Sitemap | Avanceret søgning |

9000 Aalborg

Midt i Limfjorden og nærmest midt i byen ligger en ø, som kan ende som Sprogø og blive en del af en ny motorvej.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 24-07-2010

Kun 5 minutters sejlads skiller storbyen og denne skønne ø. Øen hedder Egholm, og storbyen er Aalborg. De færreste uden for Aalborg aner, at der ligger en ø midt i byen. Postnummer: 9000 Aalborg.  


Restaurant Kronborg på Egholm

Foto: Jørgen Kaarup

Efter 5 minutter med den lille færge træder gæsten ind i en anden verden, og Restaurant Kronborg er det første, man ser på Egholm. Suveræn beliggenhed med udsigt over Limfjorden til Aalborg. Hvis Kronborg lå i København, ville forpagter Kasper Kristensen være en rig mand.

Kasper Kristensen, der er kok og kommer fra Thy, kendte heller ikke Egholm. Men da han og kæresten, Tanja Sandorff Petersen, havde været der og set Kronborg, var de ikke i tvivl: Den restaurant ville han forpagte af kommunen.

300 arbejdstimer pr. måned
Og sådan blev det. Nu bor Kasper Kristensen med kæreste og to små børn på Egholm hver sommer. Restauranten går strygende, han knokler som et bæst med 300 arbejdstimer om måneden - snart er omsætningen fordoblet, siden hans første sæson i 2008. Og dét på trods af finanskrise.

»Der har været meget opbakning fra folk på øen, og det er helt specielt at drive sådan en forretning i så lille et samfund«, siger 30-årige Kasper Kristensen.

»Der har været mange, der har hjulpet og kommet med gode idéer som f.eks. Sct. Hans arrangement, som samler 900 mennesker på Egholm«.

Der bor 54 mennesker på den lille ø. Henrik Mørch er en af dem. Formand for Egholms Venner, elektriker på Aalborg Portland, gift og to børn. Hele familien pendler som de fleste andre på Egholm til skole og arbejde i Aalborg.
»Det er jo lettere at komme til byen herfra end for dem, der bor i en forstad«.

Ø-bo midt i byen
»Det er fantastisk på én gang at kunne være ø-bo og så være midt i en stor bys mange muligheder og kulturtilbud«, siger Henrik Mørch, mens han ivrigt viser rundt på den ø, han er født på. Han og hustruen købte hans barndomshjem og opførte et nyt træhus på grunden. Det var i 2002, så i en lang periode boede de i Aalborg, men Egholm blev ved med at trække.

Og det var godt, han kom hjem, for øen havde brug for en, der ville kæmpe imod Aalborg kommunes plan om at bygge en motorvej hen over Egholm. I 2003 blev Egholms Venner dannet, og Henrik Mørch blev formand. Det har inkluderet utallige møder, breve til myndigheder, klager til Naturklagenævnet, henvendelser til både folketings- og EU-parlamentsmedlemmer og meget mere.

Truet af klimaforandringer
»Vi har fået gode venner i tudser og sjældne planter her på øen«, lyder det underfundigt fra Henrik Mørch. Med dét mener han, at der nu er gang i den tredje og største miljøundersøgelse af konsekvenserne af et motorvejs-byggeri, nemlig en VVM-redegørelse. Og da der er meget natur og flere sjældne arter på øen - og en motorvej koster mange milliarder kroner - tyder det på, at den ikke bliver til noget.

»Men én ting er logik, noget andet er politik«, siger formaden, der ihærdigt kæmper videre for øens natur og beboere.  

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

10. 5 minutter fra Aalborg
Egholm ligger i Limfjorden 5 min. sejlads fra Aalborg.
Læs mere

11. En landfast ø?
Egholms venner er en forening, der blev dannet under udsigten til, at der henover Egholm skulle bygges en ny motorvej.
Læs mere

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Naturen på Egholm
Egholm har både skov, strandenge med sjældne planter, totalfredede strandtudser og en del af øen er EU habitatområde. Højeste punkt er kun 1,5 meter, så rundt om øen er der diger, som både i 2005 og 2007 blev gennembrudt under voldsomt uvejr. Derfor er øen også på sigt truet af stigende vandstand som følge af klimaforandringer.
Fakta om Egholm
- Egholm ligger i Limfjorden ved Aalborg.
- Det tager 5 minutter at sejle til øen, afgang hver halve time.
- Der bor 54 mennesker.
- Øen er 6 kvadratkilometer stor.

Egholm i billeder
Kun fem minutters sejlads fra Aalborg ligger Egholm med egen restaurant og 54 beboere. I flere år har der været planer om at bygge en motorvej hen over øen i Limfjorden.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Egholm

'