Sitemap | Avanceret søgning |

Den største ø-kommune

Ærø er i fuld gang med at skaffe flere beboere og sejlede på Dronningens 70 års fødselsdag til København for at reklamere for øen.

Af Jørgen Kaarup
Publiceret 24-07-2010

Ærø har en klar vision: I 2030 bor der over 8.000 mennesker på øen, mange af dem er børnefamilier, der er gymnasiale uddannelser, en godt fungerende ældrepleje, et driftigt erhvervsliv, mange turister og meget mere.

Den største af de 4 ø-kommuner har sat turbo på at nå visionen: På Dronning Margrethes 70 års fødselsdag sejlede coasteren Kraka til København, lagde til i Nyhavn, og en gruppe Ærøboere gjorde, hvad de kunne for at trække opmærksomheden fra Dronningen over til nysgerrighed over for Ærø.  


Københavnere på rundtur
Efter at have set øen mødtes de 40 københavnere med tilflyttere for at høre mere om, hvordan det er at bo på Ærø.
Foto: Ærø Turist- og Erhvervskontor

To måneder senere stod 40 københavnere på en bus, som var sendt til hovedstaden for at køre dem til den store ø i det sydfynske øhav. De skulle ned at se herlighederne og finde ud af, om de kunne tænke sig at blive øboere.

Forventningsfulde københavnere
»De var meget forventningsfulde og have gjort sig mange overvejelser, inden de besluttede sig for at bruge en weekend på Ærø«, fortæller erhvervskonsulent Maja Ørum-Nielsen fra Erhvervs- og turistkontoret. Sammen med Ærøs bosætningskonsulent var hun med fra første færd, da bussen fyldt med mennesker fra hovedstadsområdet satte kursen sydpå.

»Vi ville ikke sælge en lyserød drøm, men det sande Ærø«, siger Maja Ørum-Nielsen.

I løbet af weekenden så de 40 nytilkomne en stor del af øen og mødtes om aftenen med andre tilflyttere. Det gav både mere viden, men også kontakter, så et spirende netværk var under opbygning. Erhvervskonsulenten kan ikke garantere arbejde - men pege på en række muligheder.

Ikke for de kræsne
»Man skal ikke være for kræsen, derimod fleksibel og tro på, at er man først inde i et netværk, så dukker der nye muligheder op«, siger Maja Ørum-Nielsen.

Arrangementet, som var det første, men ikke det sidste, blev en succes. Kun en måned efter er tre af de attraktive børnefamilier godt i gang med at flytte til Ærø. Og flere er efter alt at dømme på vej.

Ærø har som Fanø en historisk tilknytning til søfarten, som det f.eks. er kommet til udtryk i Carsten Jensens bøger med udgangspunkt i skipperbyen Marstal. Et af Danmarks få skibsværfter, Søby Værft, er en af øens største arbejdspladser med 100 ansatte. Og modsat Fanø har Ærø stadig sin navigationsskole, som uddanner officerer til handelsflåden.

Eventyrstemning
Noget af det første, der møder den tilrejsende på havnen i Ærøskøbing, er øens turist- og erhvervskontor. Chefen, Carl Jørgen Heide, tror på, at visionen for 2030 nok skal lykkes:

»Inden 2012 bor der ti nye familier på øen - hvis det kan gøre det«, griner den store mand med de mange initiativer.

Ærø er landlige omgivelser, masser af hav, landsbyer og de tre havne- og færgebyer, Søby, Ærøskøbing og Marstal. Med hele fire færger til Fyn, Jylland og Langeland er der mange muligheder for både turister og pendlere.

Ærøskøbing er med sine små gader, gamle huse med flotte baggårdshaver og en fortidig eventyr-stemning en af øens perler. En anden perle er Marstal Fjernvarme, som praler med at have verdens største solfangeranlæg - nu bliver det endnu større.

Der skal stilles yderligere 15.000 kvadratmeter solfangere op de kommende år, så Marstal i 2014 bliver selvforsynende med både varme og elektricitet. Hermed rykker Ærø-visionen om i 2030 at være selvforsynende med vedvarende energi et skridt nærmere.

Copyright: Morgenavisen Jyllands-Posten

Opgaver

12. Lav en reklamefilm for øerne
I skal køre en kampagne for at få flere til at flytte til de danske småøer. Hvordan ville I lokke flere til at vælge byen fra i forhold til øerne?
Læs mere

24. Ærø vil vokse
Ærø er beboet af knap 7.000 indbyggere. Øen er beliggende i Det Sydfynske Øhav. Ø-kommunen har en klar vision om, at der bor over 8.000 mennesker i 2030.
Læs mere

59. Solvarmeanlæg
Ærø har verdens største solvarmeanlæg, og de har store planer om, at det i de kommende år skal blive endnu større.
Læs mere

Ti portrætter
Journalist Jørgen Kaarup har besøgt en lang række af de danske småøer og tegner her portrætter af livet på ti af dem. Tag med på den store reportagetur rundt til nogle af landets mindste samfund.
Gå til tema
Facts om Ærø
Ærø er 90 kvadratkilometer stor og har 6.679 beboere.

Der er 4 færgeforbindelser til Fyn, Langeland og Jylland.

Ærø er den største af de fire selvstændige ø-kommuner. Samsø, Læsø og Fanø er de tre andre. (Langeland er også en selvstændig ø-kommune, men har bro/dæmning over Siø til Tåsinge og videre til Fyn)

Carsten Jensens bøger, Vi, de Druknede, Sidste rejse og Vi sejlede bare tager alle udgangspunkt i Marstal på Ærø.

Læs mere på
ww.aeroe.dk
www.areroekommune.dk
www.solarmarstal.dk (Verdens største solvarmeanlæg)

Ærø i billeder
Ærø er en stor ø og derfor en selvstændig kommune. Der er idyl for alle pengene og stadig en navigationsskole, der uddanner officerer til handelsflåden. Ærø har fuld gang i at få københavnere til at flytte til øen.
Se billedserie
Hvis du vil vide mere

Stednavne
Ærø

'