Sitemap | Avanceret søgning |

»Vi kæmper for øen«

Sejerø er heldig stillet, fordi en del par med rødder på øen er flyttet tilbage til øen for at stifte familie - men der skal kæmpes for at sikre arbejdspladser.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 19-07-2010

»Det står da nogenlunde til her på Sejerø«.

Ordene kommer fra Henry Larsen, formand for beboerforeningen på den vestsjællandske ø - og mangeårig formand for Sammenslutningen af danske Småøer. En ø-veteran, kan man roligt sige.

Med "nogenlunde" mener han, at de helt vitale servicefunktioner fortsat er på Sejerø, som med sine 370 beboere er blandt de større af de små øer. Her er skole, læge, præst og endog et plejehjem, så de ældre kan blive på den ø, mange af dem har boet på hele livet.

»Vi skal hele tiden være på mærkerne og kæmpe for de arbejdspladser, vi har. F.eks. er køkkenet på plejehjemmet nedlagt, efter at vi kom til at høre under den nye storkommune, Kalundborg. Der forsvandt nogle arbejdspladser, og jeg forstår ikke, at det skulle være billigere at lave maden i Kalundborg og sende den hertil«, siger Henry Larsen.

Usikkerhed om færgen
Som på så mange andre øer er der tilbagevendende usikkerhed om færgen, om den er for stor, om den have færre afgange, om den måske skulle sejle til både naboøen Nekselø og Sejerø i stedet for som nu, at hver ø har sin egen færge.

»Vi holder skansen indtil videre«, smiler Henry Larsen og tilføjer, at flere børnefamilier bestemt står på ønskesedlen. Derfor er der åben ø i september, hvor Sejerø laver fremstød for at overbevise børnefamilier fra Sjælland om, at det er rigtig godt at bo på Sejerø.

Turismen vigtig
Der er flere sommerhuse på Sejerø end der er helårshuse. En del af de tidligere landejendomme er solgt som fritidshuse, så om sommeren er turisterne i overtal. Der bliver kælet for dem i form af mange ekstra aktiviteter og arrangementer, for turisterne og sommerhusgæsterne er afgørende for Sejerøs fremtid.

En tur til Revet, øens østlige spids, er en usædvanlig smuk oplevelse. Ad en kilometerlang grusvej kører man med havet på begge sider og ender næsten ude på spidsen, hvor revet strækker sig langt ud i det blå hav, og bølgerne fra hver sin side slår sammen som på Grenen, Skagens rev.

På Sejerøs vestlige side hæver bakkerne sig hastigt op fra havet og bliver til skrænter langs kysten mod nord. Her ved fyret kan man i klart vejr se til Samsø og de små øer og holme mellem Sejerø og Samsø.

Ung malermester med 3 børn
Rie Seneca Selle er Sejerøs malermester og er flyttet tilbage til Sejerø, hvor både hun og manden Brian er vokset op. Med tre børn i alderen tre til otte år bidrager de til at sikre skole og børnepasning.


Familien Seneca i haven
Familien har slået sig ned på Sejerø - livet i Holbæk blev for stresset.
Foto: Jørgen Kaarup

Faktisk er en del yngre par flyttet tilbage til øen - alle har de rødder og familiebånd til Sejerø. For nogle år siden blev der født syv børn i løbet af et halvt år, så både tilflyttere og nyfødte betød, at beboertallet steg med 20 fra 2003 til 2007. Da var der 407 beboere, som nu er faldet igen til 370.

»Jeg blev stresset af at bo i Holbæk, og efter min mening er det perfekt for børn at vokse op på en ø som den her. Der er samhørighed, det er trygt, og de lærer at løse konflikter i stedet for at løbe fra dem, fordi der er så relativt få at lege med«.

I øjeblikket er der 20 børn i Sejerø skole, som for nogle år siden blev spået en stille død, da der var syv børn tilbage. Siden er det gået støt fremad, og snart starter den sidste, ægte Sejerø, også i skole. Det er Anna Belle på 6 år, som er født i køkkenet i huset, hvor familien Seneca Selle bor.

Det gik hurtigt - og det gik godt.

»En ægte Sejerøbo er født på øen, og dem er der ikke længere så mange af«, siger en synligt stolt mor.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

21. Billedanalyse af Sejerø-billeder
Fotograf Henrik Kastenskov har taget billeder af hverdagen på Sejerø.
Læs mere

22. Tryg opvækst
Familien Selle har rykket familielivet til Sejerø, hvor de arbejder og børnene går i skole.
Læs mere

23. Arbejdspladser på øen
På Sejerø er det lykkedes at beholde de helt vitale servicefunktioner på øen. Her er skole, læge, præst og endog et plejehjem, så de ældre kan blive på den ø, mange af dem har boet på hele livet.
Læs mere

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Facts om Sejerø
Sejerø er 12,4 kvadratkilometer og ligger i Sejerøbugten, nord for Kalundborg.

Færgen fra Havnsø tager 55 minutter om at komme til øen, som har meget få pendlere.

Der bor 370 mennesker.

Der er Dagligbrugs, skole, børneinstitution, plejehjem - og golfbane.

Sejerø i billeder
Sejerø har givet navn til Sejerø Bugt og ligger en times sejlads fra Havnsø, Vestsjælland. Det er en ret stor ø med 370 beboere, og en del børnefamilier er flyttet til øen de senere år.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Sejerø

'