Sitemap | Avanceret søgning |

Prikken over Fyn

Æbelø er noget ganske særligt - den har ligget hen som natur de seneste 15 år og kan kun besøges på gå-ben.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 19-07-2010

Ingen færge, ingen bro, ingen dæmning. Derimod 1,5 kilometer til fods - gennem vand. Dernæst endnu 2,5 kilometer hen over Æbeløholm og den lange sandtange Brådet.

"Vandet går op til omkring hoften, når der er højvande", sagde den venlige kvinde på Turistkontoret i Bogense.

Så det handler om at kende til tidevandet, høj- eller lavvande. Det skifter året rundt, hvornår der er ebbe, lavvande - og det er noget lettere at gå ad ebbevejen, hvis vandet kun når til omkring knæene.

En del mennesker har sådan en sommerdag besluttet sig for at besøge naturperlen Æbelø. En pæn flok biler holder parkeret her på Lindøhoved øst for Bogense, hvorfra turen til øen begynder.

Eneboer-øen
Bunden mudrer mærkbart og giver efter de første 100 meter gennem vandet, men så bliver det til god sandbund, overstrøet med lidt muslinger og masser af sandorme. En speciel oplevelse at vade gennem det lave vand ad den afmærkede ebbevej.


Bestyrerbolig
På Æbeløgård bor øens bestyrerpar og rundt om den er der adgang forbudt.
Foto: Jørgen Kaarup

Halvanden times vandring gennem vandet og dernæst sand og grus bringer den nysgerrige til øen, som vækker erindringer om Robinson Crusoe, ø-eneboeren.

I 1645 boede der faktisk en eneboer på Æbelø. Hans Krog hed han, fisker, som om sommeren boede i en hytte ved stranden, lavet af tang. Han var da den eneste på denne specielle ø.

I 1922 besøgte den berømte forfatter til De danskes Øer, Achton Friis, Æbelø - og da boede der 20 mennesker på øen. Achton Friis var begejstret for naturen og beskriver levende sit møde med den nu uddøde eghjort, en stor bille, der havde sit sidste levested på netop Æbelø.

Naturøen
Æbelø var til salg i 1995, og det blev Aage V. Jensens fonde, der købte den - for at give den tilbage til naturen. Fondene ejer flere naturområder i Danmark og i udlandet. Formålet er at bevare og berige naturen som f.eks. på Æbelø, hvor der er gjort en del for bringe plante- og dyrelivet tilbage til en mere oprindelig tilstand.

Derfor er der fældet nåletræer, fordi de ikke oprindeligt er danske. Vandhuller og sumpe i skoven er genskabt. Den intensive jagt er bragt til ophør: Før blev der nogle år sat mere end 20.000 fasaner ud, ligesom det korsikanske bjergfår muflonen var ført til øen til glæde for jægerne.

I dag er Æbelø fredet, og skoven får stort set lov at passe sig selv. Derfor er det en helt anderledes oplevelse at gå tur på Æbelø end i de fleste andre skove i Danmark. Væltede og udgåede træer får lov at ligge, fordi de er levesteder for svampe og smådyr, som ellers har meget få muligheder i normale skove.

En del sejler til øen, ankrer op og går eller svømmer i land. En varm sommerdag som denne har en gruppe mennesker slået sig ned ved stranden og gør klar til aftensmad over bålstedet. Æbelø er for naturelskere.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

25. Fondsarbejde
Æbelø blev i 1995 købt af Aage V. Jensen Fonde, for at genoprette og bevare naturen der.
Læs mere

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Køb en ø
Det hænder, at en ø kommer til salg. Æbelø f.eks. - og Vejrø, der i 2005 blev købt af Kim Fournais, en af stifterne af Saxo Bank ( www.vejroe.dk )

En række danske øer er på private hænder: Ofte hører de under de under godser, som på et tidspunkt har erhvervet dem af kongen: F.eks. Romsø, ejet af godset Hverringe, Lindholm, ejet af godset Knuthenborg og Brandsø, ejet af godserne Frijsenborg/Wedelsborg.

Facts om Æbelø
Æbelø ligger i Kattegat lidt nord for Fyn, 8 km øst for Bogense

Den er ca. 2 kvadratkilometer stor

Der bor 2 mennesker, bestyrerparret på Æbeløgård

Dele af øen var blandt de første fredninger i Danmark. Nu er Æbelø totalfredet.

Læs mere om øen på hjemmesiden for Aage V. Jensens fonde www.avjf.dk

Æbelø i billeder
Æbelø er speciel: Man kan kun gå eller sejle dertil - i egen båd. Som prikken over Fyn ligger den der nordøst for Bogense. Den blev i 1995 købt af en fond, som lader naturen passe sig selv - næsten da. Æbelø er fredet og kun øens bestyrerpar bor der.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Æbelø

'