Sitemap | Avanceret søgning |

Danmarks mindste ø

Buddiken mellem Strynø og Birkholm er et bud på den mindste af Danmarks 407 øer med navn.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 19-07-2010

»Sten ret forude«, lyder råbet fra forstavnen.

Vi sejler på meget lavt vand. Påhængsmotoren hæves endnu engang, så skruen nærmest ikke når vandet. At sejle på en sten koster i værste fald en ny skrue, og den er ikke billig.


På vej til Buddiken
Det var på vej til Birkholm, vi passerede Buddiken. Birkholm kan man komme til med postbåden, for der er stadig en postkasse, der bliver tømt på den lille ø.
Foto: Henrik Kastenskov

»Det er da et godt bud på Danmarks mindste ø«, siger Poul Henrik Harritz, som er vores guide på dagens sejlads i det sydfynske øhav.

Båden kan ikke komme tættere på Buddiken, som øen hedder. Her er ekstremt lavvandet - og meget stenfyldt. Fotografen er tilfreds:
»Det her er fint«, siger han og knipser løs.

Buddiken er lille. Vel omkring 50 kvadratmeter. Den er tilholdssted for måger og skarv, som én efter én er lettet, jo tættere vi kom på. Så jo, det kan meget vel være Danmarks mindste ø - hvis Buddiken altså er en ø.

En ø eller en holm
En ø er et landområde, som altid rager op over vandet - også under normalt højvande. Der skal altså være permanent land at se. Og der skal netop være tale om land, altså ikke bare en stor sten.

»Der har været græs på Buddiken engang, så den består altså både af sten og sand«, siger Poul Henrik Harritz, som har firmaet "Naturbureauet", har været præsident for Danmarks Naturfredningsforening og skrevet bogen Danmarks Småøer.

Få kender øerne som han - og ikke mindst det sydfynske øhav, hvor han er født og opvokset. Nu bor han på Strynø, hvorfra vi for en halv time siden satte kurs mod Buddiken.

Nogle ville kalde Buddiken for en holm, og mange af naboøerne her i det sydfynske øhav har da også "holm" som efternavn: Flæskholm, Store Egholm, Birkholm og mange flere.

Omvendt er Birkholm, skønt lille, så stor en ø, at der er en del huse og gårde på den. Det korrekte er - ifølge Wikipedia - at en lille ø kaldes for en holm eller en småø. Så Buddiken er en ø.

Nye øer opstår
Der er opstået mere end 100 nye øer gennem de seneste 20 år. Normalt er det staten, der gør krav på at eje disse nye øer. Det sker med den næsten 800 år gamle Jyske Lov i hånden (fra 1241). Der står nemlig: "Det ingen ejer - det ejes af Kongen". Og det er den bestemmelse, Skov- og Naturstyrelsen bruger, når ejendomsretten til en ny ø skal slås fast.

Den største sag i nyere tid handlede om en 93.000 kvadratmeter stor sandbanke nordvest for Fanø - den kom til at hedde Søren Jessens Sand. Det var Vestre Landsret, der afsagde dom i sagen: Staten fik ejerskab til øen.

Klimaforandringer truer øer
Flere øgrupper i Stillehavet er truet af oversvømmelse som følge af klimaforandringer. Det samme er tilfældet i Danmark.

Det højeste punkt på Birkholm i det sydfynske øhav er 1,1 meter. Skønt øen er beskyttet af to diger, er der alligevel grund til at tro, at Birkholm kan forsvinde, hvis vandstanden stiger på grund af forandringerne i det globale klima.

Danmarks mindste ø, Buddiken, er både blevet mindre og har ændret karakter i de 30 år, Poul Henrik Harritz jævnligt har sejlet forbi:

»Den er blevet mindre - og det sparsomme græs, der var engang, er nu helt væk«, siger han.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

9. Danmarks mindste ø
Buddiken er den mindste navngivne ø i Danmark.
Læs mere

Kort

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Facts om øer i Danmark
Der er 407 øer med navn i Danmark

Der bor mennesker på 82 af de 407 navngivne øer

Store øer som Sjælland og Fyn er med blandt de 82 beboede øer

Der bor mindre end 5.000 mennesker på disse 27 småøer    

Der er 27 øer med i "Sammenslutningen af Danske Småøer". Læs mere på www.danske-smaaoer.dk 

 

Buddiken, Birkholm og Strynø i billeder
Tre meget forskellige øer i det sydfynske øhav. Buddiken, Danmarks mindste ø, Birkholm, hvor der kun bor tre mennesker fast og Strynø med 215 beboere, hvor der både er børnehave og skole.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Buddiken

'