Sitemap | Avanceret søgning |

Frugten fra Lilleø

Askø og Lilleø er bundet sammen med en dæmning, og her er der gang i både frugtavl og en helt ny slags købmandsbutik med café.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 25-07-2010

Siger man Askø, siger man også Lilleø - og så siger man også Frugt fra Lilleø, Claus Meyer, æbleplantager og supergod æblemost.

Så snart færgen har lagt til på Askø sætter vi kurs mod Lilleø. En smal dæmning forbinder de to øer, der som storebror og lillesøster ligger 700 meter fra hinanden.

Og derude på Lilleøs nordkyst ligger Vigmosegård, ejet af manden bag Verdens bedste restaurant, Noma, frugteventyret på Lillleø og mange andre initiativer. Kokken Claus Meyer.

Vi banker på, ingen hjemme. Kigger os rundt, ingen i frugtplantagen, der strækker sig helt ned til vandet. Smuk beliggenhed og masser af nyplantede frugttræer. Der er gang i den.

Vi laver frugten
Til gengæld er den mand, der passer Claus Meyers frugttræer, hjemme. Peter Larsen, tilflytter, 12 år på Lilleø. Han har arbejdet med lidt af hvert og er uddannet skovmand - nu tæt på at kunne leve af sin egen og Claus Meyers frugtproduktion.

»Vi laver frugten, og Claus sælger den«, siger Peter Larsen, som med begejstring beretter om de mange nye initiativer: Der er plantet vin, der er gang i økologisk bærproduktion, og snart skal dansk eddike lavet af frugtsaft konkurrere med italiensk balsamico.

»Jo, vi har det godt her«, siger Peter Larsen, der sammen med sin kone først købte sommerhus på Askø og siden ejendommen på Lilleø, hvor de nu bor. På marken går skotsk højlandskvæg og pynter i forgrunden med Smålandshavet i baggrunden.

Dejligt sted at bo
På spørgsmålet om, hvordan det er at bo på den ene af disse to småøer med tilsammen kun 48 beboere, er svaret entydigt:

»Jeg kan ikke forestille mig et bedre sted at bo. Min drøm er at komme til at leve af at være frugtavler, og det er nok snart realistisk«.


Manden bag Meyers frugt
Peter Larsen bor på Lilleø og er manden, der passer Claus Meyers frugtplantage. Han håber, at det med tiden bliver muligt at leve af at dyrke frugt.
Foto: Henrik Kastenskov
 

Peter Larsen sætter pris på fred og ro, at man kender hinanden - men også på, at der er gang i flere nye ting på de to små øer.

Ny andelsbevægelse
»En helt ny andelsbevægelse set dagens lys. Vi har fået liv i købmandsbutikken igen«, siger Peter Larsen, der selv er meget aktiv i dette usædvanlige initiativ:

115 mennesker har hver betalt 1.000 kr. som anpart, så der var penge til varelager. Så nu kan man både få morgenbrød, is i caféen ved siden af og købmandsvarer til dagligdagen. Om sommeren er der til tider 1.000 mennesker på Askø og Lilleø, for der er flere sommerhuse end helårshuse på de to øer.

Det er både fastboende og sommerhusejere, der investerer i igen at få en dagligvarebutik på de to øer. Den ligger i Askø by og bliver passet af frivillige, som ingen penge får for at stå i butikken.

Uden for den nyåbnede butik mødes folk, får en sludder, køber en is eller en kop kaffe.

»Det er jo herligt, at vi igen har fået et samlingssted«, siger den daglige leder, Inger-Lise Pedersen. Hun var selv købmand for 20 år siden, men måtte lukke, fordi det ikke var til at leve af. Nu trives hun med at stå i spidsen for indkøb og administration - på frivillig og ulønnet basis.

»Uden en butik dør en ø hurtigt hen, så det er fantastisk at være med til at få vores butik til at leve igen«, siger Inger-Lise Pedersen og hilser næste kunde velkommen.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

18. En ny type andelsbevægelse
Lilleø og Askø har fået liv i deres købmandsbutik igen ved hjælp af andele, som er solgt til ø-boerne.
Læs mere

19. Et uvurderligt netværk
Andelsbevægelsen skabte et netværk mellem forskellige brancher.
Læs mere

20. Én mand - én stemme
Andelsbevægelsen er bygget på nogle helt basale principper, som er inspireret af "Rochdale-principperne".
Læs mere

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Facts om Lilleø og Askø
- To øer i Smålandsfarvandet forbundet med dæmning.

- Færge fra Bandholm til Askø, overfartstid ca. 30 minutter.

- 48 beboere - om sommeren op imod 1.000, da der er ca. 300 sommerhuse.

- Areal: Askø 2,8 kvadratkilometer og Lilleø 0,8 kvadratkilometer.

Video

Kendt kok reddere Lilleøs frugtavler
Peter Larsen har boet på Lilleø i 12 år. Han er frugtavler, men tiderne har ikke været nemme, for der er stor konkurrence fra udlandet. Nu har han dog fået et samarbejde med kokken Claus Meyer, og det har givet nyt håb for frugtavleren på den lille danske ø.

Lilleø og Askø i billeder
Askø og Lilleø er storebror og lillebror. De hænger sammen med en dæmning mellem de to små øer. De har fået både købmand og cafe, som frivillige passer uden at tjene på det. Kokken Claus Meyer har videreført den gamle tradition med at avle frugt her, hvor klimaet er rigtig godt til bl.a. æbler.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Lilleø

'