svare på spørgsmålene.
Læs mere

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Facts om Mandø
7,6 kvadratkilometer stor, 46 beboere.

Ingen færge, men traktortrukne busser, som tager 35 - 40 minutter om at køre den 11 kilometer lange vej, heraf seks kilometer i Vadehavet.

Det er muligt at køre i bil eller på cykel ad Låningsvejen ved lavvande. Det er påkrævet at kende til  højvandstiderne.

Tidevandet
Skifter hver 12 ½ time og dermed forrykkes tidspunktet for ebbe og flod hen over året. I Vadehavet, hvor Mandø ligger, er forskellen på ebbe (lavvande) og flod (højvande) det højeste i Danmark, nemlig hele to meter.
Ulykken ved Mandø
Den 18. juni 2010 væltede en traktorvogn med en gruppe pensionister under en tur til Koresand ud for Mandø. Tre blev dræbt og mange kvæstet. Det var traktorbussen Sælen, som kørte i et hul, formentlig forårsaget af isvinteren. Ulykken kan mærkes i form af færre turister på Mandø sommeren 2010.

 

Links
Mandø i billeder
Efter flere kilometers kørsel gennem Vadehavet - når der altså er lavvande - passerer man en dæmning og er pludselig i en anden verden. En lavtliggende ø, omgivet af et hav, der stiger og falder to meter for hver 12 ½ time.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Mandø

'